Ez az ötödik - Megkezdődött a szlovák megyei választás

Megkezdődött Szlovákiában az ország történetében immár ötödik megyei választás szombat reggel.

A szlovákiai megyei választáson minden olyan 18. életévét betöltött személy voksolhat, aki állandó lakhellyel rendelkezik az ország területén, így külföldi állampolgárok is. A szavazásra jogosultak száma így meghaladja a 4,4 milliót, ők szombaton reggel héttől szombaton este tízig 90 választókörzet csaknem hatezer szavazókörében adhatják le voksukat 8 szlovákiai megye 78 megyeelnök-jelöltjének és több ezer megyei képviselőjelöltjének valamelyikére.

Szlovákiában a megyei választás tétje jelentősnek nevezhető, tekintve, hogy a közigazgatás hatályos modellje szerint megyei szinten születik döntés a szociális és a középfokú oktatási intézmények, illetve a kórházak jelentős részének finanszírozásáról, valamint a közúthálózat egy részének fejlesztéséről is. Ennek ellenére a választók részéről a megyei választások iránti érdeklődés rendszerint nagyon alacsony. A legutóbbi megyei választásokon 2013-ban a részvétel alig haladta meg a húsz százalékot.

A legutóbbi megyei választásokon országos átlagban az akkori és a jelenlegi legerősebb kormánypárt, a Robert Fico vezette baloldali Irány - Szociáldemokrácia (Smer-SD) szerezte a legtöbb mandátumot. A magyar szavazatokra számító két politikai erő - az MKP és a Most-Híd vegyespárt - küzdelméből 2013-ban az MKP került ki győztesen. Az MKP akkor két megyealelnöki posztot szerzett, és közel negyven - túlnyomó többségükben saját listán indított - képviselőt juttatott az önkormányzatokba. A Most-Híd-nak 17 képviselői helyet sikerült szereznie, de közülük 13-an koalíciós listákon indultak. A mostani voksoláson az MKP két, a Most-Híd pedig három megyében indít önálló megyeelnök-jelölteket.

Az országban már 48 órával a voksolás kezdete előtt megkezdődött a kampánycsend, onnantól fogva egészen urnazárásig - az e vonatkozásban nem szabályozott közösségi hálók kivételével - minden médiában tilos a jelöltek ellen vagy mellett szóló bármiféle információ közzététele. A voksolás idején részvételi felméréseket sem tesznek közzé, ezek, valamint az első részeredmények a választó helyiségek bezárását követően, este tíz óra után, a hivatalos végeredmények pedig vasárnap délelőtt várhatóak.

Szerző

Beismerés - Trump tanácsadója orosz kapcsolatairól beszélt

Publikálás dátuma
2017.11.04. 09:16
Carter Page FOTÓ: GRIGORIY SISOEV / SPUTNIK
Carter Page, a Trump-kampány egyik külpolitikai tanácsadója 2016-ban Moszkvában orosz kormányzati tisztségviselőkkel, a többi között az orosz kormányfő-helyettessel is találkozott. Erről maga Carter Page számolt be pénteken a képviselőház hírszerzési bizottságának zárt ülésén.

A The New York Times című napilap azonban hozzájutott az ülésen elhangzottak leiratához, és internetes honlapján pénteken későn este bőséges részleteket közölt belőle. Page tavaly júliusban járt Moszkvában egy gazdasági konferencián, és ott találkozott több orosz kormányzati tisztségviselővel. A volt tanácsadó a CNN hírtelevízióban pénteken este megerősítette az információt, és meg is nevezte akkori egyik beszélgetőpartnerét: Arkagyij Dvorkovics kormányfő-helyettest. 

Moszkvai tartózkodása idején Page más orosz kormányzati tisztségviselőkkel és törvényhozókkal is találkozott. Eszmecseréi után elektronikus levelet küldött a Trump-kampány egyik tanácsadójának és részletesen beszámolt a találkozóiról. Ezt az e-mailt a szenátus zárt ajtók mögött tartott meghallgatásán hangosan fel is olvasták.

Carter Page korábban vagy mindig cáfolta a találkozók tényét, vagy csak annyit mondott, hogy "többnyire kutatókkal" folytatott megbeszéléseket. A The New York Times a meghallgatáson jelenlévő, de meg nem nevezett forrásokra hivatkozva azt közölte: Page a hírszerzési bizottság ülésén a kaliforniai demokrata párti képviselő, Adam Schiff kérdéseire ismerte el, hogy az orosz kormányfő-helyettessel is megbeszéléseket folytatott.

A The New York Times közlése szerint a bizottsági ülésen a volt tanácsadót egy tavalyi budapesti vizitjéről is faggatták. Page korábban már beszélt erről, éppen a The New York Timesnak, s akkor azt mondta: tavaly ősszel töltött négy napot a magyar fővárosban, turistáskodott, városnézésen járt, meglátogatta a visegrádi várat, valamint dzsesszklubban is járt.

Carter Page 2016-os moszkvai útja soha nem volt titok, s az is nyilvános volt, hogy az egyik moszkvai egyetem diplomaosztó ünnepségén beszédet mondott. Ebben a beszédben a többi között bírálta az Obama-adminisztráció Oroszországgal kapcsolatos politikáját. A beszédből idézett a The New York Times. E szerint Page állítólag azt mondta: Washington és más nyugat-európai fővárosok nem egyszer álszentül a demokratizálásra, az egyenlőtlenségekre, a korrupcióra és rendszerváltozásra összpontosítva megakadályozták a Moszkvával folytatott kapcsolatok javítását.

Carter Page 2016. decemberében is járt Moszkvában, akkor azonban már régóta nem volt tanácsadója a Trump-csapatnak.

Szerző

Puigdemont egyelőre szabadlábon van

Megkapta és tanulmányozni fogja a belga szövetségi ügyészség a Brüsszelben tartózkodó Carles Puigdemont leváltott katalán elnök ellen Spanyolország által kiadott európai elfogatóparancsot - közölte péntek este a vádhatóság szóvivője.

Eric Van der Sypt arról tájékoztatta a helyi sajtót, hogy tanulmányozni fogják az elfogatóparancsot, mielőtt szombaton vagy vasárnap átadják a vizsgálóbírónak, aki majd dönteni fog az érintettek előzetes letartóztatásáról.

Az illetékes spanyol bíróság pénteken adott ki körözést Puigdemont és egykori kormányának négy, ugyancsak Brüsszelben tartózkodó tagja ellen, akiket egyebek mellett lázadással és hűtlen kezeléssel vádolnak. Carmen Lamela bírónő előzőleg elutasította a spanyol kormány által egy héttel ezelőtt menesztett elnök és a többiek kérését, hogy videokapcsolaton keresztül tehessenek vallomást.

A belga hatóságoknak sajtóhírek szerint három hónapjuk van az eljárás lebonyolítására. Puigdemont korábban kijelentette, hogy nem tér vissza Spanyolországba, de teljes mértékben együtt fog működni a belga hatóságokkal.

Szerző