Puigdemont nem várta meg a bilincs kattanását

Publikálás dátuma
2017.11.05 19:55
FOTÓ: JOSEP LAGO / AFP
Fotó: /

Carles Puigdemont menesztett katalán vezető nem akarta megvárni, hogy a Spanyolország által pénteken kiadott európai elfogatóparancs nyomán megalázó módon bilincsben vezessék el, ezért négy egykori miniszterével együtt önként vonult be vasárnap reggel Brüsszelben a rendőrségre – elemzésében ezzel magyarázta az El País, hogy Puigdemont tegnap feladta magát.

A lázadással, zendüléssel és hűtlen kezeléssel vádolt politikus egy hete bujkált a belga fővárosban. Egészen mostanáig kérdéses volt, hogy mik a szándékai: eleinte azt rebesgették, hogy politikai menedékjogot kér, ám ezt hamar cáfolta. Azt viszont többször is hangsúlyozta, hogy nem ismeri el a katalán önrendelkezés felfüggesztését – amelyről a függetlenség kikiáltása után döntött Madrid –, majd pénteken váratlan fordulattal bejelentette, hogy kész elindulni a decemberi 21-i regionális voksoláson Katalóniában. Szűnni nem akaró politikai ambíciói vezethettek a vasárnapi döntéshez is – vélik egyes szakértők.

Puigdemonték 24 órát őrizetben töltenek, s ez idő alatt várhatóan sor kerül a meghallgatásukra is. A védőügyvédjük jelenlétében, ám külön-külön fognak vallomást tenni. A segítségükre lesz még egy tolmács is, a hírek szerint ugyanis úgy döntöttek, hogy holland nyelven, az őket képviselő Paul Bekaert anyanyelvén történjen a vallomástétel – írta vasárnap a The Spain Report. A belga ügyészség képviselője egy tegnap délután összehívott sajtótájékoztatón közölte, a bírón múlik, hogy a 24 óra elteltével elrendeli-e az őrizet meghosszabbítását vagy bizonyos megszorításokkal, de szabadon engedi őket. Az eljárás akár három hónapig eltarthat, így Puigdemont valóban dédelgethet – ha nem is hosszú távú – politikai ambíciókat.

Az elmúlt hetekre jellemző sokk és bizonytalanság ellenére a függetlenségi mozgalom esélyei nem rosszak. Az El País tegnap közölt egy felmérést, amely szerint a regionális választásokon a mandátumok számát tekintve a Junts Pel Sí nyerhet. A katalán kormány közvélemény-kutatása szerint 60-63 mandátummal végezne az élen a függetlenségpárti koalíció, mögötte 25-26 mandátummal a centrista – s az elszakadást nem támogató – Ciudadanos, a harmadik helyen pedig a szocialisták (PSC), 17-19 mandátummal. A negyedik helyre a baloldali SíQueEsPot futna be 12-14 mandátummal, míg a kormányzó néppárt 10-11 mandátummal hátul kullog a sorban. Egyedül a szélsőbaloldali, függetlenségpárti CUP végezne a néppárt mögött 8-9 mandátummal. Ami a függetlenséget illeti, a megkérdezettek 43,6 százaléka támogatta a független katalán köztársaságot, míg 43,6 százalék elutasította.

Szerző
2017.11.05 19:55

Tovább vergődik az Aquarius menekülthajó

Publikálás dátuma
2018.09.25 20:52

Fotó: /
Mareilles-ben sem köthet ki a Földközi -tengeren utolsó, civilek által működtetett menekülteket segítő hajó, az Aquarius. A francia pénzügyminiszter azzal érvelt, hogy azért nem adnak kikötési engedélyt a hajónak, mert koherens menekültpolitikát szeretnének. „Tiszteletben kell tartanunk az európai szabályokat. Szerintem Franciaország kellőképpen kiveszi a részét a menedékkérők befogadásában, tavaly százezeren érkeztek”, mondta a tárcavezető, hozzátéve, hogy ugyanakkor Franciaországnak ragaszkodnia kell elveihez, és menedékjoggal kell védelmeznie a veszélyben lévőket. A menekülthajó kikötését és a rajta lévő menekültek biztonságba helyezését eddig Olaszország, Görögország és Málta is megtagadta, a napokban pedig Panama,a melynek zászlaja alatt hajózott az Aquarius, visszavonta az engedélyt. A portugál kormány tegnap közölte: Franciaországgal és Spanyolországgal megállapodva befogad tízet az Aquariuson tartózkodó 58 bevándorló közül.
Szerző
2018.09.25 20:52

