Előfizetés

Barcelonában kampányolt a spanyol miniszterelnök

G.M.
Publikálás dátuma
2017.11.13. 06:36
Több száz ezres tüntetés - Politikusaik szabadságát követelték Fotó: AFP

A katalán függetlenség egyoldalú kikiáltása, a katalán parlament és kormány feloszlatása, a spanyol alkotmány 155. cikkelyének aktiválása óta először látogatott Barcelonába Mariano Rajoy. A spanyol miniszterelnök nem a katalán vezetőkkel kívánt tárgyalni, hanem a Katalán Néppárt jelöltjei mellett kampányolt. Madrid előrehozott választásokkal próbálja orvosolni a katalán válságot, a december 21-re kiírt idő előtti voksolás kampánya megkezdődött.

A jelenlegi helyzetben csekély az esélye annak, hogy a voksolás megoldást hozna a krízisra, hiszen az előrejelzések szerint, bár a katalán lakosság körében nincsenek abszolút többségben a függetlenségpártiak, a választást megnyerik, az új parlament összetételében nem várható lényegi változás.

Rajoy Barcelonában arra kérte a katalán választókat, hogy minél nagyobb számban vegyenek részt majd a voksoláson. “Azt akarjuk, hogy a december 21-i választások visszaadják a nyugalmat Katalóniának. Vissza akarjuk állítani mindenki Katalóniáját. Demokráciával és szabadsággal. Elérhetjük, ha a csendes többség a hangját szavazatra váltja” – fogalmazott a miniszterelnök. Észérvekkel próbált hatni a katalán választókra, kiemelve, hogy a bizonytalanság fékezi Katalónia gazdasági teljesítményét, a törvényesség helyreállítása azonban és a törvényesség helyreállítása a gazdaság aktiválására szolgál. Kérést intézett a gazdasági szereplőkhöz, hogy ne hagyják el Katalóniát. (A függetlenségi népszavazás óta 2400 cég vonult ki a tartományból.) Rajoy hangsúlyozta, kormánya eddigi intézkedéseivel csupán a „szeparatisták delíriumának” vetett véget, az alkotmányos rendet állította helyre Katalóniában,

Ám nem csak a függetlenségpártiak látják ezt másképpen, a referendum napján alkalmazott karhatalmi erőszak, a katalán politikai vezetők letartóztatása olyanokat is utcára vitt, akik különben az egységes Spanyolországban szeretnének élni. Szombaton 750 ezren demonstráltak Barcelonában a letartóztatott politikusok szabadon bocsátását követelve. Vasárnap több százan Brüsszelben tüntettek, az Európai Uniónak a válsághoz való hozzáállását kifogásolták.

Trump meglepte a világot

Rónay Tamás
Publikálás dátuma
2017.11.13. 06:35
Fotó: AFP/Mikhail Klimentyev
Nem egészen 24 órán belül tett két egymásnak gyökeresen ellentmondó kijelentést az ázsiai körúton tartózkodó amerikai elnök.

Donald Trumpnak sikerült ismét meglepnie a világot. Az amerikai elnök ugyanis 24 óra alatt két egymásnak teljesen ellentmondó kijelentést tett Oroszországnak az amerikai elnökválasztásban játszott szerepéről, beavatkozásáról. Szombaton ugyanis a vietnami APEC-csúcson résztvevő ingatlanmágnás azt mondta, találkozott Vlagyimir Putyinnal, s hisz az orosz elnöknek, aki azt állította, hogy hazája semmilyen szerepet sem játszott az amerikai elnökválasztás befolyásolásában. Putyin szerint ez teljesen légből kapott, hamis állítás, amint az is, hogy még az elnökválasztás előtt felvették volna a kapcsolatot Trump csapatával.

Az amerikai elnök ezzel kapcsolatban azt közölte, minden alkalommal, amikor Putyinnal találkozott, az orosz elnök tagadta az elnökválasztásba való beavatkozás vádját. „Mindig, amikor meglát, azt mondja, ’nem én tettem’, és tényleg hiszek is neki. Ha azt mondja, úgy is gondolja” – fejtette ki az amerikai elnök az Air Force One fedélzetén.

A Kreml első emberét szerinte „nagyon érzékenyen érintették a folyamatos vádaskodások” – tette hozzá Trump. „Azt mondta, semmi közük sem volt az intervencióhoz. Úgy hiszem, nagyon sértve érzi magát emiatt, ami nem jó az országunknak” – érvelt az amerikai elnök.

