Kiderült, mi vezetett a texasi vérfürdőhöz

Publikálás dátuma
2017.11.07. 19:45
FOTÓ: MARK RALSTON / AFP
Kiderült, hogy az amerikai légierő fontos információkat nem továbbított a férfiról az FBI számára. Nevezetesen azt, hogy katonaként családon belüli erőszak miatt ítélték el.

Két nappal a Texas állambeli, Sutherland Springs-i templomban elkövetett vérfürdő után, amelyben egy fiatalember, Devin P. Kelley. 26 embert gyilkolt és 20-at sebesített meg, egyre inkább az amerikai légierő felelősségére terelődik a figyelem. Kiderült ugyanis, hogy Air Force – itt szolgált korábban az elkövető – fontos információkat nem továbbított a férfiról a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) számára. Nevezetesen azt, hogy még a légierő katonájaként családon belüli erőszak miatt ítélték el. Még 2010-ben rátámadt akkori feleségére és csecsemő mostohagyermekére, aki koponyatörést szenvedett. 2012-ben börtönbüntetésre ítélték, két évvel később pedig a légierőtől is elbocsátották.

A légierőnél vizsgálatot indítottak annak felderítésére, vajon más esetekben is elkövettek-e hasonló mulasztást. Ha ez a végzetes „feledékenység” nem történt volna meg, talán a vérfürdő sem következett volna be, mert így a férfi sem vásárolhatott volna fegyvereket. Így azonban nem szerepelt abban az adatbázisban sem, amely a társadalomra veszélyes személyek nevét tartalmazta – közölte a légierő szóvivője, An Stefanek.

Az amerikai védelmi minisztérium előírása szerint amennyiben a hadsereg volt tagjai testi sértést, vagy egyéb bűncselekményt követtek el, az információt továbbítani kell az FBI-nak. Ezek aztán bekerülnek egy központi adatbázisba. Médiaértesülések szerint a merénylő 2016-ban vásárolt fegyvereket az Academy Sports + Outdoors nevű kereskedőnél. Igaz, azt nem tudni, hogy az ekkor beszerzett fegyvert is használta-e a vasárnapi lövöldözéskor.

A merénylet körülményeiről kiderült az is, hogy a lövöldözés után két járókelő vette üldözőbe a férfit. Az egyikük, aki kiképző volt az amerikai fegyverlobbinál, azt közölte, rálőtt az elkövető gépkocsijára. „Tudom, hogy eltaláltam” – állította Stephen Willeford a KHBS televíziós hálózatnak adott interjújában.

Donald Trump amerikai elnök ismét megszólalt: úgy gondolja, még több halálos áldozattal járt volna, ha szigorúbbak a fegyvervásárlási szabályok. Az elnök már hétfőn is arról nyilatkozott, hogy nem a fegyvertartásban kell keresni a támadás okát, mert az elkövető súlyos mentális beteg volt.

Halottnak tettette magát egy túlélő
Rosanne Solis a templom egyik padja alatt feküdt, és halottnak tettette magát a lövöldözés alatt. „Tudtam, hogy meg fogok halni, mert a lövések a fejem mellett süvítettek el. De nem akartam meghalni” – idézte fel a történteket az ABC amerikai csatornának. Solis elmesélte, hogy mindenki sikoltozni kezdett, amikor a támadó elkezdett lövöldözni, de amikor fegyverével átsétált a padsorok között, síri csönd lett. „Azokba az emberekbe is belelőtt, akik a földön feküdtek, vérző emberekre lőtt."

Szerző

Brüsszel hallgassa meg a katalánokat! - Polgármesterek tiltakoznak

Publikálás dátuma
2017.11.07. 18:28
Katalán polgármesterek Brüsszelben FOTÓ: JOHN THYS / AFP
Katalán polgármesterek a politikai foglyok szabadon bocsátását követelték kedden Brüsszelben.

A közel kétszáz katalán polgármester az Európai Bizottság és az Európai Tanács épületei előtt található téren gyülekezve kijelentette: azt akarják elérni, hogy Brüsszel meghallgassa a katalánokat és lépjen fel a bebörtönzött vezetőik szabadlábra helyezése mellett.

Szomorúnak nevezték, hogy 2017-ben, az Európai Unió demokratikus országában előfordulhat egy legitim kormány tagjainak bebörtönzése és az, hogy szabadon választott vezetőikkel egy másik országban kénytelenek találkozni.

A polgármesterek teljes támogatásukról biztosították Carles Puigdemont leváltott katalán elnököt és korábbi kabinetje négy, ugyancsak Belgiumban tartózkodó tagját.

Szerző

Terrorizmus - Őrizetbe vettek tíz embert Franciaországban és Svájcban

Őrizetbe vettek tíz embert kedden Franciaország déli részén, a párizsi régióban és Svájcban egy terrorelhárítási akció keretében - közölték a francia hatóságok.

A 18 és 65 év közötti gyanúsítottak a dzsihadisták által gyakran használt Telegram titkosított üzenetküldőn "nyugtalanságra okot adó" üzeneteket váltottak egymással. A terrorelhárítási akció célja megállapítani, hogy mire készültek pontosan, de nyomozati források szerint még nem voltak kidolgozott merényletterveik. Kilenc embert Franciaországban vettek őrizetbe, többségüket megfigyelték a titkosszolgálatok, egy 23 éves kolumbiai nőt pedig Svájcban állítottak elő. A gyanúsítottak között van egy dél-franciaországi testvérpár is, akiket radikalizálódás miatt nyilvántartottak.

Az ügyészség közleménye szerint az őrizetbe vételeket párhuzamosan hajtották végre a két országban, a hatóságok közti szoros együttműködéssel.

A franciaországi házkutatások során nem találtak semmilyen fegyvert, Svájcban még folyamatban vannak a házkutatások.
A párizsi ügyészség terrorelhárítási részlege július 19-én indított előzetes vizsgálatot terrorista bűnszövetkezet és internetes eszközökkel terrorcselekményre történő közvetlen buzdítás gyanújával.

A nyomozás során azonosítottak egy embert Svájcban, aki aktív tevékenységet folytatott a Telegramon olyan Franciaországban élő gyanúsítottakkal, akik "egyelőre homályos körvonalú erőszakos cselekményekről" kommunikáltak egymással.

A Svájcban 2016 június óta eljárás alatt álló gyanúsítottat Franciaországban vették őrizetbe kedden. A gyanú szerint korábban kapcsolatban állt egy 13 éves fiúval, aki késes dzsihadista támadásra készült. A fiút június 21-én őrizetbe vették, és azóta vád alá helyezték. A Párizs környéki Vitry-sur-Seine-ben 2003 szeptemberében született kiskorú már készen állt a merényletre, amikor lekapcsolták a hatóságok, a közösségi oldalakon találtak róla egy fotót, amely akkor készült, amikor felesküdött az Iszlám Állam dzsihadista szervezetnek.

Szerző