Barcelonában kampányolt a spanyol miniszterelnök

Publikálás dátuma
2017.11.13 06:36
Több száz ezres tüntetés - Politikusaik szabadságát követelték Fotó: AFP
Fotó: /

A katalán függetlenség egyoldalú kikiáltása, a katalán parlament és kormány feloszlatása, a spanyol alkotmány 155. cikkelyének aktiválása óta először látogatott Barcelonába Mariano Rajoy. A spanyol miniszterelnök nem a katalán vezetőkkel kívánt tárgyalni, hanem a Katalán Néppárt jelöltjei mellett kampányolt. Madrid előrehozott választásokkal próbálja orvosolni a katalán válságot, a december 21-re kiírt idő előtti voksolás kampánya megkezdődött.

A jelenlegi helyzetben csekély az esélye annak, hogy a voksolás megoldást hozna a krízisra, hiszen az előrejelzések szerint, bár a katalán lakosság körében nincsenek abszolút többségben a függetlenségpártiak, a választást megnyerik, az új parlament összetételében nem várható lényegi változás.

Rajoy Barcelonában arra kérte a katalán választókat, hogy minél nagyobb számban vegyenek részt majd a voksoláson. “Azt akarjuk, hogy a december 21-i választások visszaadják a nyugalmat Katalóniának. Vissza akarjuk állítani mindenki Katalóniáját. Demokráciával és szabadsággal. Elérhetjük, ha a csendes többség a hangját szavazatra váltja” – fogalmazott a miniszterelnök. Észérvekkel próbált hatni a katalán választókra, kiemelve, hogy a bizonytalanság fékezi Katalónia gazdasági teljesítményét, a törvényesség helyreállítása azonban és a törvényesség helyreállítása a gazdaság aktiválására szolgál. Kérést intézett a gazdasági szereplőkhöz, hogy ne hagyják el Katalóniát. (A függetlenségi népszavazás óta 2400 cég vonult ki a tartományból.) Rajoy hangsúlyozta, kormánya eddigi intézkedéseivel csupán a „szeparatisták delíriumának” vetett véget, az alkotmányos rendet állította helyre Katalóniában,

Ám nem csak a függetlenségpártiak látják ezt másképpen, a referendum napján alkalmazott karhatalmi erőszak, a katalán politikai vezetők letartóztatása olyanokat is utcára vitt, akik különben az egységes Spanyolországban szeretnének élni. Szombaton 750 ezren demonstráltak Barcelonában a letartóztatott politikusok szabadon bocsátását követelve. Vasárnap több százan Brüsszelben tüntettek, az Európai Uniónak a válsághoz való hozzáállását kifogásolták.

Szerző
2017.11.13 06:36

Kritikus kommentek miatt próbált kirúgatni valakit a magyar főkonzul

Publikálás dátuma
2018.08.17 19:18

Fotó: korosiprogram.hu/
Sárvári Álmos magánemberként tette közzé hozzászólásait, főnökénél csörgött a telefon.
Széles Tamás Los Angeles-i magyar főkonzul a helyi magyar ház alelnökét annak magánemberként posztolt kormánykritikus kommentjei miatt akarta eltávolíttatni egy magyar államtól független civil szerveződésből – írja az Index. A kommentelő, Sárvári Álmos a csaknem száz éve működő United Magyar House második embere. Az áprilisi választások után nem sokkal privát Facebook-profiljáról egy kormánykritikus megjegyzést fűzött egy ismerőse posztjához. A portál szerint Széles, aki kinevezését vélhetően annak köszönhette, hogy Kósa Lajos és Halász János bizalmasának számított, felhívta Sárvári főnökét, a Magyar Ház igazgatóját. Pereházy Miklós visszaemlékezése szerint azzal csörgött rá:
„Látod, már megint mit tett föl az Álmos?”
A „már megint” arra vonatkozott, hogy Sárvári nem először tett megjegyzést a kormány politikájára a Facebookon. Azonban a Magyar Ház vezetője nem értette, hogy magánemberként kifejtett politikai véleménye miatt miért is kéne Sárváritól megválnia, márpedig a magyar főkonzul pontosan ezt akarta kijárni. Pereházy az Indexnek azt mondta, Szélessel harmonikus volt az addigi együttműködésük, a Magyar Ház pedig apolitikus intézmény, profiljába „belefér minden, ami kultúra, semmi, ami politika”. Már önmagában azon is megdöbbent, hogy egy magyar diplomatában egy ilyen lépés egyáltalán felmerült.
„1956-ban nem azért mentek ki az emberek, hogy elhallgattassák őket”
– tette hozzá Pereházy.
Szavai szerint a főkonzul azzal is fenyegetőzött, hogy „el fogja vinni a nemzeti ünnepeket" a Magyar Házból, azaz a hivatalos megemlékezések szervezésében megszakítja a hagyományos együttműködést. Beváltotta fenyegetését, és az idei augusztus 20. alkalmából a főkonzulátus már külön ünnepséget szervezett a Los Angeles-i Szent István-templomba. Pereházy ráadásul azt tapasztalta, hogy Széles ahol csak lehet, igyekszik helyettesét és őt is befeketíteni a helyi magyarok előtt. Pereházy a magyar főkonzul viselkedése és a Magyar Házat ért támadások miatt a napokban levélben fordult Gróf István Los Angeles-i ügyvezető konzulhoz (Széles magyarországi szabadságát tölti), melyben a képviselet második emberének azt írja:
„A Magyar diplomáciának nem feladata civil életünkbe történő beavatkozás, s meggyőződésünk, hogy ehhez Édes Hazánk külügyminisztériuma nem adta beleegyezését. Ha ezt tette volna, akkor haladéktalanul kérünk változtatni ezen.”
Emellett azt írta, hogy
„ami most Los Angeles magyar közösségeinek körében történik, azt nem diplomáciának, hanem intrikának hívják.”
2018.08.17 19:18

Több száz halálos áldozatot követeltek az árvizek Indiában

Publikálás dátuma
2018.08.17 18:22

Fotó: AFP/ MANJUNATH KIRAN
Százezrek vesztették el otthonukat. A következő 24 órában is heves esőzés várható.
Eddig legalább 324 ember halt meg az árvíz miatt a délnyugat-indiai Kerala államban, körülbelül 220 ezren pedig elvesztették az otthonukat – írja a Guardian. Az elmúlt kilenc napban szokatlanul heves esőzések csaptak le az államra. A repülőteret lezárták, az utak megrongálódtak, a mobilhálózatok le vannak tiltva és minden iskola bezárt. Egy tisztségviselő szerint csak az elmúlt 36 órában több mint 100 ember vesztette életét, sokan a földcsuszamlásokban haltak meg. A következő 24 órában az eddigiekhez kevésbé intenzív, de még mindig heves esőzés várható. Pinarayi Vijayan tartományi vezető azt mondta: „rendkívül súlyos” válságot tapasztalnak, és a 14 körzetből 12-ben a legmagasabb fokú árvízvédelmi figyelmeztetés van érvényben. Narendra Modi miniszterelnök is Kerala államba utazott. A meteorológusok szerint az átlagosnál 37,5 százalékkal több csapadék esett Kerala államban. 
2018.08.17 18:22