Ahmed H., Soros György, a Fidesz és a terror

Publikálás dátuma
2017.10.31. 06:03
Illusztráció - Magyar rendőrök összecsapása Horgosnál átlépésére váró menekültekkel 2015. szeptember 16-án. Fotó: CITIZENSIDE /
Elkezdődött a megismételt elsőfokú eljárás Ahmed H. ügyében tegnap a Szegedi Törvényszéken: újra ártatlannak vallotta magát a 41 éves szír férfi, akit a két évvel ezelőtti, röszkei tömegzavargás miatt terrorcselekmény elkövetésével vádolnak.

Mint arról korábban többször írtunk, a menekültválság csúcsán, 2015. szeptember 16-án százak torlódtak fel a röszkei határátkelőhely szerb oldalán. A sokáig békés tömegből később többen kiváltak, megpróbálták kidönteni a kerítést, néhányan pedig köveket is dobálták a magyar oldalon felsorakozott rendőrök felé. Az összecsapásokban több rendőr megsérült. A vádlott, aki a rokonaival érkezett a határhoz, azt állította: azért ment a kerítéshez, hogy cukorbeteg édesanyjának inzulint kérjen. Vallomása szerint később többször is beszélt a rendőrökkel, a tömeg és a hatóságok között próbált közvetíteni, elmondta, hogy szeretnének békésen továbbmenni. Azt elismerte, hogy dobált a rendőrök felé és megafonon keresztül beszélt a tömeghez, ám azt tagadta, hogy a határ megnyitását követelte, fenyegetőzött vagy ultimátumot adott volna.

A Szegedi Törvényszék első fokon 10 év fegyház-büntetésre ítélte a férfit terrorcselekmény elkövetése és határzár tiltott átlépése miatt. Ezt az ítéletet azonban a Szegedi Ítélőtábla hatályon kívül helyezte, mert a törvényszék nem értékelt egyes lényeges bizonyítékokat. Ahmed H. jogi képviselője, Bárándy Péter lapunknak elmondta: helyes döntésnek tartja, hogy újraindult az eljárás, mert az első fok „a vádirati koncepcióba nem illő bizonyítékokat figyelmen kívül hagyta.” Az ügyvéd kérdésünkre úgy fogalmazott: Ahmed H. „dobált valamivel, valaki felé”, átlépett Magyarországra egy mások által kinyitott kapun, vagyis valamilyen szabálytalanságot elkövetett, de nem terrorcselekményt. Arra a felvetésünkre, hogy a kormány nyíltan terroristaként mutatja be Ahmed H.-t, és az esetet politikai üggyé tette, Bárándy úgy reagált: ügyvédként reménykedik abban, hogy a bíróság politikától függetlenül végzi a munkáját.

A Fidesz mindenesetre tegnap gyorsan reagált az újraindult perre, s világossá tették, továbbra is aktuálpolitikai célokra használják fel azt. Ahmed H.-t újra a Soros-szervezetek emberének nevezték, és azt citálva, hogy a férfit a Medgyessy-kormány volt igazságügyi minisztere képviseli, közölték: a Soros-hálózat a magyar ellenzék soraiban is tejes mértékben kifejti a hatását".

Szerző
Témák
Fidesz Soros Ahmed H

Bajban a gyógypedagógia (is)

Publikálás dátuma
2017.10.31. 06:02
LEÉPÜLÉS A rászoruló fi ataloknak a törvény szerint 8-10 fejlesztő órát kellene biztosítani hetente, de jó, ha négyet kapnak - FO
 Egyre nagyobb gondot okoz, hogy gyorsabban nő a sajátos nevelési igényű gyermekek száma, mint az őket ellátó szakembereké.

