Szexuális zaklatásról írtak - Távozik a magyar főszerkesztő

Publikálás dátuma
2017.11.11. 12:08
Forrás: Facebook/Kulcsár Árpád
Szexuális zaklatással vádolt meg egy színészt az elmúlt napokban a Transindex, ám miután a Magyar Újságírók Romániai Egyesületének becsületbírósága lejárató kampánynak minősítette a cikkeket, a főszerkesztő Kulcsár Árpád bocsánatot kér és távozik - szúrta ki a hvg.hu az erdélyi magyar internetes portál erről szóló bejelentését.

A két cikk november 5-én és 6-án jelent meg a Transindex oldalán, amelyben azt állítják, hogy Váta Lóránd színész szexuális zaklatást követett el. A színész visszautasította a vádakat, a Magyar Újságírók Romániai Egyesületének becsületbírósága pedig lejárató kampánynak minősítette a két írást, mivel bizonyítékok híján vádolták meg a színészt.

Forrás: Váta Lóránd/Facebook

Forrás: Váta Lóránd/Facebook

A hírportál főszerkesztője, Kulcsár Árpád csütörtökön lemondott a tisztségéről. Az erről szóló közleményben beismerte, valóban hibát követtek el, és bocsánatkéréssel tartoznak, bár mentségükre szóljon, hogy hasonló ügyet az erdélyi médiában még sosem próbáltak meg feltárni.

"Lemondásom másik oka az, hogy egyszerűen nem nézhetem, hogy szerkesztőtársaim és a teljes Transindex valós és vélt hibáim miatt megbélyegzés és nyomás alatt álljon. Csak abban bízom, hogy az általam elkövetett hibák nem azt implikálják majd, hogy nem kerülhetnek majd nyilvánosságra más visszaélések – a Transindex.ro portálról" – írja Kulcsár az internetes oldalon.

Szerző

Gyurcsány magyar diákokkal sörözött Cambridge-ben

Publikálás dátuma
2017.11.11. 11:47
Forrás: Gyurcsány Ferenc/Facebook
"Oxford után tegnap este Cambridge-ben a King's College-ban tartottam előadást. Elsősorban az Európa előtt álló kihívásokról beszéltem. Késő este az itt tanuló magyar diákokkal söröztünk" - kezdi a külföldön élő magyarokról szóló Facebook-bejegyzésében a Demokratikus Koalíció elnöke.

Gyurcsány Ferenc október végi, nagy port kavaró bejelentésének létjogosultságára hozott példát ezzel a poszttal is, hiszen az ellenzéki politikus arra hívta fel a figyelmet, hogy miközben iszonyatosan élénken foglalkoztatja a kint élő diákokat a politika, nem mennek el szavazni, mert a londoni nagykövetségre bejutni oda-vissza 20 fontjukba kerülne, ami az egy heti kaja pénzükkel egyenlő. "Ezt viszont nem engedhetik meg maguknak" - írja, majd arra emlékeztet, amit Orbán Viktor mondott tegnap a választási rendszerről: "Erkölcsileg helyes és igazságos". Tényleg? - zárja bejegyzését a volt miniszterelnök.

A DK elnöke október 31-én jelentette be, hogy aláírásgyűjtést indít annak érdekében, hogy ne szavazhassanak azok, akik soha nem éltek Magyarországon, így nem viselik szavazatuk következményeit. Mint mondta, az állampolgárságtól nem akarnak megfosztani senkit, de nem látják be, miért a magyarság próbája az, hogy az ország mindennapjaiban nem osztozók perdöntő hatást gyakoroljanak arra, hogy a Magyarországon élők miként éljenek. Ne Sydneyből, Caracasból vagy Székelyudvarhelyről döntsék el, hogy milyen legyen a magyar egészségügyi vagy nyugdíjrendszer - hangsúlyozta.

Gyurcsány a Londonban dolgozó magyarokról is beszélt. Mint mondta, egy romániai magyar sokkal könnyebben szavazhat a magyar választásokon Nagy-Britannia fővárosában, mint az, akinek Magyarországon van a bejelentett lakcíme. Egy Angliában dolgozó romániai magyar levélben adhatja le szavazatát, addig Magyarországról elszármazott sorstársának adott esetben sok száz kilométert kell utaznia ezért a legközelebbi konzulátusra vagy a nagykövetségre. Ez a helyzet nem azért alakult ki, mert a Fidesz egyesíteni akarja a nemzetet, hanem azért, mert „a Fidesz úgy számol, hogy a határon túli magyarok szavazata hoz, a külföldön dolgozó magyarok szavazata pedig visz" - figyelmeztetett a DK elnöke.

