Kitüntették Fekete Györgyöt

Publikálás dátuma
2017.10.30. 20:18
Jól van, tetted a dolgod bátyám, ahogy azt kell - MTI Fotó: Illyés Tibor
Honnan, milyen államberendezkedésből olyan ismerős ez a kitüntetősdi...?  

MTI hír: 

A Magyar Érdemrend Nagykeresztjét vehette át Fekete György belsőépítész, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) leköszönő elnöke Orbán Viktor miniszterelnöktől hétfőn az Országházban. Fekete György nem is egy, de legalább két életműnyi munkát végzett el: 1994-ben egy teljes művészi és kultúrpolitikai életpálya után nyugdíjba vonult, mégis előbb országgyűlési képviselő lett, a KDNP alelnöke, az elmúlt hat évben pedig felépítette "Magyarország legjelentősebb kulturális intézményét", a Magyar Művészeti Akadémiát - méltatta őt a kormányfő. Orbán Viktor hangsúlyozta: az MMA nemrég leköszönt elnöke egész pályafutása során mind művészetével, mind kultúrpolitikai szolgálatával a magyar kultúra szellemiségének fenntartásáért dolgozott és dolgozik. Fekete György a kitüntetés átvétele után köszönetet mondott azért, hogy hat évvel ezelőtt az MMA létrehozásában a kormány és a miniszterelnök partneréül fogadta őt.

Szerző

Egyelőre marad az erősen szeles idő

Publikálás dátuma
2017.10.30. 19:39
MTI fotó
Kedden eleinte több órára kisüt a nap, majd északnyugat felől megnövekszik a felhőzet, a felhősebb dunántúli tájakon kisebb eső, zápor előfordulhat. Még sokfelé élénk, helyenként erős lesz az északnyugati szél. Hajnalban többfelé fagyhat, délután 7-11 fok között várható a hőmérséklet. 

Szerdán, november elsején a ködfoltok feloszlása után változóan felhős idő lesz több-kevesebb napsütéssel. Csapadék nem valószínű, de megélénkül, helyenként meg is erősödik a szél. A mininumhőmérséklet mínusz 2 és plusz 3, a maximumhőmérséklet 8-13 fok között valószínű, északkeleten lesz a hidegebb.

Csütörtökre virradóra is lehetnek ködfoltok. Többfelé élénk, helyenként erős lesz a légmozgás, napközben legfeljebb néhol lehet kisebb eső. A leghidegebb órákban 0-5 fok lehet. Napközben 10-15 fokig melegszik a levegő.

Pénteken is több helyen megerősödik a szél, elszórtan eső, zápor előfordulhat, de hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap is. A minimumhőmérséklet 4-9 fok között valószínű. A nappali maximumok 11-16 fok között alakulnak.

Szombaton több-kevesebb napsütés várható, csapadék nem valószínű. A leghidegebb órákban 0-5 fok lehet. Napközben 10-16 fokig melegszik a levegő.

Vasárnap ismét többfelé megerősödik a szél, főként délutántól eső is várható. A legalacsonyabb hőmérséklet 3-9, a legmagasabb hőmérséklet 12-17 fok között alakul .

Szerző
Témák
időjárás

A kormány a Fideszhez kötődő nagykövetek kinevezését tervezi

Az MSZP arra szólítja fel a kormányt, hogy a következő választásokig függessze fel a nagyköveti kinevezéseket. Értesüléseim szerint a kormány több stratégiai helyre is új, a kormányhoz, illetve a Fideszhez kötődő nagykövet kinevezését tervezi, így akar most nagykövetet küldeni Oroszországba és más fontos nagyköveti posztra is - írja közleményében Mesterházy Attila, a Külügyi bizottság szocialista tagja.

Mindez felér egy diplomáciai, illetve politikai "megszállással" a magyar külképviseletek felett. A Külügyi bizottság mai ülésén is Orbán Viktor miniszterelnökhöz, illetve a Fideszhez "ezer szálon kötődő" nagykövet-jelölteket hallgattunk meg. Amennyiben a kormány nem függeszti fel a kinevezéseket, akkor a Külügyi bizottság ülésein az MSZP nem fogja támogatni a nagykövetjelölteket a következő választásig, illetve ha az MSZP részvételével létrejött koalíció megnyeri a választásokat, akkor magunkra nézve semmilyen kötelezettséget nem vállalunk a most kinevezett nagykövetek személyére vonatkozóan.

A nagykövetjelöltek, akiket a kormány most akar meghallgatni, többnyire a választás évében, a nyár végén, illetve szeptemberben tudják elfoglalni állomáshelyüket. Az MSZP szerint ezt nem illik, helytelen és ellentétes a magyar és a nemzetközi szokásjoggal. Emlékeztetnék arra, hogy 2002-ben a Fidesz-kormány külügyminisztere, Martonyi János felfüggesztette a nagykövetek kinevezését a választások előtt. Mivel a magyar diplomáciában általános a négyéves nagyköveti kiküldetés, így akik ősszel vennék át megbízatásukat, azok a következő parlamenti ciklus egészében elfoglalnák ezeket a stratégiai állomáshelyeket.

Az MSZP szerint van vállalható diplomáciai megoldás ezeknek a posztoknak az esetében: az egyik legkézenfekvőbb lehetőség a jelenlegi nagykövetek mandátumának meghosszabbítása, a másik, ügyvivők megbízása, ez utóbbi egyébként komoly anyagi megtakarítást is eredményezne- zárul a dokumentum.

Szerző