Templomi beugró a Fidesztől

Publikálás dátuma
2017.11.09. 20:50
Ovádi Péter, a fideszes politikus tolmácsolta a lelkész szavait a templomi szószékről. Forrás: Vehir
Veszprémben a kormánypárt helyi vezetője beszélt a szószékről az 56-os ökumenikus templomi rendezvényen. Márciusban óvodásoknak szónokolt egy másik templomban.

Rendszeresen akadt példa arra a választási években, hogy szentmiséken keresztény egyházak képviselői a Fidesz támogatására ösztönözték híveiket. Arra azonban aligha, hogy a kormánypárt képviselője is szerepeljen istentiszteleten. Veszprémben, a Szent Mihály-székesegyházban ez is megtörtént: Ovádi Péter, a Fidesz választókerületi elnöke, helyi frakcióvezetője november 4-én a szószékre ment.

November 4-én a levert 1956-os forradalom hőseire emlékeztek a Veszprém Kereszténységéért Alapítvány szervezésében. Elsőként a volt MDF-es belügyminiszter, Horváth Balázs emléktáblájánál koszorúztak, itt Palkovics Imre, a Munkástanácsok elnöke szónokolt. Brusznyai Árpád, a Veszprém Megyei Nemzeti Forradalmi Tanács 1958-ban kivégzett vezetőjének emléktáblájánál Sinkovics-Vitay András színművész beszélt. A megemlékezést a bazilikában tartott ökumenikus szentmisével zárták, a szertartáson résztvevő keresztény felekezetek képviselői szóltak a résztvevőkhöz.

Isó Zoltán evangélikus lelkész azonban nem tudott jelen lenni az istentiszteleten, helyettesítésére pedig éppen Ovádi Pétert ítélte alkalmasnak, aki maga is részt vett a koszorúzásokon. A lelkész megkérte, olvassa fel szövegét, s a Vehir veszprémi hírportál tudósítása szerint ennek a Ovádi eleget tett. A lelkész szavait a fideszes politikus tolmácsolta a templomi szószékről.

A november 4-i istentiszteletről is kérdeztük a képviselőt és a lelkészt is, eddig nem kaptunk választ. A közösségi médiában a veszprémiek különböző érzésekkel fogadták a politikus szereplését. A gyülekezet egyik, a szertartáson megjelent tagja kifejezetten helyeselte, más elítélte, hogy politikus "prédikált" egyházi szertartáson.

Nem ez egyébként Ovádi első egyházi keretek közé illesztett közszereplése az idén. Veszprém kádártai városrészének református templomában március 15-én mondott ünnepi beszédet a Ficánka óvoda huszárcsákót viselő növendékei előtt. 1848 értékeit dicsérve a Habsburgokat kárhoztatta. „Ha 2017-ben is felismerjük a magyarokban rejlő elsöprő erejű kitartást és élni akarást, akkor hazánk továbbra is a stabilitás és a béke szigete lesz: olyan hely, ahol érdemes élni, érdemes dolgozni és érdemes családot alapítani” – zárta gondolatait Ovádi Péter a veszprémi ovisok előtt a Vehir tudósítása szerint.

A kormánypárti politikus ismert közszereplő Veszprémben, politikai karrierje töretlenül ível. 2001-ben csatlakozott a Fidesz veszprémi csoportjához, 2005-ben a Fidelitas vezetője lett, több éven át Navracsics Tibor országgyűlési képviselő politikai munkatársaként is dolgozott. 2010-ben a veszprémi képviselő-testületbe került, a helyi Fidesz vezetője lett. Navracsics EU-biztossá választása után egy ideig őt emlegették, akit a Fidesz indíthat a megüresedett képviselői helyért, de a 2015-ös időközi választást nem vele bukta el a Fidesz Kész Zoltán győzelme idején. Miután a veszprémi Fidesz választókerületi elnöke lett, még többet szerepel, a városban egyértelműen a 2018-as választások fideszes jelöltjeként emlegetik.

Irreleváns, ki olvasta fel
Az evangélikus egyházban a lelkészek helyettesítése szigorúan szabályozott, ettől eltérni nem lehet – hangsúlyozta kérdésünkre Illisz László, az Evangélikus Információs Szolgálat igazgatója. A szabályozás fundamentuma az, hogy evangélikus lelkészt hitéleti tevékenységben (templomi imádság, prédikáció, bibliai szövegek felolvasása) az illetékes lelkész által felkért és felkészített személy helyettesítheti. A szentségi szolgálatok – például: úrvacsoraosztás – esetén a helyettes kizárólag ordinált (felszentelt) evangélikus lelkész lehet.
Az említett esetben az evangélikus lelkész nem tudott részt venni a templomi megemlékezésen, ezért köszöntő levelet írt. A lelkész által írt köszöntő felolvasása nem minősül hitéleti szolgálatnak, és természetesen egyházi értelemben a levél felolvasása sem tekinthető a lelkész helyettesítésének. Ennek okán teljesen irreleváns, hogy a távol lévő lelkész levelét ki olvasta fel – közölte Illisz László.
Mivel a rendezvényt katolikus templomban tartották, megkérdeztük Wildmann János katolikus teológust is. A katolikus egyház szabályai szerint istentiszteleten igehirdetést csak pap végezhet, kivéve, ha egy világi személy hivatalos megbízatással rendelkezik. A szabályt nem mindenhol veszik szigorúan, ezért előfordulhat, hogy egy nem klerikus is szót kap. Egyéb templomi eseményen civilek is megszólalhatnak, de általában ott is a plébános engedélyével. A konkrét esettől függetlenül Wildmann hozzátette: az viszont elképzelhetetlen, hogy papi engedély nélkül egy teljesen „civil” ember politikai nyilatkozatot olvasson fel a templomban. - Cz. G.

