Előfizetés

Offshore - Befolyásos magyarok is érintettek

Másfél évvel a Panama-iratok ügyének kirobbanása után újabb hatalmas mennyiségű bizalmas irat és eddig rejtett információ vált hozzáférhetővé több tízezer úgynevezett offshore cégről - írja a direkt36.

A több mint 13 millió kiszivárgott dokumentumban ismét feltűnnek magyar szereplők is, bár politikusok most nincsenek köztük. Az iratok révén ugyanakkor megismerhetővé vált több befolyásos, közéletileg is aktív üzleti szereplő eddig rejtett vagy csak részben ismert tevékenysége.

A dokumentumokból többek között a következők derültek ki:

- Az Orbán Viktorral személyesen is jó viszonyt ápoló Nagy István svájci nagykövet tisztséget viselt egy cégben, amely az egyik leggazdagabb európai nemesi családhoz kötődik.

- Az OTP és az MKB bank egy offshore szolgáltató céghez fordult jogi tanácsért egy ügyvéden keresztül egy Seychelles-szigeteken zajló és Demján Sándor érdekeltségébe tartozó, ingatlanfejlesztési projekttel kapcsolatban.

- A magyar állam tulajdonában lévő Eximbank az egyik projektjéhez egy magyar ügyvédi irodán keresztül adott megbízást ugyanennek az offshore szolgáltató cégnek.

- A kiszivárgott adatokban szerepelnek információk Andrew Vajna filmügyi kormánybiztos érdekeltségébe tartozó két korábbi, már több mint tíz éve megszüntetett offshore cégéről is.

- Emellett az iratok tartalmaznak részleteket Soros György, az Orbán-kormány által sokat támadott magyar származású amerikai üzletember offshore-érdekeltségeiről is.

Gyűlnek a felhők a tőzsde fölött

A rövidebb hét ellenére is erős menetelést láthattunk a Budapesti Értéktőzsdén, a rekordokat halmozó elmúlt néhány hét után azonban megérkezett a korrekció is a hét végére. A hét nyertese a Richter, vesztese az OTP volt, a befektetők elpártoltak Mészárosék papírjaitól is. A forint erőlködött, ám végül gyengüléssel zárta a hetet. Kérdés, mennyire lesz tartós a negatív hullám - írja hvg.hu

Túl későn - A devizahitel lesz a téma

Az Országgyűlés hétfőn fejezi be aktuális kéthetes ülését. A képviselők az LMP kezdeményezésére a devizahitel-károsultak érdekében szükséges lépésekről tartanak politikai vitát.

Az ülésnap délelőtt 11 órakor napirend előtti felszólalásokkal kezdődik, amit a kérdések másfél, az azonnali kérdések pedig további egy órában követnek.

A Ház ezután mintegy ötórás időkeretben tart politikai vitát a devizahitelekről. Az LMP erről szóló indítványában azzal indokolta a kérdés tárgyalását, hogy a kormánytöbbség hiába tekinti lezártnak a devizahitelesek ügyét, közülük jelenleg több ezren állnak kilakoltatás előtt, még mindig rengeteg peres eljárás indul, az árfolyamgátas hiteladósok pedig a forintosítást követően rosszabbul jártak.