Több Hajdú-Bihar megyei iskolát is lehetetlen helyzetbe hoz a mind súlyosabb gyógypedagógushiány. A Pedagógusok Szakszervezetéhez (PSZ) beérkezett jelzések szerint Püspökladányban, Nádudvaron, Derecskén és Konyáron már akkora a baj, hogy az aktív gyógypedagógusok jogszabályi kötelezettségeiknek sem tudnak eleget tenni. Az egyik iskolából azt írták: "Kevés az úgynevezett utazó gyógypedagógus. Ezek a kollégák nagyon sok túlórával dolgoznak, emiatt nem tudják a jogszabályok szerint ellátni a feladataikat. Például a halmozottan fogyatékos gyerekeknek a törvény szerint 8-10 órát kellene biztosítani hetente, ebből jó, ha négyet megkapnak. Az integrált autistáknak is sokkal több járna, mint amennyit biztosítani tudnak. Előfordul, hogy egy osztályban hatos összevonás van, holott csak kettő lehetne".

A probléma nem helyi szintű: a PSZ megyei szervezetei országszerte szinte mindenhonnan hasonló állapotokról számoltak be. Nagy hiány van gyógypedagógusokból Jász-Nagykun-Szolnok, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Békés megyében, s máshol is. Magyarszéken például a gyógytestnevelést nem tudják szakszerűen megoldani. Budapesten is vannak gondok: egy XIX. kerületi gyógypedagógiai intézményből a tanév elején három gyógypedagógus is hiányzott.

Ebben a helyzetben nem is csoda, hogy Rétvári Bence államtitkár nemrégiben nagy örömmel jelentette be: a 2013-2016 közötti időszakban 1305 fővel nőtt a gyógypedagógusok száma. Csak azt felejtette el megemlíteni, hogyan állnak most a számok, arányok. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának statisztikáiban a 2013/2014-es tanévben összesen 6081 gyógypedagógust tartottak nyilván, a 2016/2017-es tanévben pedig 7386-ot.

Bár minden egyes aktív gyógypedagógusnak örülni kell, Gyarmathy Éva szakpszichológus szerint ez az arány továbbra is kritikusan alacsony. A magyarországi Diszlexia Központ alapítója lapunknak elmondta, továbbra sincs elég szakember a megfelelő ellátáshoz. – Ráadásul a nem megfelelő tanítási módszerek miatt egyre nő a zavarokkal küzdő diákok aránya, sokkal meredekebben, mint ahogy az ellátásban résztvevő szakemberek száma – mutatott rá.

A szakember állítását az Emmi adatai is alátámasztják: a Köznevelési statisztikai évkönyv szerint a 2015/2016-os tanévben 83.634, míg a 2016/2017-es tanévben már 88.314 sajátos nevelési igényű (SNI-s) gyermek szerepelt a statisztikákban. Vagyis egy év alatt 4680-al nőtt a számuk.

– Többször is hallottam, hogy a pedagógushiány miatt napközisként foglalkoztatják a fejlesztőket, tehát még ez is nehezíti a szakszerű ellátást – tette hozzá Gyarmathy Éva. A szakember szerint a 2012-es Nemzeti alaptanterv is sokat rontott a helyzeten, a központosítással még inkább ellehetetlenült a differenciált fejlesztés lehetősége, amire pedig az érintett gyerekeknek nagy szükségük lenne. – A hibákat, amiket a központ sorozatosan elkövet, az iskolák "fű alatt", sokszor sajnos a gyerekek rovására oldják meg – mondta.

Szerző

A Fidesz döntené el, ki a bűnös

Publikálás dátuma
2017.10.31. 06:00
KÉT ÉV NYOMOZÁS, VÁDASKODÁS Czeglédy Csaba szúrta a Fidesz szemét - FOTÓ: MTI/Kelemen Zoltán Gergely
 Egyszerre játszaná el a Fidesz az ügyészség és a bíróság szerepét Czeglédy Csaba ügyében. Bár a két év nyomozás után, éppen az országgyűlési választási kampány nyitányán előzetes letartóztatásba helyezett, adócsalással meggyanúsított, Éljen Szombathely!-MSZP-DK-Együtt támogatottsággal megválasztott, szombathelyi önkormányzati képviselő és 17 társa ügyében még vádirat sem született, a Fidesz már országgyűlési határozati javaslatban állapítaná meg a bűnösséget.

