Feljelentik a törvényt bojkottáló civileket

Publikálás dátuma
2017.11.02. 17:11
A civilek korábbi tüntetése a Kossuth téren FOTÓ: Molnár Ádám/Népszava
Az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség (IKSZ) a Fővárosi Főügyészséghez fordul közérdekű bejelentéssel, a civil szervezetek bojkottja miatt.

Korábban több szervezet is bejelentette, hogy nem tesznek eleget az új civiltörvény előírásainak, és nem regisztrálják magukat „külföldről támogatott” civil szervezetként, mert szerintük a törvény csak arra jó, hogy karanténba zárja a független civileket, hogy ne szóljanak bele a közügyekbe, és ne nyilvánítsanak véleményt a parlamenti vagy önkormányzati döntésekről. A törvény az Európai Bizottság szerint sincs rendben, ezért kötelezettségszegési eljárás indult a kormány ellen, de ezt Orbán Viktor szerint nem szabad komolyan venni. 

Szerző

A Párbeszéd költségvetési módosítót nyújt be a Hospice megmentésére

A rákos betegek gyógyszerei után most a rákos betegeket ellátó legemberibb intézményen spórol a kormány. 50 millió forintot nem tudnak erre adni Orbánék? Tényleg? Nincs ennél embertelenebb dolog! 

Én a mai napon benyújtottam egy költségvetési módosító javaslatot, amivel megmenthetjük a Hospice Alapítványt, és megkérdeztem Balog Zoltán "emberminisztertől", hogy ezt így mégis hogy - írja a közösségi portálon Szabó Tímea, a Párbeszéd társelnöke. 

Szerző

Rákgyógyszerek - Megszólalt az onkológus társaság

Publikálás dátuma
2017.11.02. 14:44
Illusztráció/Shutterstock
A rák gyógyítása összetett folyamat, és nem csak az egyes gyógyszerek hatékonyságán múlik a teljes gyógyulás - mondta Mangel László, a Magyar Onkológusok Társaságának (MOT) elnöke csütörtökön az MTI-nek.

Az elnök azzal kapcsolatban nyilatkozott, hogy az úgynevezett tételes elszámolású innovatív gyógyszerek között a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) árversenyt hirdetett meg, amelynek értelmében november 1-jétől egyes betegcsoportokban csak egyetlen innovatív gyógyszer marad, mint javasolt terápia.

A NEAK korábbi közlése szerint az első eljárásban minden egyes hatóanyagot (35 gyógyszer) külön-külön szereznek be azért, hogy azoknak a betegeknek, akiknek a kezelése már megkezdődött az egyik gyógyszerrel, biztosítsák a készítményt. A másik eljárásban, új kezelés megkezdésekor, amikor nem lehet különbséget tenni, melyik gyógyszerrel érhető el jobb eredmény, a kezelőorvosnak az alacsonyabb árfekvésű készítménnyel javasolt a kezelést megkezdenie.

Mangel László hangsúlyozta, a daganatos betegségek esetében elengedhetetlen a megelőzés, és az egészségtudatosság, ugyanakkor a betegség kialakulása és felfedezése után a hangsúly többnyire a sebészi beavatkozáson, és az azt megelőző, illetve az azt követő onkológiai kezelésen van. Ezekben a kezelésekben döntően a sugárterápiának és a hagyományos onkológiai gyógyszereknek van szerepe. Azokat a medicinákat, amelyekről most szó van általában a betegség előrehaladott állapotában használják, így a teljes gyógyulásban kisebb szerepük van.

Mangel László beszélt arról is, hogy komoly indulatokat korbácsolt fel a NEAK új közbeszerzési eljárása, azonban véleménye szerint egy ilyen helyzetben konszenzust kell teremteni, hiszen egy ilyen polémia nagyban kihat arra a bizalmi kapcsolatra, ami az orvos és a beteg között fennáll. Ha meginog ez a bizalmi kapcsolat, az nagyban befolyásolja a gyógyulás esélyét.

Szerző