Meglepő eredményt hozott a legfrissebb politikai közvéleménykutatás

Publikálás dátuma
2017.11.08 10:05
Illusztráció/Shutterstock
Fotó: /
A Republikon Intézetnek a 24.hu megbízásából készült kutatásából nem csak az derült ki, (ha úgy tetszik: igazolódott vissza) hogy a baloldali-liberális ellenzékkel szimpatizálók többsége a Fidesz legyőzésének módját az összefogásban látja, olyannyira,  hogy egyharmaduk a Jobbikkal való együttműködést is szükségnek tartja, hanem az a meglepő információ is, hogy a Jobbik szavazóinak fele is úgy gondolja, pártjuknak célszerű lenne együttműködni a baloldallal.

A minap is "bemutatott" bizonytalankodás miatt nehéz meggyőzni a szavazót arról, hogy érdemes a szerinte tesze-toszák mellé tenni a voksát. Így úgy érezhetik, egyetlen remény a változásra, az összefogás, vagyis, ha az ellenzék összeadja minden, jelenleg durván szétaprózott erejét. 

A stratégiákat tekintve a baloldali, liberális kormányt óhajtók 41 százaléka szerint közös listára lenne szükség az ellenzéki oldalon, 39 százalékuk pedig úgy gondolja, hogy a közös lista nem fontos, a lényeg, hogy a választókerületekben csak egy ellenzéki jelölt legyen. Tizennégy százalék szerint sem közös listára, sem közös jelöltekre nincs szükség.

A Republikon Intézet októberben, a 24.hu megbízásából készített közvélemény-kutatása szerint egyébként a választók csaknem negyede (23 százaléka) vágyik baloldali, liberális kormányra. Ez ugyan kevesebb, mint a Fidesz-KDNP-kormánnyal szimpatizálók 40 százalékos aránya, de több, mint azoké, akik a Jobbikot juttatnák kormányra (13 százalék). A megkérdezettek 23 százaléka nem tudott vagy nem akart válaszolni erre a kérdésre.

A Jobbik-szavazók között a fenti kérdésnél azok kerültek relatív többségbe – 40 százaléknyian voltak –, akik választókerületenként egy ellenzéki jelöltet szeretnének a Fidesszel szemben. 29 százalékuk nem kér az összefogásból, ugyanakkor 22 százalék szerint a közös lista lenne a megoldás. Fontos kérdés persze, hogy ki vesz részt az együttműködésben. Mind a baloldali-liberális kormányt kívánóknál, mint a Jobbik kormányalakítását remélőknél azok voltak a legtöbben, akik szerint az összes ellenzéki párt együttműködésére szükség van. A Jobbik-szimpatizánsok fele (49 százaléka) így gondolja, míg a baloldali, liberális választók egyharmada terjesztené ki az összefogást a Jobbikra is.

A baloldali pártok szavazói között csaknem azonos volt azok aránya, akik szerint nem reális a baloldal és a Jobbik együttműködése (24 százalék), illetve azoké, akik az új baloldali pártok összefogását, illetve a régi pártok közös munkáját látnák célszerűnek (ez felel meg az Együtt által szorgalmazott Új pólus-elképzelésnek, ezt 23 százalék osztja).Azt, hogy minden párt külön induljon, a baloldaliak és liberálisok 13 százaléka, míg a jobbikosok 24 százaléka gondolja jónak.

A kutatás szerint Gyurcsány Ferenc a felmérések szerint továbbra is az egyik legnépszerűtlenebb politikus. A baloldali és liberális választók 19 százaléka gondolja: a volt miniszterelnök annyira elutasított, hogy részvétele csak ártana a pártok közötti együttműködésnek – ennyien osztják tehát az azóta elbukott Botka László korábbi stratégiáját. 72 százalék szerint viszont Gyurcsánynak helye van az ellenzék együttműködésében. A jobbikosok többsége (56 százalékuk) elutasító Gyurcsány szerepvállalásával szemben, de 38 százalékuk elismeri, hogy bár Gyurcsány nem népszerű, a DK-szavazóknak fontos a jelenléte, így a kormányváltás érdekében neki is szerepet kell kapnia az ellenzéki oldalon.

