Mit rejt a kutyakekszes doboz? - Lecsaptak a pénzügyőrök

Publikálás dátuma
2017.10.31. 11:24
Illusztráció/Shutterstock
Több mint 88 ezer doboz adózatlan cigarettát találtak Budapesten, egy bérelt raktárban kutyakekszes dobozokba rejtve a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) munkatársai - közölte a szervezet kedden az MTI-vel.

A pénzügyőrök egy bérelt raktárt ellenőriztek Budapesten, igazoltatták a raktár előtt álló furgon sofőrjét és a helyszínen tartózkodó bérlőt. A raktár ellenőrzésekor kiderült, hogy a "kutyakeksz" feliratú kartondobozokban nagy mennyiségű, magyar adójegy nélküli cigaretta van. A sofőr azonnal elismerte, hogy adózatlan dohányárut szállított, a raktár bérlője azonban nem nyilatkozott a pénzügyőröknek. A NAV munkatársai a több mint 105 millió forint értékű adózatlan jövedéki terméket lefoglalták, és orgazdaság miatt feljelentést tettek. A várható jövedéki bírság több mint 154 millió forint.Szerző

Figyelni kellett volna rájuk - Bántalmazta, és megölte kisbabáját

Publikálás dátuma
2017.10.31. 10:37
Illusztráció/Shutterstock
Az MTI a Győr-Moson-Sopron Megyei Főügyészség közleményét adta közre, amiből egy szörnyű történet bontakozik ki.

Ám értelemszerűen a közlemény nem terjed ki arra, hogy tettek-e bármit az anya környezetében élők, a család, a gyermekvédelmi hatóság. Az ugyanis, hogy a visszavonhatatlan tett megtörténthetett, hogy ez az állapot előállt, nem egyik pillanatról a másikra következett be. Akármilyen nehéz is egy ilyen helyzetben erre gondolni, de az anya is bajban lehetett, (marokszám szedte a feketén beszerzett antidepresszánsokat) a kisbaba pedig mindenképp, amire ezek szerint nem figyeltek fel a kellő mértékben. Azt kell mondjam, a legkönnyebb dolog egy szörnyű tett elkövetése után ítélkezni, a bűnöst megbüntetni, és ezzel "jól végeztük a dolgunkat'. Nos igen, csakhogy egy egy alig a világrajött kis ember élete drámai módon véget ért. A társadalomnak, jogalkotóknak jobb lenne sokkal nagyobb energiákat fordítani a figyelemre, megelőzésre. (LBJ.)

Az MTI hír:

Minősített emberölés, vagyis tizennegyedik életévét be nem töltött személy sérelmére elkövetett emberölés miatt vádat emelt a Győr-Moson-Sopron Megyei Főügyészség egy nő ellen, aki tavaly októberben halálosan bántalmazta hét hónapos csecsemőjét Fertőendréden - tájékoztatott a főügyészség. A vádirat szerint a nő évek óta Svájcban élt, első gyermeke 2008-ban született, őt a vádlott testvére nevelte. A nő a második gyermek születése után, 2016 májusában költözött vissza Magyarországra egy újonnan megismert férfihoz. A bűncselekmény idején 28 éves vádlott gyakran fogyasztott alkoholt, nyugtatókat és antidepresszánsokat, utóbbiakat egyik ismerősétől szerezte be. A gyilkosság napján az antidepresszáns napi ajánlott adagjának nyolcszorosát vette be. 

A nőt idegesítette a hét hónapos kislánya sírása, ezért begyógyszerezett állapotban legalább háromszor megütötte a csecsemő fejét, majd felkapta őt és nagy erővel, hosszasan rázta, amitől a gyermek szinte azonnal meghalt. A vádlott ezután a kislány testét a földre fektette és rendet rakott a szobában. Órákkal később így talált rájuk a nő élettársa, aki segítséget hívott. A gyermek halálának oka kiterjedt agyzúzódás volt. A vádlottat tavaly október 11-én helyezte előzetes letartóztatásba a Győri Járásbíróság. 

Szerző

Egymással szemben haladó vonatok - Megtörtént a vádemelés

Vádat emelt a Szegedi Járási és Nyomozó Ügyészség azzal a mozdonyvezetővel és forgalomirányítóval szemben, akiknek a mulasztása miatt 2017 januárjában Csengelénél két személyszállító vonat azonos vágányon egymással szemben haladt; végül a két szerelvény egymástól mintegy négyszáz méterre állt meg - tájékoztatta a Csongrád Megyei Főügyészség helyettes szóvivője kedden az MTI-t. A két terheltet a vasúti közlekedés gondatlan veszélyeztetésének vétségével vádolják.

A vádirat szerint a mozdonyvezető 2017. január 26-án reggel a Budapest és Szeged között közlekedő InterCity vonatot vezette. A szerelvény Kiskunfélegyházát elhagyta, majd a csengelei állomáson is áthaladt, amikor az egyvágányú pályán - a jelzőberendezés figyelmeztetése alapján - meg kellett volna állnia. A mozdonyvezető későn vette észre a tiltó jelzést, mivel a szegedi irányítóval a mozdony műszaki állapotáról beszélt telefonon. A vádlottat a mozdony figyelmeztető hangjelzése riasztotta, ekkor vészfékezni kezdett, de az óránkénti 99 kilométeres sebességgel haladó vonat a jelzés előtt már nem tudott megállni, azon mintegy 250 méterrel túlfutott.

A forgalomirányító a vágányon szemben haladó, Kistelek felől érkező személyvonatnak anélkül szabad jelzést adott, hogy meggyőződött volna arról, hogy az IC megállt-e. A személyvonat számára a kijelző jelezte, hogy meg kell állnia, ezért annak vezetője telefonon felvette a kapcsolatot az irányítóval, aki tájékoztatta, hogy a másik vonat túlfutott a megállási ponton. A személyvonat vezetőjének normál fékezés mellett sikerült szerelvényével az IC-től négyszáz méterre megállnia. Az ügyészség a vádlottakra pénzbüntetés kiszabását indítványozta - tudatta a helyettes szóvivő.

Szerző