Politikusok kerülhetnek bajba az offshore-botrányok miatt

Publikálás dátuma
2017.11.06 09:34
Wilbur Ross amerikai kereskedelmi miniszter - Üzleti kapcsolatban áll a Vladimir Putyin belső köréhez kapcsolódó hajózási céggel
Fotó: /
A nemzetközi adóelkerüléseket feltáró, vasárnap este nyilvánosságra hozott „Paradise-aktákban”, amely a Panama-akták folytatásának tekinthetőek, összesen 120 politikus neve szerepel, 50 országból.

Emellett vállalkozókról, sportolókról is kiderül, hogy adóparadicsomokba menekítik pénzüket az adóelkerülésért. Néhány nemzetközi nagyvállalat üzleti praktikáiról is említést tesznek a dokumentumokban, amelyet összesen 90 médium tárt fel, Németországban például a Süddeutsche Zeitung, a Norddeutsche Rundfunk és a Westdeutsche Rundfunk, Magyarországon a direkt36 portálja. Arról ugyanakkor nem közöltek információkat, hogyan jutottak az adatokhoz, amelyekben politikusok tanácsadói, kormánytagok, Donald Trump adományozói, illetve az amerikai elnök Oroszországgal folytatott üzleti kapcsolatairól is olvashatunk. „Felháborít, de egyáltalán nem lep meg” – így reagált a Twitteren Pierre Moscovici adó- és pénzügyekért felelős gazdasági biztos hétfőn a nemzetközi adóelkerüléseket feltáró, vasárnap este nyilvánosságra hozott „Paradise-aktákra”.

A Bermudában bejegyzett ügyvédi hivatal, az Appleby néhány napja ismerte el, hogy az oknyomozó újságírókat tömörítő szervezet, az ICIJ „illegálisan” juthatott hatalmas mennyiségű adathoz. A vállalat hangsúlyozta: teljesen legális offshore tevékenységet folytat, összhangban a fennálló törvényekkel, de minden vádat „rendkívül komolyan” vesz.

Az iratokban kemény vádakkal illetik Wilbur Ross amerikai kereskedelmi minisztert. Egy olyan vállalat – a Navigator Holdings hajózási cég - tevékenységéből tett szert nem kis apanázsra, amelyben Vlagyimir Putyin orosz elnök és a Kremlhez közel álló üzletemberek is szerepet kapnak. Az újabb akták az amerikai belpolitikára is hatással lehetnek, hiszen Robert Mueller különleges ügyész már egy ideje azt vizsgálja, mely mértékben avatkozott be Oroszország az amerikai elnökválasztási kampányba. A Navigator Holdings ügyfelei közé tartozott a Sibur energiavállalat, 2014 óta mintegy 68 millió dollár értékben kereskedtek egymással. Egyelőre nem világos, Ross milyen szerepet játszott ebben.

Nem ő az egyedüli személy a Trump-adminisztrációban, akinek a nevéhez kétes üzelmek kötődnek. Gary D. Cohn gazdasági tanácsadó neve is többször előkerül. Rex Tillerson amerikai külügyminiszter pedig egy amerikai-jemeni vegyesvállalat élén állt, amikor akkori cége, az Exxon Mobil Jemennel kereskedett. Igaz, arra nincs bizonyíték, hogy illegális tevékenységet folytatott volna.

A Paradise-aktákban közvetett utalás szerepel II. Erzsébet brit királynőre vagyonkezelője által. a Lancaster hercegségének (Duchy of Lancaster) nevét viselő, 1265-ben létrejött és jelenlegi feladatait különböző formákban 1399 óta ellátó vagyonkezelő 2004-ben 5 millió fontot - mai árfolyamon 1,8 milliárd forintot fektetett a Jubilee Absolute Return Fund Limited nevű alapba, amelynek központja a brit korona fennhatósága alá tartozó Bermudán működik. Ez a befektetés 2010-ben megszűnt. A dokumentumok tanúsága szerint a Duchy of Lancaster 2005-ben 7,5 millió dollár névértékű befektetést eszközölt a Kajmán-szigeteken bejegyzett Dover Street VI Cayman Fund LP nevű alapban is.

Justin Trudeau kanadai kormányfő egy fontos bizalmasa, Stephen Bronfman is az akták szereplője. Kétes szövetkezeti megállapodásokban vett részt. Egy bonyolult rendszer révén akár több millió dollárra tehető az az összeg, amellyel megrövidítette az államot adóelkerülés révén.

