A kormány a Fideszhez kötődő nagykövetek kinevezését tervezi

Az MSZP arra szólítja fel a kormányt, hogy a következő választásokig függessze fel a nagyköveti kinevezéseket. Értesüléseim szerint a kormány több stratégiai helyre is új, a kormányhoz, illetve a Fideszhez kötődő nagykövet kinevezését tervezi, így akar most nagykövetet küldeni Oroszországba és más fontos nagyköveti posztra is - írja közleményében Mesterházy Attila, a Külügyi bizottság szocialista tagja.

Mindez felér egy diplomáciai, illetve politikai "megszállással" a magyar külképviseletek felett. A Külügyi bizottság mai ülésén is Orbán Viktor miniszterelnökhöz, illetve a Fideszhez "ezer szálon kötődő" nagykövet-jelölteket hallgattunk meg. Amennyiben a kormány nem függeszti fel a kinevezéseket, akkor a Külügyi bizottság ülésein az MSZP nem fogja támogatni a nagykövetjelölteket a következő választásig, illetve ha az MSZP részvételével létrejött koalíció megnyeri a választásokat, akkor magunkra nézve semmilyen kötelezettséget nem vállalunk a most kinevezett nagykövetek személyére vonatkozóan.

A nagykövetjelöltek, akiket a kormány most akar meghallgatni, többnyire a választás évében, a nyár végén, illetve szeptemberben tudják elfoglalni állomáshelyüket. Az MSZP szerint ezt nem illik, helytelen és ellentétes a magyar és a nemzetközi szokásjoggal. Emlékeztetnék arra, hogy 2002-ben a Fidesz-kormány külügyminisztere, Martonyi János felfüggesztette a nagykövetek kinevezését a választások előtt. Mivel a magyar diplomáciában általános a négyéves nagyköveti kiküldetés, így akik ősszel vennék át megbízatásukat, azok a következő parlamenti ciklus egészében elfoglalnák ezeket a stratégiai állomáshelyeket.

Az MSZP szerint van vállalható diplomáciai megoldás ezeknek a posztoknak az esetében: az egyik legkézenfekvőbb lehetőség a jelenlegi nagykövetek mandátumának meghosszabbítása, a másik, ügyvivők megbízása, ez utóbbi egyébként komoly anyagi megtakarítást is eredményezne- zárul a dokumentum.

Szerző

Tizenháromezren vannak még áramellátás nélkül

Publikálás dátuma
2017.10.30. 18:04
MTI fotó
Hétfő délutánra hetvenezer ügyfélnél sikerült helyreállítani az áramszolgáltatást a vasárnapi vihar után, jelenleg tizenháromezernél kevesebben vannak áram nélkül - tájékoztatta hétfő délután a szolgáltató az MTI-t.

Mint a közleményben írják, Szeged régióban kétezer, Baja régióban ezer körüli a villamosenergia-szolgáltatásból kiesett ügyfelek száma, Kecskemét térségében 9500 ügyfélnél szünetel a szolgáltatás. Öttömösön és Ruzsán aggregátort biztosítottak az áramellátáshoz. A középfeszültségen keletkezett hibák felszámolása jól halad, a legkritikusabb időszakban egy időben 85 ezer ügyfélnél szűnt meg az áramszolgáltatás, hétfőn kora délutánra ez a szám 13 ezer alá csökkent. A kisfeszültségen keletkezett problémák száma azonban olyan mértékű, hogy a teljes helyreállítás több napot is igénybe vehet - írják.

 A gallyazást végző partnerek jelenleg a leszakadt ágak és hálózatra dőlt fák eltávolításával segítik a villamos szakemberek és a katasztrófavédelem munkáját a tömeges üzemzavar felszámolásában. A hálózatszerelő munkatársak pedig a hálózati helyreállítási munkákban, oszlopcserékben vesznek részt. 

 A vasárnapi viharban a Démász ellátási területén - Békés, Bács-Kiskun, Csongrád megyékben és Pest megye déli részén - húsz villanyoszlop dőlt ki és megszámlálhatatlan helyen zuhant fa vagy faág a villamos hálózatra. Vasárnap délután óta több ezer telefonos bejelentés érkezett közvilágítási hibáról és egyedi háztartások áramellátási zavaráról - teszik hozzá.

 

Szerző

Ahmed H. pere - "Ártatlan vagyok"

Publikálás dátuma
2017.10.30. 16:51
Illusztráció - Magyar rendőrök összecsapása Horgosnál átlépésére váró menekültekkel 2015. szeptember 16-án. Fotó: CITIZENSIDE /
Mint megírtuk, idén júniusban hatályon kívül helyezte a Szegedi Ítélőtábla a röszkei közúti átkelőnél 2015 őszén történt tömegzavargás miatt terrorcselekmény elkövetésével megvádolt Ahmed H. elsőfokú ítéletét, és új eljárás lefolytatását rendelte el.

Ma, a megismételt elsőfokú eljárás tárgyalásán a Szegedi Törvényszéken Ahmed H. ismét ártatlannak vallotta magát - informált az MTI.

A vádirat szerint a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet kihirdetését követően, 2015. szeptember 16-án több száz migráns gyülekezett a Röszke-Horgos közúti határátkelőhely szerb oldalán. A Magyarország belépni akaró, kezdetben békés tömeg  agresszívvá vált, a kerítést feszegetve próbálta azt kidönteni, majd néhányan kövekkel dobálták a magyar oldalon felsorakozott rendőröket. Az összecsapásokban több rendőr is megsérült.

A Cipruson élő, szír állampolgárságú vádlott a tárgyaláson azt mondta, hogy a szüleivel, a testvérével és annak családjával areggeli órákban érkezett a szerb-magyar határhoz, rövid alvás után először délelőtt ment az átkelőt lezáró kordonhoz. Hozzátette, nem tolmáccsal, hanem rendőrrel akart beszélni, édesanyja miatt, aki cukorbeteg és inzulinra volt szüksége, amelyet meg is kapott. Vallomása szerint többször is beszélt a rendőrökkel, próbált a tömeg és a hatóságok között közvetíteni, mondandójának lényege az volt, hogy nem szeretnének problémát, csupán békésen továbbmenni.

A vádlott elismerte, hogy dobált a rendőrök felé, és megafonon keresztül beszélt a tömeghez, de azt tagadta, hogy a határ megnyitását követelte, fenyegetőzött vagy ultimátumot adott volna a határ megnyitására, azt mondta, csupán nyugtatni próbálta a várakozókat. Többször is hivatkozott arra, hogy ideges volt, nem volt magánál, nem tudja, mit csinált, ezt mondta azzal kapcsolatban is, hogy felvételek bizonyítják, a kerítéstől távolabb követ tört.

Kóbor Jenő bíró a tárgyaláson tanúvallomásokat is ismertetett, amelyek szinte mindegyikékhez megjegyzéseket fűzött a vádlott, akit két, fekete csuklyát viselő fegyőr kísért a tárgyalóterembe.

Az egyik helyszíni parancsnok vallomása szerint a tömegből hangzottak el a határ megnyitását követelő felszólítások, de a rendőr nem volt biztos abban, hogy a vádlott mondott-e ilyet. A rendőrséget helyszínen segítő tolmács szerint a vádlott kijeleazt mondta, hogy a menekültek többen vannak, és át fognak menni a határon. Több rendőr azt vallotta, hogy Ahmed H.  ultimátumot adott a határt védő egyenruhásoknak.

Szerző