Előfizetés

Oktatás - Első lépés a fájdalomcsillapítás

Juhász Dániel
Publikálás dátuma
2017.11.11. 15:50
Illusztráció: Shutterstock
A Fidesz-KDNP-n kívül bármely párt kerüljön is hatalomra a közeli (vagy távoli) jövőben, az biztos, hogy újból lesz önálló oktatási minisztérium - ennek szükségességében ugyanis minden ellenzéki politikus egyetértett a Civil Közoktatási Platform (CKP) szombati rendezvényén, ahol a jövő évi parlamenti választásokon indulni kívánó pártok képviselői ismertették oktatási elképzeléseiket. A négy részesre tervezet rendezvénysorozat első fórumán az azonnali intézkedésekről, illetve a fenntartás és az autonómia kérdéséről volt szó.

Egyelőre úgy tűnik, a pártok elképzelései sokkal több mindenben hasonlítanak, mint különböznek az oktatás terén. Valamennyi politikus egyetértett abban, hogy az oktatás GDP-arányos finanszírozását 6 százalékra vagy a fölé kell emelni, a túlzott központosítást, és így a Klebelsberg Központot mihamarabb fel kell számolni, a pedagógusok, illetve a nem pedagógus végzettségű, nevelő-oktató munkát segítő iskolai dolgozók bérezését, szakmai autonómiáját, illetve a szakképzés helyzetét is azonnal rendezni kell, ahogy az iskolai nyelvoktatást is meg kell erősíteni. Utóbbival kapcsolatban kijelentették: a felsőoktatásba való bekerülés nyelvvizsgához kötését (a kormány ezt 2020-tól tervezi) a jelenlegi állapotok között nem tartják megvalósíthatónak. Továbbá meg kell teremteni a döntések előtti egyeztetések valódi fórumait, az érdekképviseletek, szakmai szervezetek és civilek bevonásával.

A pártok képviselői abban is egyetértettek, az oktatásügy állapotát (az évről évre romló mutatók mellett) azt is jelzi, hogy azonnali intézkedésekről is beszélni kell; egy "normálisabb" rendszerben ilyen nem fordulhatna elő, hiszen az oktatásügyi fejlesztések hosszú távú folyamatok.

- Az azonnali lépések csak az azonnali fájdalomcsillapítást szolgálhatják, a gyógyuláshoz hosszú évekre van szükség - mondta ezzel kapcsolatban Kanász-Nagy Máté (LMP). Hozzátette: a közoktatás egyik legnagyobb problémáját, az iskolai szegregációt sem lehet azonnal felszámolni, ám a hosszú távú intézkedések tervezéséhez először átfogó kutatásokra, egy országos problématérkép megrajzolására lenne szükség, az LMP programjának ez kiemelt része.

Erőss Gábor (Párbeszéd) hangsúlyozta: pártja a szabadság és az egyenlőség jegyében szervezné újra az oktatást, tanárt, diákot, szülőt egyaránt felszabadítva a "Klik uralma alól".

Brenner Koloman (Jobbik) szerint "emberközpontú" oktatási rendszerre van szükség.

Arató Gergely egyebek mellett arról beszélt, hogy a DK megszüntetné a kötelező hit- és erkölcstan órát. Ambrus Gyöngyi (Új Kezdet) az oktatásüggyel kapcsolatos széleskörű szakmai és társadalmi párbeszéd elindítását említette az egyik első lépésként.

Bősz Anett (Liberálisok) szerint nemcsak önálló minisztériumra van szüksége az oktatásnak, hanem arra is, hogy az iskola visszakerüljön a helyi közösségek kezébe.

Szabó Szabolcs (Együtt) az állami tankönyv monopólium eltörlését sürgette, Dukán András (Momentum) pedig a szektorsemleges finanszírozás bevezetését, illetve az iskolaigazgatói kinevezések és a pártpolitika szétválasztását.