Intő jel: leváltották Merkel bizalmasát a CSU/CDU éléről

Publikálás dátuma
2018.09.25 20:36
Volker Kuder (középen) a CSU/CDU távozó frakcióvezetője, 2018 szeptember 25-én
Fotó: AFP/ John MacDougall
Volker Kauder 13 év után kell elhagyja a frakcióvezetői posztot, utódja a kevésbé ismert Ralph Brinkhaus lesz.
Meglepetésre elveszítette a német Kereszténydemokrata Unió (CDU) és a testvérpárt bajor Keresztényszociális Unió (CSU) közös szövetségi parlamenti (Bundestag) képviselőcsoportjában kedden tartott frakcióvezető-választást Volker Kauder, az Angela Merkel kancellár bizalmasaként számon tartott politikusnak így 13 év után távoznia kell a tisztségből.    A CDU/CSU-frakcióban 1973 óta először volt egynél több jelölt a frakcióvezetői tisztségre. Volker Kauder kihívója egy kevéssé ismert politikus, Ralph Brinkhaus volt.    A választás után Alexander Dobrindt, a képviselőcsoport CSU-s tagjainak vezetője - a CDU/CSU pártszövetség közös frakciójának második embere - elmondta, hogy a szavazáson a 246 képviselő közül 239 adott le érvényes szavazatot. Ralph Brinkhaus 125 képviselő támogatását nyerte el, Volker Kauderre 112 képviselő szavazott, 2 képviselő tartózkodott - ismertette Alexander Dobrindt.
Angela Merkel kancellár, a CDU elnöke rövid sajtónyilatkozatában kiemelte: Volker Kauder újraválasztása mellett állt ki, mert nagyon jó volt az együttműködés a frakciót 2005 óta - kancellárságának kezdete óta - irányító politikussal.  Mégis Ralph Brinkhaus kapott több szavazatot, ezért "természetesen gratuláltam, és jó együttműködést kínáltam fel neki" - mondta a pártelnök-kancellár. Arra egyetlen politikai elemző sem számított, hogy a kihívó a titkos választáson legyőzheti a hivatalban lévő frakcióvezetőt, aki minden elődjénél hosszabb ideje volt a pozícióban. Arra viszont előzőleg valamennyi elemző előzőleg felhívta a figyelmet, hogy
a szavazatok megoszlása Angela Merkel tevékenységének megítélését jelezheti, vagyis Volker Kauder esetleges szűk többsége azt jelentheti, hogy számottevő az elégedetlenség a kormányfővel szemben. Ennek alapján Volker Kauder leváltása komoly elégedetlenséget jelezhet.
Ennek alapján Volker Kauder leváltása komoly elégedetlenséget jelezhet. Angela Merkel helyzetének megrendülésére utalhat az is, hogy a pártelnök-kancellár tőle szokatlan módon nyilvánosan kritikával illette kormányának tevékenységét. Egy hétfői sajtónyilatkozatában és egy keddi beszédében - az egyik legnagyobb gazdasági érdekképviselet, a német iparvállalatok szövetségének (BDI) berlini tanácskozásán - egyaránt hangsúlyozta, hogy a hosszúra nyúlt kormányalakítás után a koalíciós pártok túl sokat foglalkoztak saját magukkal, amin változtatni kell, a pártpolitikai viták után vissza kell térni a szakmai munkához. Ralph Brinkhaus 50 éves, pénzügyi szakember, 2009 óta tagja a Bundestagnak, az államháztartási politika területére szakosodott, tavaly óta a 10 frakcióvezető-helyettesi tisztség egyikét töltötte be.Megválasztását a Bundestag több pártja Angela Merkel gyengülésének jeleként értékeli az első reakciók alapján.  
2018.09.25 20:36