Kézigránát keltett riadalmat Kecskeméten

Elszállították a helyszínről a Kecskeméten kedd délután talált második világháborús német repeszgránátot, így feloldhatták a környék lezárását - közölte a Magyar Honvédség tűzszerész ezredének kommunikációs tisztje.

Markovics Zita elmondta: egy 105 milliméteres, ki nem lőtt repeszgránát került elő a Mókus utcában földmunkák során, ami miatt a tűzszerészi munkálatok idejére 300 méteren lezárták az utcát.

Szerző

Marton László-ügy - Összefogott négy baloldali képviselőnő

Publikálás dátuma
2017.10.31. 18:32
Forrás: Facebook/Szelényi Zsuzsanna
Közös sajtótájékoztató keretében szorgalmazták a Marton László-ügy kapcsán a nők elleni, valamint a családon belüli erőszakról szóló Isztambuli Egyezmény ratifikálását az MSZP, az LMP, valamint a függetlenek padsoraiban ülő országgyűlési képviselőnők kedden.

Bangóné Borbély Ildikó (MSZP) arra mutatott rá: hetente egy nő és havonta egy gyermek hal meg bántalmazásban Magyarországon, és minden ötödik nő van kitéve szexuális zaklatásnak. Szólt a média felelősségéről is, felháborítónak ítélve, hogy a Marton László rendezővel kapcsolatos zaklatási ügyről a közmédia nem adott tájékoztatást. 

Schmuck Erzsébet, az LMP frakcióvezető-helyettese is azt hangsúlyozta, hogy az elmúlt hetek hazai és nemzetközi szexuális zaklatási botrányai mellett nem lehet szó nélkül elmenni. A kormány három éve írta alá az Isztambuli Egyezményt, amelynek ratifikálása mindössze 8 milliárd forintot igényelne - mutatott rá, emlékeztetve arra, hogy a kabinet egyik tagja tavasszal az őszi parlamenti szezonra ígérte azt.

Szabó Tímea, a Párbeszéd politikusa szerint a nők elleni erőszak nem a fizikai bántalmazással kezdődik, hanem azzal, ha egy társadalom megengedi a lányokat nyíltan prostitúcióra buzdító puncs.hu internetes oldal hirdetéseinek közzé tételét. Ezeket a reklámokat uniós forrásból finanszírozták - folytatta, és kijelentette: ha ilyen magas szinten fonódik össze a közpénz és a prostitúcióra buzdítás, az "felülről üzeni azt", hogy a nőket tárgyiasítani lehet. 

Szelényi Zsuzsanna független képviselő arra mutatott rá, hogy nem kell a rivaldafényben állni ahhoz, hogy szexuális zaklatás érjen valakit, ez iskolás lányok, hivatali dolgozók problémája is. Ezért egyértelműen ki kell állni a szexuális, a fizikai de a verbális zaklatás ellen, amely, bár a férfiakat is érinthető, elsősorban a nők az áldozatai.

Martont kirúgta a Vígszínház
„A mai napon (október 27.) kezdeményeztük Marton László munkaviszonyának megszüntetését a Vígszínházban. A döntés nem jelent, nem jelenthet ítélkezést egy gazdag művészi életút felett. A Vígszínház szakmai tekintélyének kialakításában Marton László szerepe elvitathatatlan. A színház repertoáron lévő előadásait továbbra is műsoron tartjuk. A korábban jelzetteknek megfelelően aktívan részt veszünk a szakmai szervezetek közös munkájában, ami a hasonló helyzetek megakadályozására, korai felismerésére irányul, illetve a színházon belüli anonim bejelentő vonalat indítunk" - jelezte a Vígszínház közleményében.
Martont azután bocsátották el, hogy Sárosdi Lilla színésznő bejelentette: a Kossuth-díjas rendező szexuálisan zaklatta húsz évvel ezelőtt. A bejelentés után Marton még perrel fenyegetőzött, később azonban - amikor már több nő jelezte, őket is zaklatta a rendező - bocsánatot kért.

 

Szerző

Újra nyert az Auróra

Publikálás dátuma
2017.10.31. 17:53
FOTÓ: Tóth Gergő
A Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság a ma kihirdetett jogerős ítéletével hatályon kívül helyezte a Józsefvárosi Önkormányzat jegyzőjének az Auróra-Kert bezáratásáról hozott határozatát - jelentette be a közkedvelt közösségi helyet működtető kft. ügyvédje, a Magyar Helsinki Bizottság lapunkhoz eljuttatott közleményében.

A bíróság megállapította, hogy a jegyzőnek nem volt jogalapja a bezáratásra, mert az általa hivatkozott településkép-védelmi problémáknak nincs közük a Kert kereskedelmi működéséhez.

Ez már a második olyan eljárás, ahol az önkormányzattal szemben az Aurórának adtak igazat a hatóságok, bíróságok. Még augusztusban az Auróra Kioszkot bezárató önkormányzati határozatot semmisítette meg a Fővárosi Kormányhivatal. Ennek köszönhetően indulhatott újra a közösségi ház kantinja - emlékeztet közleményében a Helsinki Bizottság, melynek ügyvédje az Aurórát üzemeltető Marom Klub Kft.-t képviselte mind a Kormányhivatal előtti, mind a mostani bírósági eljárásban.

A rendőrök – ahogyan arról a Népszava is beszámolt – június közepén szállták meg az Aurórát. A nagyszabású akció szerény eredményt hozott. Egyetlen dílert, drogterjesztőt sem sikerült elkapni, az egy embernél talált legnagyobb „kábítószergyanús növényi anyag” mennyisége sem érte el a 2 grammot.

Az intézkedés 14 órán keresztül tartott, 117 embert igazoltattak, 15 huszonéves fiatalt állították elő – mondta akkor lapunknak Lukács Áron, az Auróra kommunikációs koordinátora. Közlése szerint az előállított fiatalok mindegyikénél házkutatást tartottak. Volt közöttük olyan, akinél a rendőrök semmit nem találtak: ennek ellenére őt is előállították, nála is házkutatást tartottak. A józsefvárosi önkormányzat rendőri kezdeményessel, lakossági nyomással, közbiztonsági érdekkel, részben pedig a „vonatkozó engedély” hiányával indokolta a bezárást.

Szerző
Témák
Aurora