Előfizetés

A volt dékán nem tudja, mi az a zaklatás

Mint arról a Népszava is beszámolt, az ELTE szerdán közleményben ismerte el, hogy legmagasabb szintű etikai testülete, a központi etikai bizottság eljárást folytatott egy vezető státusú oktatóval szemben.

 Olyan panasz alapján tette, amelyet egy adminisztratív munkakörben dolgozó munkatárs – tehát nem hallgató – terjesztett elő. Később az egyetem – miután Mikonya György lemondott a jogorvoslati jogáról – maga is megnevezte a dékánt, aki a határozat szerint többek közt „visszaélt vélt vagy valós hatalmi helyzetével, s megsértette a panaszos emberi méltóságát és az egyenlő bánásmód követelményét”.

– Egy személlyel szemben követtem el sérelmet, és tőle már nagyon régen bocsánatot kértem – erről beszélt az MNO megkeresésére Mikonya György, az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) Tanító- és Óvóképző Karának napokban elbocsátott dékánja. Az interneten vele kapcsolatban megjelentekről azt mondta: „az olyan sok és olyan bonyolult és annyira hamis, hogy csak szomorúan nézem”. Hozzátette, a vizsgálat során rendesen leírta, hogy mi történt, de „ami mögötte beindult, ez a lincshangulat, ezt szenvedem. Látom, hogy mindenféle dolgok előkerülnek, de ezekhez nincs semmi közöm” – hangsúlyozta.

„Az én lelkiismeretem viszonylag tiszta. Vétkes vagyok, ezt elismertem, elnézést is kértem, mással pedig nincs vétkem.” A kérdésre, hogy ez a vétek pontosan mi volt, az ELTE közleményét ajánlotta olvasásra, majd további kérdésre, hogy ez a cselekmény szexuális zaklatás volt-e, úgy felelt: a „zaklatás” szót sem teljesen érti, hogy mire mondják. Hangsúlyozta azt is, hogy a vallomásában tényszerűen le van írva, mi történt.

Mikonya egyébként nem tudja, hogy mihez fog kezdeni, „a feladataim megszakadtak, nem tudtam a másnapi óráimat megtartani, a pályámat ez megtöri véglegesen. Ilyen médiaözön mellett nem valószínű, hogy újra el tudok helyezkedni”. A felvetésre, jogosnak érzi-e az elbocsátását, nem válaszolt érdemben.

Benzinkutakat nyit egy közértlánc Magyarországon

Publikálás dátuma
2017.11.10. 09:50
AFP fotó
Diszkont automata üzemanyagtöltő állomásokat nyit több magyarországi áruházának parkolójában az Aldi az OMV Hungáriával partnerségben; az áruházlánc tervei szerint az első töltőállomások az év utolsó negyedében épülhetnek meg - írja honlapján a cég.

A kutak az Aldi áruházak parkolóiban nyílnak meg. A vásárlók legfeljebb 3,5 tonna megengedett össztömegű gépjárművekkel tankolhatnak, a kínálatban kétféle üzemanyag szerepel, MSZ EN 590 szabvány szerinti gázolaj és MSZ EN 228 szabvány szerinti 95-ös oktánszámú benzin. A diszkont benzinkutak 0-24 órás nyitva tartással üzemelnek majd.

Emelkedett az üzemanyagok ára, nem fillérekkel

Publikálás dátuma
2017.11.10. 08:38
Népszava illusztráció

Emelte bruttó 5 forinttal a benzin, és bruttó 3 forinttal a gázolaj literenkénti nagykereskedelmi árát pénteken a Mol Nyrt- közli az MTI. Az emeléssel a benzin átlagára 363 forintra, a gázolajé 369 forintra nőtt. A benzin ára legutóbb szerdán emelkedett, 3 forinttal 358 forintra nőtt, a gázolajé nem változott. Az autósok 50 forintos különbséget is tapasztalhatnak a töltőállomások árai között. A benzinár 2012. április elején érte el csúcsát, akkor egy liter átlagosan 451 forintba került. A gázolaj literje 2012. január közepén volt a legdrágább, átlagosan 449 forint.

lásd még: Benzinkutakat nyit egy közértlánc Magyarországon