Szerző

Gyurcsány próbálja kifacsarni az MSZP-t

Publikálás dátuma
2017.11.11. 11:00
Molnár Gyula Gyurcsány Ferenccel FOTÓ: Népszava
Kitartóan próbálja kifacsarni az MSZP-t Gyurcsány Ferenc. A Demokratikus Koalíció elnökének nagy a zsaroló potenciálja, és a képlet egyszerű – látszólag - írja e heti számában a Vasárnapi Hírek.

Adott a szocialista párt, amelyik kormányváltásra törekszik, de elvesztette miniszterelnök-jelöltjét. Vezetői azt mondták: éppen Botka László távozás teszi lehetővé egy baloldali választási szövetségben egymásra találjon a DK és az MSZP. Csakhogy mióta a címerfigura elment, Gyurcsány hallani sem akar közös listáról és/vagy jelöltről. Sőt az egyéni választókerületekben sem siet megegyezni arról, miképp induljon egyetlen demokratikus ellenzéki jelölt a Fidesz embere ellen. A DK vezetője úgy érzi, az idő múlása neki kedvez, az MSZP december 9-én program- és jelöltelfogadó-kongresszust tart. Ha ezen a szocialista vezérkar még választókerületi megállapodást sem tud villantani, akkor bajban van. Nem véletlen, hogy Gyurcsány – a szó politikai értelmében – roppant szemtelen. Három szimbolikus egyéni választókerületet is akar, legalábbis ezt mondja.

Az egyik Csongrád megyében van, és pikantériája, hogy már 2016-ban is kérte a DK – részben ez az oka Botka László (Szeged polgármestere) Gyurcsány-fóbiájának. A másik Kiss Péter egykori választókerülete Újpest és Újpalota határán. A harmadik pedig Budapest egyetlen szocialista kerületében (Újlipótváros és Angyalföld) van. Mindhárom fő jellegzetessége, hogy az MSZP jelöltjei egyéniben nyertek – és épp ezért tetszenek a DK-nak, hisz így garantált három parlamenti képviselő. (Amihez a Demokratikus Koalíció kalkulációi szerint hozzájön legalább még öt honatya a listáról, és adott is egy kis frakció.) Csakhogy a helyzet összetett.

Hiába szorítja a kongresszusi dátum az MSZP vezetőit, számolniuk kell azzal, hogyha – a legszélsőségesebb helyzetet alapul véve – mindhárom választókerületet odaadják, akkor felbolydulhat a kongresszus. Már csak azért is, mert információink szerint mindhárom helyen elszánt az MSZP-s képviselő: ha a helyi közösség úgy akarja, akkor függetlenként elindul a hivatalos baljelölt ellenében. A XIII. kerületben és Szegeden simán verheti is, az újpesti választókerületben is esélyes egy független győzelem – de az mindenképpen, hogy a balos szimpatizánsok megosztása miatt a Fidesz jelöltje legyen a nevető harmadik. Egyszóval az MSZP vezérkara komoly taktikai hibát követett el, amikor felmerülése pillanatában nem söpörte le a DK kérését. Hogy miképp jön ki a csapdából, arról csak találgatni lehet, de egyes információk szerint az újpesti választókerület odaadásával próbál olyan helyzetet teremteni, hogy a tagságot és a kongresszust se vesse szét az indulat, illetve a DK-t is leszerelje.

A DK nem árul el részleteket
Gréczy Zsolt, a Demokratikus Koalíció szóvivője elzárkózott attól, hogy érdemi részletekről beszéljen. Azt mondta, pártja következetesen tartja magát ahhoz, hogy nem közöl részleteket mindaddig, amíg nem zárulnak le a megbeszélések. (Viszont az sem jelentette ki, hogy a DK nem tart igényt az említett választókerületekre, ami azt sejteti: azok részei a megbeszéléseknek.) A Vasárnapi Hírek úgy értesült: a DK-ban megütközést keltett, hogy a szocialisták folyamatosan szivárogtatnak a folyamatban levő egyeztetésekről, és előfordul az is, hogy ennek során hamis információkat terjesztenek. 

Szerző