A diagramokkal ellátott teljes cikk itt olvasható

Szerző
2017.11.08 10:05

Estétől újra jön a havazás

Publikálás dátuma
2019.01.19 07:37
Illusztráció
Fotó: Shutterstock/
A Dunántúl és az Alföld déli részén kell hóesésre számítani az esti óráktól.
Szombaton dél, délnyugat felől tovább növekszik, vastagszik a felhőzet, a legtöbb napsütésre északkeleten számíthatunk. Napközben főként a délnyugati, déli tájakon néhol hószállingózás előfordulhat, majd estétől dél felől egyre többfelé kezdődik havazás. Többnyire mérsékelt lesz a légmozgás. A legmagasabb nappali hőmérséklet 0 és +4 fok között várható. Késő estére +1 és -5 fok közé hűl le a levegő - közölte az Országos Meteorológiai Intézet.
2019.01.19 07:37

A kormány nem tárgyal: országos demonstrációt hirdettek a szakszervezetek

Publikálás dátuma
2019.01.19 07:00

Fotó: Népszava/ Vajda József
A kormány nem tárgyal az érdekképviseletek négypontos követeléséről, ezért a szakszervezetek szombaton országszerte demonstrációkat szerveznek a rabszolgatörvényként ismertté vált jogszabály visszavonása érdekében, a munkavállalók növekvő kiszolgáltatottsága ellen, valamint a méltányos munkafeltételekért és bérekért. Budapest mellett huszonkilenc városban – Ajka, Berettyóújfalu, Békéscsaba, Debrecen, Eger, Érd, Fehérgyarmat, Gödöllő, Gyöngyös, Győr, Hajdúdorog, Kaposvár, Kecskemét, Miskolc, Monor, Nagykanizsa, Nyíregyháza, Orosháza, Pécs, Salgótarján, Siófok, Sopron, Szekszárd, Szolnok, Szombathely, Tamási, Tatabánya, Veszprém, Zalaegerszeg – lesznek tiltakozások és forgalomlassító útlezárások. Többségüket az Országos Sztrájkelőkészítő és Demonstrációszervező Bizottság (OSZDB) indította el, de csatlakoztak az ellenzéki pártok és civil szervezetek is. Az OSZDB-t tavaly decemberben alakította meg 15 érdekképviselet, valamint szakszervezeti szövetség. Az országosan is ismert politikusok Tatabányán mondanak majd beszédet: a szocialista Kunhalmi Ágnes, a párbeszédes Szabó Tímea, a DK-s Vadai Ágnes, a jobbikos Varga-Damm Andrea és az LMP-s Demeter Márta mellett felszólal majd Kordás László, a Magyar Szakszervezeti Szövetség és Boros Péterné, a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete vezetője is.
A fővárosban a Budapest Blokád címmel meghirdetett demonstráció résztvevői a Blaha Lujza tér mellett az Oktogonon, a Hősök terén és a Szabadság híd budai hídfőjénél gyülekeznek, majd a Clark Ádám térre vonulnak. Déltől Újpesten, valamint a XVIII. kerületben is lesz félpályás útlezárás, s ugyancsak 12 órától ételosztással egybekötött tüntetést szerveztek a Gundel Étterem elé.
Délután egy órától a Blaha Lujza téren kezdődik tüntetés és forgalomlassítás. Utóbbival kapcsolatban a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) megjegyezte, a rendőrség csak kivételes esetekben léphet fel az ilyen útblokádok ellen. A civil szervezet szerint ugyanis a forgalomlassító útlezárás jogszerű eszköz, a tüntetés helyszínének megválasztása pedig része a gyülekezési szabadságnak. A rendőrség ugyan közbeléphet, ha a demonstráció mások jogainak aránytalan korlátozásával jár, ám a bírói gyakorlat alapján ez nem érvényes, ha a rendezvény csak lassítja vagy eltereli a forgalmat. A külföldön élő magyarok szintén tiltakoznak majd: Amszterdamban, Bernben, Oslóban, Hágában, Londonban, Swansea-ben, Stuttgartban, Dublinban, Münchenben, Bécsben, Hamburgban és Berlinben is demonstrációkat szerveztek a hét végére. 
2019.01.19 07:00
Frissítve: 2019.01.19 07:00