Előfizetés

Két magyar vonatkozású ECHO Klassik-díj

Cs. A.
Publikálás dátuma
2017.11.02. 06:49

Átadták a rangos német ECHO Klassik komolyzenei díjakat. A kitüntetettek között ott van Boldoczki Gábor trombitaművész, a Liszt Ferenc Zeneművészeti egyetem tanára is. A hangszeresek között díjazták a Berlini Filharmonikusok gordonkásait, köztük a magyar származású Stephan Konczot is. Az idei győztesek sorában a többi között ott van Joyce DiDonato és Jonas Kaufmann, Kent Nagano, Fazil Say és Ian Bostridge is.

Összedől a kártyavár

Csepelyi Adrienn
Publikálás dátuma
2017.11.02. 06:48
Fotó: AFP/Filippo Monteforte
A Weinstein-botrány utórezgései nemhogy csitulnának, de épp felerősödni látszanak Amerikában. Most Kevin Spacey ügyeire derült fény.

Az nyilván eleve költői kérdés, lehet-e szexuális zaklatási vádakat jól kezelni, az amerikai színész azonban egészen döbbenetes módon reagált egy kollégája kijelentéseire. A Star Trek: Discoveryből ismert Anthony Rapp arról beszélt, hogy tizennégy esztendős korában az akkor huszonhat éves Spacey egy házibuliban olyan agresszívan nyomult rá, hogy neki a fürdőszobába kellett bújnia előle. Rapp elmondta: Spacey az ágyra fektette őt, rámászott és fogdosni kezdte.

Rapp ezután még sokáig nem merte felvállalni homoszexualitását, és mélyen hallgatott az incidensről is – Spacey akkoriban nem volt befutott színész. Csakhogy 1988-ban viszontlátta egykori zaklatóját a filmvásznon, a Dolgozó lány című filmben, s ez alaposan felkavarta. Többször is beszélt a barátainak arról, mit művelt vele Spacey korábban, hivatalos bejelentést azonban nem tett.

Ez önmagában is épp elég hír volna egy napra, Kevin Spacey azonban minden idők legbizarrabb nyilatkozatával reagált a vádakra: bejelentette, hogy ő nem emlékszik az esetre, hisz biztosan részeg volt, ő eleve mindig is biszexuálisként élte az életét, ezentúl pedig meleg.

A melegközösségek és a jogvédők érthető módon teljesen kiakadtak, hogy Spacey összemossa a coming outot a szexuális zaklatással, azt sugallva, hogy az utóbbi az előbbi következménye. Ha a színész azt hitte, hogy ezzel a kommunikációs fogással – azaz: dobjunk be egy még izgalmasabb témát, hogy elfeledtessük a vádakat – megúszhatja a dolgot, tévedett.

A tervek szerint jövő nyáron érkezett volna ugyanis az idehaza is roppant népszerű sorozat, a Kártyavár utolsó, hatodik évada – a lezárás már Spacey ügye előtt is köztudott volt. Most viszont a sorozatot készítő Netflix jelezte: felfüggeszti a hat Emmy-díjat és két Aranyglóbuszt begyűjtő sorozat gyártását. Noha nagyon igyekeznek azt a látszatot kelteni, hogy ennek semmi köze a botrányhoz, a rajongók érthető módon nehezen hiszik el, hogy semmi köze a két ügynek egymáshoz. S a helyzet bonyolódik: a felfüggesztés kihirdetése után újabb férfi jelezte, hogy az ittas Spacey meglehetősen obszcén módon közeledett hozzá egy szórakozóhelyen.

Fordulat Marton-ügyben

Cs. A.
Publikálás dátuma
2017.11.02. 06:47
Fotó: Népszava
Egy kanadai színház már két éve megszakította a kapcsolatot Marton Lászlóval két zaklatási ügy miatt.

Immár tizenkettőre emelkedett azoknak a száma, akik szexuális zaklatással vádolják a Vígszínház azóta elbocsátott főrendezőjét, Marton Lászlót. Az utolsó két áldozatról a Canadian Press hírügynökségtől értesült a 444.hu.

A kanadai Soulpepper Theatre Company társulatának egyik tagja még 2015 végén tett panaszt a vezetőségnél Marton Lászlóra, aki zaklatta őt. Nem sokkal később újabb áldozat jelezte, hogy a külföldi sikereire nagyon büszke rendező vele is hasonlóan viselkedett. Marton hatszor rendezett a Soulpepper színházban, emellett tanított az intézmény akadémiáján is. Az illetékesek közölték: azért nem verték nagydobra az ügyet, mert a sértettek inkognitóban szerettek volna maradni. Épp ezért nem teregetik ki most sem a részleteket.

A Facebookon eközben sorra bukkannak fel a kommentek, amelyekben más magyar rendezőket emlegetnek zaklatási ügyek kapcsán. A hozzászólásokban több név is feltűnik, közülük néhány viszonylag gyakran – a színházi világ szereplői egyenesen úgy beszélnek az ügyekről, mintha azok közszájon forogtak volna.

Az persze jó kérdés, hogy ha így volt, akkor miért nem tett senki semmit: a Soulpepper társulatnál 2015-ben azonnal vizsgálatot indítottak a marton-ügy után, s külső szakértőt kértek fel arra, hogy az intézmény addig is létező, zaklatás elleni eljárásrendjét felülvizsgálja. Kalmár Péter rendező súlyos vádakat fogalmazott meg egy magyar rendező ellen blogbejegyzésében – áldozat azonban mindeddig nem állt elő a saját történetével. Egyesek szerint mégis csak napok kérdése, hogy elinduljon az újabb lavina.