Szerző

Erősödik a Népszava

Publikálás dátuma
2017.11.09. 20:10
FOTÓ: Molnár Ádám/Népszava
A magyar nyomtatott lappiacon egyedülálló módon továbbra is mérsékelt növekedés jellemzi a Népszava eladási adatait – derült ki a Magyar Terjesztés-ellenőrzési Szövetség (MATESZ) adataiból, melyek szerint lapunk negyedéves átlagos értékesítése továbbra is emelkedő pályán van. 

2017 első negyedévében átlagosan 18 467, a második három hónapban 19 457, a harmadik negyedévben pedig 19 986 példányban kelt el a Népszava, az ország legnagyobb példányszámban értékesített politikai napilapja.

Mivel a korábban legnagyobb példányszámú politikai napilapot, a Népszabadságot tavaly októberben bezárta a nem sokkal később Mészáros Lőrinc felcsúti polgármester kezébe került Mediaworks, a Magyar Nemzet lépett elő legnagyobb versenytársunkká. A Népszava azonban már 2017 első negyedévében megelőzte Simicska Lajos napilapját, mely akkor 15837 darabos átlagos értékesítést produkált, ami az év második három hónapjában 14744-ra, a harmadik negyedévre pedig 14046-ra csökkent.

A kormányközeli napilapok, mint például a Magyar Idők és a Ripost, továbbra sem auditáltatják magukat, így érthetetlen, mi alapján költ el ezekben a médiumokban jelentős összegeket reklámra a kormány, hiszen nincs hitelesített adat, mennyien látják az itt megjelenő hirdetéseket.

Szerző
Témák
Népszava

Tarlós: ne orbánviktorozzon!

Publikálás dátuma
2017.11.09. 19:29
FOTÓ: Népszava
Szövetségben dolgozom a miniszterelnök úrral. Nem vagyok megbízhatatlan szövetségesnek, de "gyalog" sem a sakktáblán – mondta az atv.hu-nak adott interjúban Tarlós István, aki "szíve szerint" már nem vállalna még egy ciklust. A főpolgármester szerint Vitézynek nem az oroszok miatt kellett távoznia.

"Ne orbánviktorozzon! Felesleges. Nem a miniszterelnök úrról beszélek, hanem a saját gondolataimról" - jelentette ki Tarlós az interjúban, mielőtt megismételte: szíve szerint nem indulna a 2018-as választáson. 

"Szövetségben dolgozom a miniszterelnök úrral. Az ellenzéki kísérletek ellenére, aki a politikában mozog, az tudja, hogy valójában őrzöm a saját személyiségemet. Kövér László mellett tán én a leginkább. Más kérdés, hogy se szeri, se száma az értelmetlen szembeállítási kísérleteknek. Nem vagyok szövetségesnek megbízhatatlan, de „gyalog” sem vagyok a sakktáblán" - fogalmazott a főpolgármester az atv.hu-nak.

Tarlós Földi László nem azonnali menesztését azzal magyarázta, hogy Demokratikus Koalíció sem meneszti Gyurcsány Ferencet, amikor olyanokat mond a határon túli magyarságról, amiket mond, sőt, később sem meneszti. "Földi Lászlót én kiváló szakembernek tartom és a migránsprobléma súlyát is nagyon komolynak érzem, főleg a követő generációkra nézve. Egyszerűen arról van szó, hogy Földi László rossz időben egy nagyon rossz kifejezést használt" - mentette fel a főpolgármester az azóta kirúgott menekültügyi tanácsadót. Arra, hogy Földit hiába tiltotta le a nyilatkozatoktól, mégis interjút adott a kormányszócsőként szolgáló Magyar Időknek, azt mondta: súlyosan megszegte az utasítását, ezért nem maradt más választása.

Az Index híre, miszerint Vitézy Dávidot az orosz befolyás miatt távolították el a BKV éléről, azt mondta: "ma sem logikus számomra, hogyan vált Dávid ennek az ügynek egyik központi figurájává. Azt is nehezen tudom elképzelni, hogy egy ilyen fiatalember csak úgy besétál az orosz nagykövetségre, és összevész a nagykövettel! Fogadásokról ismertem az akkori nagykövetet, és életszerűtlen, hogy soha nem szólt erről egy szót sem" - nyilatkozta a főpolgármester, aki tehát Vitézy Dávid felmentése nem az oroszok miatt történt.

A teljes interjút ide kattintva olvashatja el!

Szerző