Barcelonában kampányolt a spanyol miniszterelnök

Publikálás dátuma
2017.11.13 06:36
Több száz ezres tüntetés - Politikusaik szabadságát követelték Fotó: AFP
Fotó: /

A katalán függetlenség egyoldalú kikiáltása, a katalán parlament és kormány feloszlatása, a spanyol alkotmány 155. cikkelyének aktiválása óta először látogatott Barcelonába Mariano Rajoy. A spanyol miniszterelnök nem a katalán vezetőkkel kívánt tárgyalni, hanem a Katalán Néppárt jelöltjei mellett kampányolt. Madrid előrehozott választásokkal próbálja orvosolni a katalán válságot, a december 21-re kiírt idő előtti voksolás kampánya megkezdődött.

A jelenlegi helyzetben csekély az esélye annak, hogy a voksolás megoldást hozna a krízisra, hiszen az előrejelzések szerint, bár a katalán lakosság körében nincsenek abszolút többségben a függetlenségpártiak, a választást megnyerik, az új parlament összetételében nem várható lényegi változás.

Rajoy Barcelonában arra kérte a katalán választókat, hogy minél nagyobb számban vegyenek részt majd a voksoláson. “Azt akarjuk, hogy a december 21-i választások visszaadják a nyugalmat Katalóniának. Vissza akarjuk állítani mindenki Katalóniáját. Demokráciával és szabadsággal. Elérhetjük, ha a csendes többség a hangját szavazatra váltja” – fogalmazott a miniszterelnök. Észérvekkel próbált hatni a katalán választókra, kiemelve, hogy a bizonytalanság fékezi Katalónia gazdasági teljesítményét, a törvényesség helyreállítása azonban és a törvényesség helyreállítása a gazdaság aktiválására szolgál. Kérést intézett a gazdasági szereplőkhöz, hogy ne hagyják el Katalóniát. (A függetlenségi népszavazás óta 2400 cég vonult ki a tartományból.) Rajoy hangsúlyozta, kormánya eddigi intézkedéseivel csupán a „szeparatisták delíriumának” vetett véget, az alkotmányos rendet állította helyre Katalóniában,

Ám nem csak a függetlenségpártiak látják ezt másképpen, a referendum napján alkalmazott karhatalmi erőszak, a katalán politikai vezetők letartóztatása olyanokat is utcára vitt, akik különben az egységes Spanyolországban szeretnének élni. Szombaton 750 ezren demonstráltak Barcelonában a letartóztatott politikusok szabadon bocsátását követelve. Vasárnap több százan Brüsszelben tüntettek, az Európai Uniónak a válsághoz való hozzáállását kifogásolták.

Szerző
2017.11.13 06:36

Navalnijt két év alatt hétszer vették jogtalanul őrizetbe, egy vagyon kártérítést kaphat

Publikálás dátuma
2018.11.15 12:34
Alekszej Navalnij
Fotó: AFP/ Mladen ANTONOV
Elmarasztalta Oroszországot csütörtökön a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB), amiért csak 2012 és 2014 között 7 alkalommal is jogsértő módon, az ellenzékiség elnyomásának céljával vették őrizetbe és ítélték el Alekszej Navalnij ellenzéki politikust.
Az orosz ellenzéki vezető és korrupcióellenes aktivista kis híján részt sem vehetett az ítélethirdetésen, miután először feltartóztatták a moszkvai repülőtéren.
Az EJEB tavaly februárban első fokon már kimondta, hogy a hatóságok több ponton is megsértették Navalnij jogait, az ítélet ellen azonban mindkét fél fellebbezett, az ügyet így a másodfokú fórumként működő nagykamara elé utalták. A fellebbviteli testület csütörtöki jogerős ítéletében egyhangúlag megállapította, hogy
a "politikailag motivált" oroszországi eljárás során megsérült az Emberi Jogok Európai Egyezményének a szabadsághoz és biztonsághoz való jogról, a tisztességes tárgyalás jogáról, a gyülekezési szabadságról és a jogkorlátozás alkalmazásának megszorításáról szóló cikke.
Rámutattak, hogy az őrizetbe vétel célja több esetben is a "politikai pluralizmus elnyomása" volt. A strasbourgi bírák ezért mintegy 64 ezer euró - körülbelül 20 millió forint - kártérítést és perköltséget ítéltek meg a panaszosnak.
A szóban forgó letartóztatások után öt esetben pénzbírságot szabtak ki Navalnijra, kétszer pedig elzárásra ítélték, hét, illetve tizenöt napra.
Az Európa Tanács égisze alatt működő bírósághoz az emberi jogi egyezmény előírásainak megsértésére hivatkozva lehet fordulni, amennyiben a panaszosok már minden hazai jogorvoslati lehetőséget igénybe vettek, és nem jártak eredménnyel. Az EJEB jogerős határozatai kötelezőek mind a 47 részes állam, köztük Oroszország számára.
A bíróság csak a 2012 és 2014 közötti őrizetbevételeket vizsgálta. Az azóta eltelt négy év számtalan alkalmával kapcsolatban, mikor Navalnijt őrizetbe vették, megbüntették és elítélték, az EJEB most nem foglalhatott állást.
2018.11.15 12:34

A klímaváltozás miatt perlik fiatalok az Egyesült Államokat

Publikálás dátuma
2018.11.15 12:16

Fotó: AFP/ Dan Bannister
A 21 fiatal szerint alkotmányos jogaikat csorbítja a klímakatasztrófa, ezért a kormánynak kötelessége tenni valamit. Eddig nem sikerült jogi fogást találni érvelésükön.
Az Egyesült Államok Legfelső Bírósága visszautasította a kormányzat kérését, hogy megállítson egy polgárjogi pert, amelyet 21 fiatal indított - írja a Mérce.hu. A 11 és 22 év közötti fiatalok azt akarják bizonyítani, hogy
a klímaváltozás miatt sérülnek alkotmányos jogaik, ezért a kormánynak fel kellene lépnie ellene.
A felperesek 2015-ben nyújtották be keresetüket egy Oregon állambeli szövetségi bíróságon. Azóta az Obama- és a Trump-kormányzat is hiába próbálta többször megakadályozni, hogy a tárgyalási szakaszba juthasson az eljárás. A fiatalok ügyvédje szerint mindeddig nem a szerencse miatt tudták az akadályokat sikeresen venni, hanem a jogi érveik és a bizonyítékok ereje miatt.
A per célja, hogy az USA hagyja abba a fosszilis energiahordozók kitermelésének támogatását és tegyen lépéseket az üvegházhatású gázok csökkentése érdekében.
Az Egyesült Államok a világ legnagyobb kőolajtermelő országa, 2017-ben itt termelték ki a globális kínálat 15 százalékát.
Ha a per sikerrel jár, azzal a fiatalok elismertethetnek minden amerikai számára bizonyos konkrét klímafeltételekhez való jogot. Ezzel átalakíthatják a környezetről és klímaváltozásról szóló közbeszédet és felpörgethetik a küszöbön álló klímakatasztrófa elleni fellépést is.
2018.11.15 12:16