Előfizetés

Emlékek tükre a Műcsarnokban

November 7-én nyílik a Műcsarnokban a Tarkovszkij - Emlékek tükre című kiállítás. A tárlatot megnyitja: Enyedi Ildikó filmrendező. Jelen lesz Andrej A. Tarkovszkij, a filmrendező fia, a Nemzetközi Andrej Tarkovszkij Intézet elnöke és a kiállítás kurátora. A kiállítás Andrej Tarkovszkij önéletrajzi filmje, a Tükör világához kötődik. A rendező a film számos képét a múlt század elejéről származó, régi családi fényképek felhasználásával komponálta. A szeretteiről, ismerős helyszínekről, az ország történelmi pillanatairól készült felvételek értékes fotóarchívumot alkotnak, amelyet Andrej Tarkovszkij szülei hagyományoztak rá, mint autentikus és spirituális családi örökséget. A gyűjtemény több mint 500, az 1930-as évekből származó fényképet és üvegnegatívot foglal magába.

Drágul a tojás Európa-szerte

Publikálás dátuma
2017.11.03. 06:24
Illusztráció: Shutterstock
Megkezdődött és várhatóan az év végéig kitart az étkezésitojás-árak emelkedése a hazai piacon, a fogyasztók 50-60 forintos árakkal is találkozhatnak – írta közleményében a Baromfi Termék Tanács. 

 Európában és Magyarországon is megindult az étkezési tojásárak emelkedése – állapítja meg a Baromfi Termék Tanács (BTT). Az árváltozásokat az okozza, hogy az év eleji madárinfluenza-járvány, illetve a közelmúltbeli fipronilos rovarirtó szeres tojásszennyezési ügy miatt Európa-szerte sok tyúkot kellett kivágni, ezért az európai tojástermelés csökkent.

A budapesti Nagyban Piac adatai szerint a megbízható termelésből származó, jó minőségű magyar étkezési tojások árai megközelítik, illetve meg is haladják a darabonkénti 40 forintot. A mostani árnövekedés az év végéig kitarthat, és 50-60 forint közötti hazai fogyasztói tojásárak is kialakulhatnak. Az áremelkedés ellenére azonban megállapítható, hogy továbbra is a tojás számít a legolcsóbb fehérjeforrásnak.

E-töltők a nemzeti közműtől

M. I.
Publikálás dátuma
2017.11.03. 06:23
Illusztráció: Shutterstock
Jelentős számú elektromosautó-töltőt telepítene az önkormányzatokkal együtt a Nemzeti Közművek (NKM) - tájékoztatott tegnap az állami csoport. 

A leendő állomások számát, elhelyezkedését és teljesítményét nem pontosították. "Mobiliti" nevű új üzletágukat az ügyfélélmény gazdagítására hozzák létre. Megjegyzendő: több más állami szereplő - így például az NKM-tulajdonos MVM vagy az e-Mobi - is hasonló célokat tűzött ki maga elé. Az iparág szabályozása ugyanakkor továbbra is rendkívül foghíjas.