Noha a kormányoldal eredeti tervei szerint már hétfőn napirendre vették volna az Országgyűlésben az ominózus határozati javaslatot, ám végül mégis inkább "a normál eljárásban", így valamivel később kerül a Ház elé, várhatóan november 13-14-én. A többek között Gulyás Gergely fideszes frakcióvezető által is benyújtott előterjesztés azt foglalná írásba, amit a párttal szimbiózisban élő propagandasajtó sulykol hónapok óta: a diákszövetkezeteket üzemeltető Czeglédy és társai „tudatosan megkárosítottak” mintegy ezer fiatal munkavállalót. Csakhogy időközben a propagandatermékek sorban helyreigazításra kényszerülnek az ügyben. Így pénteken a Matolcsy-érdekkörbe sodródott Origo már kénytelen volt a Czeglédyvel kapcsolatban bedobott állításai jó részét visszavonni, ma pedig a Fővárosi Törvényszék az M1 Híradó "tudósításai" miatt a közmédia szolgáltatóját kötelezheti ugyanerre.

A hatóságok titkolózása miatt valójában alig tudni valamit magáról a gyanúról és a folyamatban lévő eljárásról. Ami biztos: a helyi baloldal fenegyerekeként ismert, korábban több fideszes visszaélést leleplező Czeglédy által vezetett Human Operator Zrt. országszerte 4-5 ezer diákot foglalkoztatott, a diákmunkaerő-piac egyik fontos szereplője volt. A bomba június 13-án robbant, amikor a Csongrád megyei Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) bűnügyi igazgatósága házkutatásokat tartott, majd őrizetbe vette a politikust. A helyi ügyészség közleménye – melyben kapásból néven nevezték a szocialista önkormányzati képviselőt – azt állította, hogy a Czeglédy által vezetett Zrt. fiktív, valós munkát nem végző iskolaszövetkezeteknek kiszámlázott megbízásokkal mintegy 3 milliárd forintnyi adó megfizetését kerülte el.

A rajtaütés napján befagyasztották a cég számláit, így a Human Operator Zrt. útján foglalkoztatott diákok egy része nem kapta meg a júniusban esedékes májusi fizetését. Hogy pontosan hány diáknak ragadt benn a pénze, máig nem tudni, mivel a rajtaütésen a NAV lefoglalta a cég minden adathordozóját, szerverét, iratait és azóta sem adta vissza azokat. A jelek szerint a nyomozók nem kapkodják el az ügyet: a HVG információja szerint ugyanis mindössze október közepén, négy hónappal a házkutatások után nyitották ki az ott lefoglalt iratokkal teli zsákokat, hasonlóképp Czeglédyt is hónapokkal a rabosítása után hallgatták ki először, lapunk ráadásul úgy tudja: eddig összesen kétszer volt a nyomozók előtt.

FOTÓ: MTI/KÁLMÁNDY FERENC

FOTÓ: MTI/KÁLMÁNDY FERENC

Míg a hatóságok a folyamatban lévő nyomozásra hivatkozva nem válaszolnak sajtómegkeresésekre – így a Népszava egyetlen kérdésére sem tájékoztatott a NAV –, addig teljes fordulatszámra kapcsoltak a kormánypropaganda részeként üzemelő médiumok. A hasonló korábbi ügyekben már megszokott menetrend szerint a kormányportálok rendszeresen tudósítanak az egész véletlenül birtokukba került, diszkrét, nyomozási adatokról. Ezen túlmenően sorban jelennek meg az olyan vadabbnál vadabb, nyilvánvaló hazugságok is, mint hogy Czeglédy-t egy fővárosi „luxusétteremben vették őrizetbe”, vagy épp hogy a cégvezető még börtönbe ülve is havi 4,5 millió forintot keres.

Az előzetes letartóztatásban lévő Czeglédy propagandistákkal szemben indított sajtóperekben eljáró ügyvédje, Litresits András a Népszavának elmondta: a valóságban az esküvőjére készülő önkormányzati képviselőt Szombathelyen, családi körben vették őrizetbe. Konkrétan hajnali hatkor jelentek meg a nyomozók a politikus lakótelepi lakásán, és az időközben felébredő kiskorú gyerekek szeme láttára kezdtek házkutatásba. Az ügyvéd, illetve Czeglédy általa ismertetett beszámolója szerint a nyomozók még a gyerekszobát is átnézték bizonyítékok után kutatva.