- A gyerekek és a tanárok leterheltségét is sürgősen orvosolni kell. Az MSZP a jelenlegi 22-26 helyett egyértelműen 22 órában állapítaná meg a pedagógusok heti kötelező óraszámát - erről Kunhalmi Ágnes beszélt. Hozzátette: a minősítési rendszert is gyökeresen átalakítanák, mert az jelenleg semmi másra, csak politikai megfelelésre kényszeríti a tanárokat. A tankötelezettség korhatárát (ahogy több más párt is - a szerk.) újból felemelnék 18 évre.

Farkas Szilvia Angéla (MOMA) mindezzel kapcsolatban megjegyezte: ahhoz, hogy a tervek megvalósításának legyen realitása, előbb kormányváltás kell. - Erre csak választási együttműködésben van lehetőség. Kormányváltás után az első lépés a demokrácia és a jogbiztonság helyreállítása, ezek az oktatásban is mind alapfeltételei az azonnali és a hosszú távú intézkedéseknek - mondta.

A CKP további rendezvényein az esélyegyenlőség, a szakképzés és iskolaszerkezet, a finanszírozás, a felsőoktatás, a pedagóguspolitika, valamint a társadalmi egyeztetés témakörében fejthetik ki bővebben elképzeléseiket a pártok képviselői.

Lejáratnák Gyurcsány feleségét is a Czeglédy-üggyel

Publikálás dátuma
2017.11.11. 15:43
FOTÓ: Szalmás Péter
A kormányszócsővé silányult Origo számolt be arról, hogy a következő hetekben kihallgatja az ügyészség Dobrev Klárát, Gyurcsány Ferenc DK-elnök feleségét Czeglédy Csaba bűnügyében. A hírt azonnal átvette az összes kormányoldalnak kedvező sajtóorgánum, többek között a Pesti Srácok, a Lokál, a Figyelő, a hirado.hu, a Magyar Idők, a 888 és természetesen az MTI.

Az MTI azt írja: Dobrev Klárának azért kell a hatóság kérdéseire válaszolnia, mert a tulajdonában lévő Altus Zrt. több kölcsönt is adott Czeglédynek. A lapban idézték a DK elnökének korábbi kijelentését, miszerint idén kereste meg őt Czeglédy Csaba, hogy pénzügyi gondjain segítsen, azonban az Origo szerint a birtokába jutott kölcsön szerződésből az derül ki, hogy az egykori miniszterelnök "nem mondott igazat", mert Czeglédy és az Altus között tavaly jött létre egy kölcsönszerződés 78 millió forint értékben, ráadásul Gyurcsány Ferenc arról is beszélt, hogy ők is vesztettek pénzt az ügyben, miközben Czeglédyék azt kamatostul visszafizették.

A portál azzal is próbálja bizonyítani igazát, hogy a kölcsönszerződés "egy ötoldalas, profi munka, ilyet bankok kötnek az ügyfeleikkel - a baráti kölcsönszerződések egyoldalasak szoktak lenni, és nem tartalmaznak dologi biztosítékot (bank által befogadott azonnali inkasszó) és személyi biztosítékot, valamint késedelmi kamatot és kamatfelárat".

Mint arról beszámoltunk, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) június 13-án, költségvetési csalás gyanújával szállt ki a Czeglédy Csaba érdekeltségébe tartozó, diákmunkát szervező Human Operator Zrt-hez. A rajtaütés során befagyasztották a cég számláit, illetve elkobozták a vállalkozás összes adathordozóját. Így a vállalkozáson keresztül foglalkoztatott diákok egy részének is bennragadt a május havi júniusban kifizetendő járandósága.

Ugyan a június 15. napjától előzetes letartóztatásban lévő Czeglédy Csaba maga sem jut hozzá saját cége irataihoz, ám a költségvetési csalással megvádolt politikus korábban ügyvédjén keresztül arról tájékoztatta lapunkat október végén, hogy mivel júniusban a szokottabbnál korábban volt a kifizetés, így a diákok túlnyomó része megkapta a bérét.

Ennek ellenére a kormány propagandistái, köztük az M1 Híradó szeptember közepétől, reggeli és esti hírműsoraiban is folyamatosan azt sulykolta, hogy „több ezer”, avagy „több mint ezer”, illetve „csaknem” ezer diák (a diákok mennyiségére vonatkozó kifejezés hírműsoronként változott) nem kapta meg a bérét a Czeglédy Csabához köthető munkaerő-közvetítő cégen keresztül. Csakhogy a bíróság szerint ezen mértékegységek egyike sem volt igaz, legalábbis az alperes M1 Híradó nem tudta ezt igazolni. 