Szerző
2017.11.06 09:34
Frissítve: 2017.11.06 19:47

770 összevert tüntető ügyében indul eljárás a román csendőrség vezetői ellen

Publikálás dátuma
2018.09.21 14:46
Bukaresti kormányellenes tüntetés, 2018 augusztus 10-én.
Fotó: AFP/ Daniel MIHAILESCU
Hivatali visszaéléssel és hivatali visszaélésben való bűnrészességgel gyanúsítja Romániában az ügyészség a csendőrség három vezetőjét az augusztus 10-i kormányellenes tüntetés ügyében, amikor a rendfenntartó erők és a tüntetők között verekedés tört ki.
Az ügyben a legfőbb ügyészség keretében működő katonai ügyészség kezdett vizsgálódni, miután Klaus Iohannis államelnök felszólította a hatóságokat, vizsgálják ki a csendőrség fellépését. Az elnök azzal vádolta a csendőrséget, hogy indokolatlanul alkalmazott erőszakot. A vádhatóságra pénteken beidézték Ionut Catalin Sindile ezredest, a román csendőrség parancsnokát, annak első helyettesét, Gheorghe Sebastian Cucost, valamint Laurentiu Cazan őrnagyot, a bukaresti csendőrség vezetőjét. Tudomásukra hozták, hogy bűnvádi eljárás indult ellenük.
Mintegy 770 tüntető tett feljelentést a csendőrség ellen, fizikai bántalmazás vagy a könnygáz által elszenvedett sérüléseik miatt. A bukaresti csendőrség vezetőjét hivatali visszaéléssel, Sindilét es Cucost hivatali visszaélésben való bűnrészességgel gyanúsítják.
Korábban a csendőrség is feljelentést tett a szervezett bűnözés elleni ügyészségen (DIICOT) az alkotmányos rend erőszakos megváltoztatására irányuló kísérlet, illetve az államhatalom gyakorlásának a nemzetbiztonságot veszélyeztető akadályozása miatt, szintén az augusztus 10-i tüntetések ügyében. Az ellenzéki média szerint ezzel azt akarják elérni, hogy a DIICOT indítson vizsgálatot, s így az akta kerüljön át ehhez a vádhatósághoz, amelynek élére nemrég neveztek ki új főügyészt a jelenlegi igazságügyi miniszter javaslatára.

Jogszerű és szakszerű

A csendőrség vezetői elutasították az ellenük felhozott vádakat, szerintük jogszerű és szakszerű volt a beavatkozásuk, amelyet egyes tüntetők erőszakossága tett indokolttá. A csendőri beavatkozást bírálók szerint azonban a karhatalmi erők provokálták a tiltakozókat, és szerintük szándékosan nem emelték ki a békés tömegből a futballhuligánokat, hogy később megindokolhassák erőszakos fellépésüket.
Augusztus 10-én a román diaszpóra tüntetéseként meghirdetett demonstráció zajlott a román fővárosban annak a kormányellenes tüntetéssorozatnak a részeként, amely tavaly januárban kezdődött. A tüntetők azt követelik, hogy a kormánykoalíció ne tegye nevetségesen enyhévé a büntető törvénykönyv adta lehetőségeket a korrupciós bűncselekmények kapcsán, és ne hozzon olyan intézkedéseket, amelyek a korrupció miatt már elítélt politikusoknak kedveznek. A román kormánykoalíció azzal indokolja ezen lépések szükségességét, hogy a vádhatóság visszaéléseket követett el az elmúlt években. Ilyen "visszaélés" volt például a legerősebb kormánypártnak, a PSD elnökének elítélése korrupció miatt.
2018.09.21 14:46

Hetek óta lángol egy német mocsár egy balul sikerült hadgyakorlat miatt

Publikálás dátuma
2018.09.21 11:15

Fotó: DPA/ Stephan Konjer
Szükségállapotot hirdettek pénteken, két települést kellhet evakuálni. A füstöt több száz kilométerre is érezni.
A német hadsereg, a Bundeswehr gyakorlata után kigyulladt a mocsár Emsland megyében, Meppen mellett, írja a Spiegel. Egy rakétát teszteltek, annak ellenére, hogy nem volt elérhető tűzoltó egység. Ez két hete történt - a hatóságok pénteken már kihirdették a szükségállapotot a még mindig tomboló tűz miatt. Bejelentésük értelmében a környék két településének evakuálására is sor kerülhet.

A probléma a füst

A hatalmas füstöt még a 200 kilométerre fekvő Hamburgban is érezni lehet. Több százan dolgoznak szakadatlanul az oltáson, ám azt nehezíti egyrészt a tűz terjedését segítő erős szél, a korábbi hosszú szárazság, és a tőzeg is, mint azt a Deutsche Welle írja. A tőzeg ugyanis belülről ég, kívülről pedig vízhatlan. Mikor legutóbb, 2010-ben keletkezett tűz a környéken, 6 hétig tartott eloltani azt.
A hadsereg elnézést kért a tűzért. Szerintük a füst nem jelent egészségügyi kockázatot, ám a polgári hatóságok szkeptikusak az állítással szemben.
2018.09.21 11:15