Lejáratnák Gyurcsány feleségét is a Czeglédy-üggyel

Publikálás dátuma
2017.11.11. 15:43
FOTÓ: Szalmás Péter
A kormányszócsővé silányult Origo számolt be arról, hogy a következő hetekben kihallgatja az ügyészség Dobrev Klárát, Gyurcsány Ferenc DK-elnök feleségét Czeglédy Csaba bűnügyében. A hírt azonnal átvette az összes kormányoldalnak kedvező sajtóorgánum, többek között a Pesti Srácok, a Lokál, a Figyelő, a hirado.hu, a Magyar Idők, a 888 és természetesen az MTI.

Az MTI azt írja: Dobrev Klárának azért kell a hatóság kérdéseire válaszolnia, mert a tulajdonában lévő Altus Zrt. több kölcsönt is adott Czeglédynek. A lapban idézték a DK elnökének korábbi kijelentését, miszerint idén kereste meg őt Czeglédy Csaba, hogy pénzügyi gondjain segítsen, azonban az Origo szerint a birtokába jutott kölcsön szerződésből az derül ki, hogy az egykori miniszterelnök "nem mondott igazat", mert Czeglédy és az Altus között tavaly jött létre egy kölcsönszerződés 78 millió forint értékben, ráadásul Gyurcsány Ferenc arról is beszélt, hogy ők is vesztettek pénzt az ügyben, miközben Czeglédyék azt kamatostul visszafizették.

A portál azzal is próbálja bizonyítani igazát, hogy a kölcsönszerződés "egy ötoldalas, profi munka, ilyet bankok kötnek az ügyfeleikkel - a baráti kölcsönszerződések egyoldalasak szoktak lenni, és nem tartalmaznak dologi biztosítékot (bank által befogadott azonnali inkasszó) és személyi biztosítékot, valamint késedelmi kamatot és kamatfelárat".

Mint arról beszámoltunk, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) június 13-án, költségvetési csalás gyanújával szállt ki a Czeglédy Csaba érdekeltségébe tartozó, diákmunkát szervező Human Operator Zrt-hez. A rajtaütés során befagyasztották a cég számláit, illetve elkobozták a vállalkozás összes adathordozóját. Így a vállalkozáson keresztül foglalkoztatott diákok egy részének is bennragadt a május havi júniusban kifizetendő járandósága.

Ugyan a június 15. napjától előzetes letartóztatásban lévő Czeglédy Csaba maga sem jut hozzá saját cége irataihoz, ám a költségvetési csalással megvádolt politikus korábban ügyvédjén keresztül arról tájékoztatta lapunkat október végén, hogy mivel júniusban a szokottabbnál korábban volt a kifizetés, így a diákok túlnyomó része megkapta a bérét.

Ennek ellenére a kormány propagandistái, köztük az M1 Híradó szeptember közepétől, reggeli és esti hírműsoraiban is folyamatosan azt sulykolta, hogy „több ezer”, avagy „több mint ezer”, illetve „csaknem” ezer diák (a diákok mennyiségére vonatkozó kifejezés hírműsoronként változott) nem kapta meg a bérét a Czeglédy Csabához köthető munkaerő-közvetítő cégen keresztül. Csakhogy a bíróság szerint ezen mértékegységek egyike sem volt igaz, legalábbis az alperes M1 Híradó nem tudta ezt igazolni. 

A Fővárosi Törvényszék ítéletéből kiderül: volt, amiben az M1 hírcsatorna nemcsak tévedett, csúsztatott, hanem egyenesen hazudott. Éppen ezért az állami televíziónak hat sajtóhelyreigazítási kérelmet, összesen legalább tizennyolc alkalommal kell főműsoridőben felolvasnia, hogy mit állítottak valótlanul Czeglédy Csabáról.  A Czeglédy-ügyben már maga az Origo is terjedelmes helyreigazításra kényszerült, igaz, a kormánypárti hírportál a kultúra rovat legvégére, az „egyéb” szövegboxba rejtette el a helyreigazítását. 

Szerző

Akciót indít az MSZP az igazságos Magyarországért

Publikálás dátuma
2017.11.11. 14:39
FOTÓ: Molnár Ádám (Korábbi felvétel)
Az igazi segítség kis lépésekkel kezdődik címmel az MSZP karácsony előtti országos karitatív akciót indít - közölte az ellenzéki párt elnöke szombaton, Budapesten, a XI. kerületi Bikás parknál tartott sajtótájékoztatón.

Molnár Gyula elmondta, a 106 választókerületben azt kérték az MSZP jelöltjeitől, jelöltaspiránsaitól, hogy legalább tíz rászoruló családnak nyújtsanak segítséget karácsonyig, vagyis több mint ezer családnak teszik könnyebbé az ünnepeket.

A politikus hangsúlyozta, bár az országban látszólag jó felé haladnak dolgok, mégis komoly politikai válság érezhető, az oktatás és az egészségügy rendkívül rossz állapotban van és nő a szegénység. Kifejtette: az elmúlt hét évben hárommillióról négymillióra nőtt azok száma, akik a létminimum vagy a megélhetési minimum környékén élnek, miközben csupán néhány 10 ezer ember gyarapszik. Ezért a következő választási kampányban az MSZP kampányának fő üzenete az igazságos Magyarország lesz - hangoztatta.