Putyin szót ejtett Wilbur Ross orosz érdekeltségeiről is. Az amerikai kereskedelmi miniszter neve felbukkant az ismert személyiségek offshore tevékenységét feltáró Paradise-aktákban. Az orosz elnök azonban úgy véli, semmi törvénytelenség sem történt, csak üzleti természetű ügymenetről volt szó. Wilburnak egy olyan hajózási társaságban vannak érdekeltségei, amelynek orosz kapcsolatai vannak. Az orosz elnök kifejtette továbbá, mély válságba került hazája és az Egyesült Államok kapcsolata, a Kreml azonban készen áll arra, hogy új fejezetet kezdjen e viszonyban, „hogy előre nézzünk és a jövőbe tekintsünk” – fejtette ki. Putyin azt közölte, teljesen normális párbeszédet folytatott az amerikai elnökkel. Trumpot civilizált, művelt személyiségnek írta le, aki kellemes tárgyalópartner.

A két fél közös nyilatkozatot adott ki Szíriáról. Megállapodtak abban, hogy továbbra is együttműködnek az Iszlám Állammal (IS) szembeni küzdelemben. Ugyanakkor az orosz elnök az Interfax hírügynökségnek azt is elmondta, jó ugyan, hogy ebben a helyzetben képesek egyáltalán bármiben megállapodni, „ez azonban nem elég”. Putyin rossz néven vette azt is, ahogyan az orosz médiumokkal bánnak az Egyesült Államokban.

Az amerikai elnökválasztásba való orosz beavatkozással kapcsolatos ügynek azonban ezzel még nem volt vége. Vasárnap ugyanis az amerikai elnök saját magának mondott ellent a vietnami elnökkel, Tran Quai Danggal tartott sajtóértekezletén. Kifejtette ugyanis, csatlakozik az amerikai titkosszolgálatok véleményéhez, amelyek szerint Oroszország igenis beavatkozott az amerikai elnökválasztásba. A tőle megszokott stílusban kijelentette, „nagyon hiszek a titkosszolgálatainknak. Remek emberek vezetik”. Célja azonban az is, hogy normalizálja a viszonyt Oroszországgal. Moszkva ugyanis szerinte fontos szerepet játszhat az Észak-Korea miatt kialakult krízis megoldásában.

Megsértette a kis vezér
Donald Trumpot igen érzékenyen érintette, hogy Észak-Korea „kis vezére”, Kim Dzsong Un öregnek nevezte őt. „Miért sérteget engem, s nevez idősnek, amikor én sosem minősíteném őt alacsonynak és kövérnek?” A Twitteren – némi meglepetésre – hozzátette azt is: „Annyira próbálok a barátja lenni – egyszer talán sikerül is”. Trump már sajtóértekezletén azt közölte, előrelépést akarnak a jelenlegi helyzetben és nem provokációkat”. Előzőleg az észak-koreai média arról írt, az amerikai elnök „végigkuncsorogta Ázsiát”, hogy kiprovokálja a háborút. Később Trump ismét a Twitteren tett említést Észak-Koreáról azt állítván, Hszi Csin-ping kínai elnök azt ígérte neki, hogy Kína kiterjeszti a Phenjannal szembeni büntetőintézkedéseit.

Nacionalista felvonulás Lengyelországban

Publikálás dátuma
2017.11.13. 06:33
Fotó: Sputnik/Alexey Vitvitsky

Nacionalisták és jobboldali radikálisok tízezrei vonultak fel szombaton, Varsóban, a lengyel nemzeti ünnepen. „Isten, dicsőség, haza”, „Lengyel ipart lengyel kezekbe” – hangoztatták. Összesen mintegy 6000 rendőr ügyelt a rendre. Sok külföldi újfasiszta is részt vett a megmozduláson. Az egyik résztvevő az AFP-nek elmondta, szerinte a menetben résztvevőknek csak 30 százaléka vall szélsőséges nézeteket, a többiek „békés felvonulók”. Mariusz Blaszczak belügyminiszter azt közölte, „büszkeséggel tölt el, hogy ennyien vettek részt a függetlenség napján rendezett felvonuláson”. Ellentüntetést is megtartottak, „A hazánkért és a szabadságért” néven. Ezen néhány ezren vette részt. Egyikük szerint „futballhuligánok” vettek részt a szélsőségesek menetén. A hivatalos ünnepségen Andrzej Duda elnök koszorúzott.