Száztíz milliós kábítószerfogás Röszkénél - Videó

Publikálás dátuma
2017.11.13. 09:06
FOTÓ: police.hu
Két autóban összesen 58 kilogramm, mintegy 110 millió forint értékű marihuánát találtak a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) munkatársai a röszkei határátkelőnél - közölte a rendőrség.

A tájékoztatás szerint szombat hajnalban egy 34 éves bolgár állampolgár jelentkezett belépésre egy autószállító járművel. Mivel a NAV munkatársainak az elsődleges vámvizsgálat során gyanús lett, hogy az utánfutót átalakíthatták, ezért a járművet és annak sofőrjét szigorított vámvizsgálatra irányították. Ennek során az utánfutó padlólemeze alatti rejtekhelyen 73 csomag, összesen 43 kilogramm kábítószergyanús növényi törmeléket - az elsődleges vizsgálat alapján marihuánát - találtak.

Néhány órával később egy 49 éves szerb férfi jelentkezett belépésre szintén a röszkei határátkelőnél. A vámvizsgálat során a kocsijában szállított ajtókban 30 csomagban összesen 15 kilogramm kábítószergyanús növényi törmeléket - az elsődleges vizsgálat alapján ugyancsak marihuánát - találtak.

A két kocsiban talált kábítószer piaci értéke közel 110 millió forint.

A rendőrök a bolgár és a szerb férfit elfogták, gyanúsítottként hallgatták ki, majd bűnügyi őrizetbe vették és előterjesztést tesznek előzetes letartóztatásuk indítványozására. A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda szakértők bevonásával folytatja a nyomozást - áll a közleményben.

Szerző

Louvre Abu Dhabiban

Publikálás dátuma
2017.11.13. 06:40
Fotó: Mohamed Somji

Bár a nagyközönség csak szombat óta látogathatja, szerdán este Macron francia elnök és egy sor arab előkelőség részvételével nyílt meg az arab világ első univerzális múzeuma, a Louvre Abu Dhabi. Nyugodtan mondhatjuk, hogy végre, hisz az eredeti határidőhöz képest öt évvel csúszott az átadás - a végtelenül gazdag Egyesült Arab Emírségeknek is gondjai adódtak a finanszírozással. De most áll és 12 nagy kultúrát mutat be a világhírű francia múzeum testvérintézménye, az ókori Egyiptomtól napjainkig. A rendezők arra törekedtek, hogy kiemeljék azokat a vonásokat, melyek a nagy kultúrák kölcsönhatását mutatják.

Természetesen a franciák is hozzájárultak a sikerhez, hiszen a Louvre - hasonlóan a többi francia múzeumhoz - is azzal a problémával küzd, hogy jóval több műkinccsel rendelkezik, mint amennyit be tud mutatni. A kiállított tárgyak egy részét megvásárolta Abu Dhabi, de a Párizzsal kötött szerződés szerint három évtizeden át a Louvre, a Musée d’Orsay és a Versailles-i palota felbecsülhetetlen értékű remekművek százait kölcsönzi kiállításra a francia építész, Jean Nouvel tervei szerint felépített múzeumnak. Amely építészeti szempontból is csoda: a Saadiyat-szigeten, a parttól alig 500 méterre fekvő épület "Rain of Light" nevet viselő, 180 méter átmérőjű tetőszerkezete 7850 fém- és alumínium csillagból áll - ezek nyolc, egymásba fonódó réteget képeznek, hogy védjenek a napsütéstől és beengedjék a Perzsa-öböl felől lengedező szellőt. A főépítész, Hala Wardé szerint ez a múzeum valóban oda illeszkedik, ahol áll - a hely történelméhez, földrajzi fekvéséhez, kultúrájához és klímájához.

Az első kiállítási tárgyak között ott van Van Gogh egy önarcképe, Paul Gauguin Birkozó gyerekei, a La Belle Ferroniére Leonardo da Vincitől, Piet Mondrian egy absztrakt alkotása, Bellini Madonnája a gyermekkel, Édouard Manet három festménye, egy kínai buddhista szobor és egy 14. századi Korán is.

Szerző

Menesztené elődjét London polgármestere

Boris Johnson külügyminiszternek távoznia kell az Iránban bebörtönzött brit-iráni állampolgár ügyében elkövetett „hatalmas baklövése” miatt, közölte Sadiq Khan londoni polgármester. A brit diplomácia vezetője megcáfolva a bebörtönzött Nazanin Zaghari-Ratcliff e, a Thomson Reuters Alapítvány Londonban élő programigazgatónak és családjának állítását, miszerint kizárólag családlátogatásra érkezett Iránba, azt állította, tudomása szerint „újságírói tanfolyamot tartott”. Johnson korábban London népszerű polgármestere volt, ám diplomataként több súlyos hibát vétett.

Szerző