Nálunk "az örökkévalóságig" csak oroszok építhetnek atomerőművet?

Publikálás dátuma
2017.11.03 14:25
Az LMP áprilisi fénydemonstrációja - Fotó: Vajda József
Az NVB állásfoglalásából derült ki, hogy Magyarországon az örökkévalóságig csak az oroszok építhetnek atomerőművet - írja közleményében Ungár Péter, az LMP elnökségi tagja.

A Nemzeti Választási Bizottság elutasította az LMP Paks 3-ra vonatkozó népszavazási kérdését, mondván, hogy az nemzetközi szerződést érint. Kiderült ugyanis, hogy az "évszázad üzletének" csúfolt atompaktum keretében nem csak Paks 2, hanem minden további atomprojekt kapcsán elkötelezte magát a kormány az orosz félhez. Ezzel végképp bebizonyosodott, amit az LMP régóta állít: a paksi bővítés keretében a kormány hűségesküt tett Oroszországnak, aminek következményeit még az unokáink is viselni fogják.

Patyi András indoklásában továbbá jelezte, hogy az LMP álláspontja szerint túl sok népszavazási kérdést nyújt be, mely "magatartás már önmagában a hitelesítés akadályát képzi". Az LMP azonban továbbra is azt javasolja az NVB elnökének, hogy ha nem bírja a rektori munkával és az NVB vezetésével járó kettős terhelést, akkor inkább mondjon le, de ameddig ellátja ezt a közfunkciót, addig ne panaszkodjon, hanem végezze el az ezzel járó munkát. Az LMP Patyi András önbeismerése után fellebbezést nyújt be a Kúriához. Az állásfoglalás alapján azonban az is egyértelmű, hogy csak úgy lehet megakadályozni a paksi bővítést, ha a következő kormány már az első napján felmondja az orosz atompaktumot: erre azonban csak a valódi korszakváltás és egy Szél-kormány jelent garanciát- zárul a közlemény. 

Szerző

A bérekről is megállapodott a Suzuki a dolgozókkal - 18%-os emelés jön

Publikálás dátuma
2019.02.22 19:41
Ellenzéki demonstráció az esztergomi Suzukinál
Fotó: Vajda József
A felek a pénteki tárgyalások eredményeként az Üzemi Tanács által javasolt minden pontban – 2019-es bérek, éves bónusz, béren kívüli juttatások – végleges megállapodásra jutottak.
Minden pontban megegyezett egymással a vállalat és az Üzemi Tanács - olvasható a Magyar Suzuki Zrt. szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményében. Mint írják, a december óta tartó tárgyalások alapját az Üzemi Tanács által benyújtott javaslat képezte, amely a bérfejlesztésre és a dolgozók általános elégedettségéhez hozzájáruló béren kívüli juttatásokra vonatkozott.

"Az Üzemi Tanáccsal folytatott eredményes egyeztetéseknek köszönhetően, a 2019. évi bérfejlesztésről szóló végleges megállapodás szerint
az alapbéremelés mértéke átlagosan 18 százalék a direkt dolgozók esetében. A múlt évben a direkt dolgozók átlagos alapbéremelése 12,5 százalék volt.
Így tehát a vállalat 2018-ban és 2019-ben együttesen több mint 30%-os bérfejlesztést hajtott végre a fizikai dolgozók körében" - áll a közleményben. A cég bejelentése alapján az újonnan megszületett megállapodáson felül a Magyar Suzuki további juttatásokat biztosít dolgozói számára, mint például a jelenléti pótlék, fix műszakpótlék, üzemi meleg étkezés, ingyenes buszjárat, temetési és házasságkötési támogatás, gyermekszületési támogatás és törzsgárda jutalom.

Orbán Viktor felmentette a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala elnökét

Publikálás dátuma
2019.02.22 19:22

Fotó: Orbán Viktor hivatalos Facebook oldala
Luszcz Viktor Stanislaw megbízatása március 14-ei hatállyal szűnik meg.
Felmentették a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala elnökét, az erről szóló miniszterelnöki határozat a Magyar Közlöny pénteki számában jelent meg - írja az MTI. Orbán Viktor rendelete szerint Luszcz Viktor Stanislaw megbízatása március 14-ei hatállyal szűnik meg.