A Fidesz és a propagandasajtó a leggyakrabban ismételt állítása, hogy „több, mint ezer” diákmunkást nem fizetett ki a Human Operator Zrt., illetve akaratlagosan megkárosította a diákokat. A valóságban éppen az akcióját a fizetésnaphoz közelre időzítő NAV volt az, amely június 13-án zárolta a cég minden számláját, így ellehetetlenítve a fennmaradt május havi bérek kifizetését. Ráadásul, mivel a NAV minden adathordozót, hivatalos iratot lefoglalt, így egyelőre maguk Czeglédyék sem tudják, a hatósági fellépés nyomán pontosan hány diák fizetése ragadhatott be. Litresits András szerint ügyfele úgy véli: nem lehet szó több mint száz diákról. Bár 13-a volt a fizetésnap, a hétvége miatt a Human Operator már június 9-én pénteken és június 12-én hétfőn átutalta az ügyfelei nagyobb részének a fizetést, így az utolsó napra csak pár tucat diák járandósága maradt. „Ha másnap van az egész, vélhetően már mindenki megkapja a járandóságát” – állítja Litresits András szerint Czeglédy.

A kormánysajtóban és a Fideszben terjedő, „több, mint ezer” kifizetetlen diákról szóló állítás a hazai iskolaszövetkezeteket tömörítő Magyarországi Diákvállalkozások Országos Érdekképviseleti Szövetsége (Diákész) vezetőjétől, Fiák István ügyvédtől ered. Mint azonban megtudtuk: Fiák állítását kizárólag arra alapozza, hogy még június 15-én létrejött egy károsult diákokat tömörítő Facebook-csoport, amelynek jelenleg 885 tagja van. Bár még ez sem lenne ezer, ráadásul az gyakorlatilag ellenőrizhetetlen, hogy a csoportból ténylegesen kik a kifizetetlen diákok, hiszen akár a Népszava, az ügyben egyáltalán nem érintett újságíróját is minden további nélkül felvették oda tagnak.

A bizonyítható károsult egyelőre jóval kevesebb. A botrány kirobbanása után a Diákész ingyenes jogsegélyt ajánlott fel a károsult diákoknak. A szervezet július végi MTI közleményben még csak 11 igazolt károsultról és 802 ezer forint elmaradt fizetésről beszélt. Az elnök lapunknak most úgy fogalmazott: 170 magát károsultnak valló diák kért jogsegélyt tőlük, ám ebből október közepéig csak 36-tól fogadtak el ügyvédi meghatalmazást kártérítésük jogérvényesítésére. Igaz, a kérdésre idővel akár válasz is születhet, mivel közben a Diákész rendkívüli segítségért fordult Kövér László házelnökhöz és a Orbán Viktor miniszterelnökhöz.

És láss csodát: míg a több tízezernyi Quaestor-károsult esetében, vagy más ügyekben az ilyen típusú kérelmekre eddig süketnek bizonyultak a kormánypárt vezetői, a Fidesz most határozati javaslatban javasolja, hogy soron kívül kártalanítsák a pórul járt diákokat. Sőt, a kormánypárt még ezen is tovább megy: „indokoltnak látja”, hogy a hatóságok azt is kivizsgálják, a Human Operator Zrt. tevékenységének volt-e köze a balliberális pártok finanszírozásához. Nemcsak Czeglédy és társai bűnösségét mondanák tehát ki, de azt is, hogy – mint azt a közben a magát újra aktiváló ex- elszámoltatási kormánybiztos, Budai Gyula már ki is jelentette – a Czeglédy által elcsalt pénz az MSZP és a DK pártkasszájában landolt.

Nem számítanak a tények

Pikáns fejlemény, hogy továbbra is több ezer megkárosított fiatalról beszélt a Fidesz szóvivője a hétvégén, annak ellenére, hogy az Origo nevű kormánypárti portál helyreigazításában pontosan, tényszerűen megjelent: valójában 11 diákot károsíthatott meg, 800 ezer forint értékben a baloldali képviselő cége. Puskás Imre minderre úgy reagált, nem hallotta a helyreigazításról szóló hírt, szerinte akkor is több ezer diáknak több tíz millió forintos kára keletkezett.