Arra a felvetésre, hogy a Fitch Ratings felminősítés lehetőségére utaló pozitívra javította a magyar államadós-osztályzat kilátását, Molnár Gyula azt mondta, az MSZP örül a hitelminősítő döntésének, ugyanakkor az inflációcsökkenés és a reálbér-növekedés ingatag lábakon áll, hiszen az ország attól az EU-tól kapja a támogatást, amelyet folyamatosan támad. Szerinte az elmúlt hét év elveszett esztendőkként kerülnek be a történelembe, mert gazdaságfejlesztés helyett kövekre költöttünk - mondta.

Kérdésre arról is beszélt a Demokratikus Koalícióval egyelőre abban állapodtak meg, hogy koordinált indulás esetén 60-40 százalékban osztják el az egyéni képviselőjelölti helyeket. Most arról folyik az egyeztetés - mondta - , hogy melyik pártnak melyik körzetben legyen jelöltje, ha ezzel készen vannak, megkezdik a tárgyalásokat a többi potenciális partnerpárttal.

Gurmai Zita, az MSZP nőtagozatának elnöke közölte, hogy a nőtagozat az egész országban felméri, kinek mire van szüksége és ennek alapján állítják össze a "mosolydobozokat". Úgy fogalmazott, a Fidesz Magyarországon mindent megtett azért, hogy az emberekből kiölje a szolidaritást, ám az emberséges emberek ezt nem fogadják el. Tűrhetetlen, hogy ma 500 ezer gyerek nem jut naponta egészséges ételhez és 1,6 millió gyerek él penészes lakásban, vagyis nem stadionok országát kell építeni - mondta Gurmai Zita. AZ MSZP tartós élelmiszereket, játékokat és ruhákat vár adományként a gyűjtőpontokon, amelyek helyét az mszp.hu/segitunk oldalon lehet megtalálni.

Szerző

Vona: Orbán egy kiégett, mentálisan megbillent ember lett

Publikálás dátuma
2017.11.11. 13:25
FOTÓ: Molnár Ádám/Népszava
Orbán Viktor mára felelőtlen, kiégett, mentálisan megbillent ember lett - jelentette ki Vona Gábor a Magyar Nemzetnek adott interjújában. Szerinte a pártja néppárti fordulata olyan siker, amelyet politológushallgatóknak taníthatnak majd az egyetemen. Arról, hogy számszerűsíthetően milyen sikerről van szó, nem árult el részleteket, csak azt mondta: 2018 áprilisában nagy meglepetés fogja érni a Fideszt. 

"A néppártosodás olyan siker, amelyet majd tanítani fognak politológushallgatóknak az egyetemen. Hogy számszerűen mennyire lett eredményes, azt a 2018-as választás fogja megmutatni" - hárította el Vona Gábor azt a megállapítást, miszerint hiába fejeződött be a Jobbik néppártosodása, mégsem látni, hogy tömegek érkeztek volna a párthoz.

A kormányfőről a pártelnök azt mondta: "ugyan nagyobb a politikai tapasztalata és rutinja – ez tény, hiszen korábban kezdte a szakmát –, de mára felelőtlen, kiégett, mentálisan megbillent ember lett belőle. A miniszterelnök feladata az, hogy az országot jó célok mentén egyesíteni tudja. Orbán Viktor ellenben ma már mást sem csinál, mint a Fidesz szavazóinak politizál. Én minden magyarnak fogok" - ígérte Vona, aki szerint a miniszterelnök az elmúlt időszakban kétszer is elmérte magát: az egyik a végül eredménytelen kvótanépszavazás volt, a másik pedig a Momentum olimpiaellenes aláírásgyűjtése.

"Meg kell nézni azt, hogy a Fidesz milyen aljas eszközökkel küzd ellenünk, például információim szerint központilag osztották szét azokat a festékszórókat, amelyekkel a plakátjainkat megrongálták. Ez annyira szánalmas; azt mutatja, hogy a Fidesz fél, és jól is teszi. Ha valaki meg tudja őket verni, azok mi vagyunk" - jelentette ki Vona Gábor.

A korrupcióval kapcsolatban azt mondta: "a magyarországi korrupció mögött Orbán Viktor áll. De az elszámoltatást nem is a kormánynak kell megvalósítania, hanem a hatóságoknak, nekünk annyi dolgunk van, hogy visszaadjuk a szabadságukat. Ma Magyarországon azért nincs elszámoltatás, mert a Legfőbb Ügyészség, élén Polt Péterrel, ezt megakadályozza."

Az interjúban Vona azt is elárulta, hogy Havas Henrik könyvet ír róla, ami büszkeséggel tölti el. A műsorvezető szerinte "a kormánnyal szembeni kritikus értelmiség egyik vezető egyénisége a médiában. Hogy engem választott legújabb könyvének alanyául, véleményem szerint politikailag jelent valamit. Választhatta volna Szél Bernadettet vagy Karácsony Gergelyt is" - fejtette ki.

Az interjút azzal a mondattal zárta: "ha kiderül, hogy a király meztelen, komoly lavinát indíthat el a társadalomban. És ez a parázs ott van a levelek alatt."

Szerző