Érinthetetlenek a szégyenpadon

A szaúdi elit nem tért magához a sokkból. Példa nélküli, hogy az uralkodócsalád korábban érinthetetlennek tartott befolyásos tagjainak az igazságszolgáltatás előtt kelljen felelniük tetteikért. „Új világrend van kialakulóban Szaúd-Arábiában. Mohamed bin Szalmán trónörökös bebetonozza hatalmát, s a gyakorlatba is átülteti a vízióját… igyekszik megakadályozni a gazdaság hanyatlását, s a javak kiáramlását Szaúd-Arábiából más országokba – magyarázta a CNN-nek Fawaz Gerges, a London School of Economics oktatója, miután vasárnap kiderült, hogy több tucatra emelkedett a korrupció miatt letartóztatott hercegek, politikai vezetők és üzletemberek száma.

A hétvégi intézkedéseket az uralkodó, Szalmán bin Abdel-Azíz hagyta jóvá, ám az elemzők egyetértenek abban, hogy valójában – a Donald Trumppal jó kapcsolatot ápoló – Mohamed bin Szalmán állhat a példa nélküli esemény mögött.

A kommunikációs minisztérium közleménye szerint az újonnan felállított korrupcióellenes bizottság azért indította a kampányt, hogy „megszűnjenek az elmúlt évtizedekben a fejlődés útjában álló problémák”, és elszámoltassák azokat, akik a személyes boldogulásukat a közérdek fölé helyezve loptak a kormánytól. Az olaj világpiaci árának csökkenése Szaúd-Arábiát is érzékenyen érintette, s elemzők már eddig is figyelmeztettek, hogy a herdálás már nem tarthat sokáig.

A CNN szerint mintegy tucat herceget, legalább 38 volt és jelenlegi miniszter-helyettest és üzletembert tartóztattak le, három minisztert – köztük a gazdasági tárca vezetőjét – pedig menesztettek. A letartóztatott személyek között van a világ egyik leggazdagabb embere, Al-Valíd bin Talál bin Abdel-Azíz is. Ő a többségi tulajdonosa a Kingdom Holding beruházási társaságnak, de külföldi érdekeltségei sem elhanyagolhatók: részvényei vannak a The Wall Street Journalt kiadó News Corporationben, a Time Warner médiaóriásban, de az Apple-ben és a Twitterben is vannak érdekeltségei.

Szerző
2017.11.06 06:40

Kővel törték be a gdanski zsinagóga ablakát

Publikálás dátuma
2018.09.21 17:40
Az ablakot már beüvegezték
Fotó: AFP/ Michal Fludra
A feltételezett elkövetőt a köztéri biztonsági kamera felvétele alapján őrizetbe vették.
A lengyel rendőrség őrizetbe vett pénteken egy 27 éves férfit, akit azzal gyanúsítanak, hogy a legjelentősebb zsidó ünnep, a jóm-kipúr idején követ dobott be a gdanski zsinagóga ablakán. Az egyelőre ismeretlen indíttatású támadást Andrzej Duda államfő határozottan elítélte – írja az MTI. Az eset szerda délután történt a balti-tengeri kikötőváros Wrzeszcz negyedében. A kő a zsinagóga előszobájába vezető ablakot törte be, a helyiségben a jóm-kipúr záróimájára váró asszonyok ültek, senki sem sérült meg. Az elkövetőt a köztéri biztonsági kamera rögzítette, a rendőrség a felvétel alapján indította el a nyomozást. Az őrizetbe vett 27 éves férfi egy Gdansk melletti településen él. Andrzej Duda pénteken, a nyugat-lengyelországi Gnieznóban egy konferencián felszólalva a gdanski támadás kapcsán kijelentette: ezt sokan antiszemita cselekedetnek nevezik majd, de számára egyértelmű barbárság, „mellyel soha nem szabad megbékélnünk”. Fájdalmasnak találta, hogy erre éppen Lengyelországban került sor, „ahol évszázadokon át tisztelettel viszonyultak mások vallásához”. Csütörtökön a gdanski zsinagóga előtt a helyi önkormányzat kezdeményezésére több tucat ember gyűlt össze. A résztvevők, köztük Michal Schudrich lengyel főrabbi, elítélték a történteket. Leslaw Piszewski, a lengyelországi zsidó hitközségek szövetségének elnöke reményét fejezte ki, hogy egyszeri incidensről volt szó. „Gdanskban ilyen esemény utoljára 80 éve történt (...), Varsóban talán 30 évvel ezelőtt fordult elő ilyesmi” – emlékeztetett. Jelen volt és szolidaritását fejezte ki a gdanski katolikus egyházmegye segédpüspöke, valamint a metodista egyház helyi lelkésze is. A varsói izraeli nagykövetség Twitter-bejegyzésében fájdalmasnak minősítette az esetet.
Szerző
2018.09.21 17:40
Frissítve: 2018.09.21 17:40

Repedések jelentek meg a falakon, leállítanak két belga atomerőművet

Publikálás dátuma
2018.09.21 17:17

Fotó: AFP/dpa/ RAINER JENSEN
A létesítményeket várhatóan jövő tavaszig nem indítják újra.
Leállítja két belgiumi atomerőművét az ősszel a francia Engie cég a reaktorok kiszolgáló épületeinek betonfalán észlelt repedések miatt. A La Libre Belgique nevű belga napilap információi szerint a keleti-belgiumi Tihange mellett található atomerőművek 2-es blokkját október végén állítják le, a reaktor június elsején indulhat újra leghamarabb. A 3-as blokkot március végén állították le, és szeptember végén kellett volna újraindítani, de az észlelt hibák miatt erre jövő év május elseje előtt nem kerül sor. Mint írták, a falakon észlelt hibák nem a reaktorok betonköpenyén, nukleáris területen keletkeztek, hanem azok irányításáért és biztonsági felügyeletét biztosító berendezéseknek helyet adó épületeken. A napilap arról számolt be, hogy az észak-belgiumi Doel mellet található, belga és francia tulajdonú Doel 4 nevű atomreaktor épületeinél is állapotromlást észleltek. A Doel 1-es és 2-es blokkjainak állapotvizsgálata folyamatban van, jelenleg Belgiumban csak a Doel 3 és a Tihange 1 nevű blokkok üzemelnek – tették hozzá. Mivel az északi és keleti határokhoz közeli doeli és tihange-i reaktorokat gyakran le kell állítani biztonsági problémák miatt, civilek, valamint Hollandia, Németország és Luxemburg is a belga erőművek lekapcsolását kéri. A Tihange 2-t 2023-ban tervezi végleg leállítani Belgium. A Doel 3-at 2022-ben, a többi öt reaktort pedig 2025-ben kapcsolnák le. Egy 2009-ben hozott kormánydöntés értelmében 2025-ig bezárják az összes nukleáris reaktort az országban. A jogszabály szerint 40 évi használat után minden reaktort végleg le kell állítani, újakat pedig tilos építeni. Az Engie részvényei a pénteki bejelentésre csökkenéssel reagáltak a párizsi tőzsdén.
Szerző
2018.09.21 17:17
Frissítve: 2018.09.21 17:38