A Fővárosi Törvényszék ítéletéből kiderül: volt, amiben az M1 hírcsatorna nemcsak tévedett, csúsztatott, hanem egyenesen hazudott. Éppen ezért az állami televíziónak hat sajtóhelyreigazítási kérelmet, összesen legalább tizennyolc alkalommal kell főműsoridőben felolvasnia, hogy mit állítottak valótlanul Czeglédy Csabáról.  A Czeglédy-ügyben már maga az Origo is terjedelmes helyreigazításra kényszerült, igaz, a kormánypárti hírportál a kultúra rovat legvégére, az „egyéb” szövegboxba rejtette el a helyreigazítását. 

Akciót indít az MSZP az igazságos Magyarországért

Publikálás dátuma
2017.11.11. 14:39
FOTÓ: Molnár Ádám (Korábbi felvétel)
Az igazi segítség kis lépésekkel kezdődik címmel az MSZP karácsony előtti országos karitatív akciót indít - közölte az ellenzéki párt elnöke szombaton, Budapesten, a XI. kerületi Bikás parknál tartott sajtótájékoztatón.

Molnár Gyula elmondta, a 106 választókerületben azt kérték az MSZP jelöltjeitől, jelöltaspiránsaitól, hogy legalább tíz rászoruló családnak nyújtsanak segítséget karácsonyig, vagyis több mint ezer családnak teszik könnyebbé az ünnepeket.

A politikus hangsúlyozta, bár az országban látszólag jó felé haladnak dolgok, mégis komoly politikai válság érezhető, az oktatás és az egészségügy rendkívül rossz állapotban van és nő a szegénység. Kifejtette: az elmúlt hét évben hárommillióról négymillióra nőtt azok száma, akik a létminimum vagy a megélhetési minimum környékén élnek, miközben csupán néhány 10 ezer ember gyarapszik. Ezért a következő választási kampányban az MSZP kampányának fő üzenete az igazságos Magyarország lesz - hangoztatta.

Arra a felvetésre, hogy a Fitch Ratings felminősítés lehetőségére utaló pozitívra javította a magyar államadós-osztályzat kilátását, Molnár Gyula azt mondta, az MSZP örül a hitelminősítő döntésének, ugyanakkor az inflációcsökkenés és a reálbér-növekedés ingatag lábakon áll, hiszen az ország attól az EU-tól kapja a támogatást, amelyet folyamatosan támad. Szerinte az elmúlt hét év elveszett esztendőkként kerülnek be a történelembe, mert gazdaságfejlesztés helyett kövekre költöttünk - mondta.

Kérdésre arról is beszélt a Demokratikus Koalícióval egyelőre abban állapodtak meg, hogy koordinált indulás esetén 60-40 százalékban osztják el az egyéni képviselőjelölti helyeket. Most arról folyik az egyeztetés - mondta - , hogy melyik pártnak melyik körzetben legyen jelöltje, ha ezzel készen vannak, megkezdik a tárgyalásokat a többi potenciális partnerpárttal.

Gurmai Zita, az MSZP nőtagozatának elnöke közölte, hogy a nőtagozat az egész országban felméri, kinek mire van szüksége és ennek alapján állítják össze a "mosolydobozokat". Úgy fogalmazott, a Fidesz Magyarországon mindent megtett azért, hogy az emberekből kiölje a szolidaritást, ám az emberséges emberek ezt nem fogadják el. Tűrhetetlen, hogy ma 500 ezer gyerek nem jut naponta egészséges ételhez és 1,6 millió gyerek él penészes lakásban, vagyis nem stadionok országát kell építeni - mondta Gurmai Zita. AZ MSZP tartós élelmiszereket, játékokat és ruhákat vár adományként a gyűjtőpontokon, amelyek helyét az mszp.hu/segitunk oldalon lehet megtalálni.