Az MSZP kiszűrné a "kamupártokat"

Az MSZP frakcióvezetője szerint a Fidesznek nincs bátorsága ahhoz, hogy egy arányos választási rendszerben mérettesse meg magát 2018-ban.

Tóth Bertalan hétfőn azt követően nyilatkozott erről újságíróknak, hogy az Országgyűlés igazságügyi bizottsága az országgyűlési képviselők választásáról szóló törvényjavaslat tárgysorozatba vételét tárgyalta. Az előterjesztést az MSZP-s politikus mellett Hadházy Ákos (LMP), Fodor Gábor, Szabó Szabolcs és Szabó Timea (mindhárman függetlenek) jegyzi előterjesztőként. Az indítványt a bizottság nem vette tárgysorozatba.

Tóth Bertalan elmondta, a törvényjavaslat alapját a Közös Ország Mozgalom javaslatai képezik, amelyet nyolc ellenzéki párt támogatott.

Értékelése szerint a javaslatcsomag igazságos, átlátható és arányos választási rendszert vázol fel. A parlamentbe öt százalék helyett négy százalékkal is bejuthatnának a pártok, azaz a választói akarat még jobban megjelenhetne - részletezte, jelezve, hogy javaslataik kiszűrnék a "kamupártokat". Hozzátette: ebben a rendszerben egyéni választókörzetben és listán lehetne mandátumhoz jutni. Megszűnne az a számukra elfogadhatatlan diszkrimináció, hogy két Londonban élő magyar fiatal különbözőképpen szavazhat attól függően, hogy Kolozsvárról vagy Budapestről származik.

Tóth Bertalan hangsúlyozta, ugyanakkor fenntartanák a határon túl élők szavazati jogát. A frakcióvezető elképesztőnek nevezte, hogy a bizottsági vita során a fideszes képviselők megfelelőnek, arányosnak, demokratikusnak minősítették a jelenlegi választási rendszert. Ebben a választási rendszerben alig több mint 40 százalékos támogatással szerzett kétharmadot a Fidesz, ráadásul a győztes kompenzálja - mutatott rá.

Az ellenzéki politikus kitért arra, az MSZP-frakció megszavazza kedden az Országgyűlésben a fideszes Gulyás Gergely és Répássy Róbert által benyújtott, az országgyűlési képviselők választása kampányköltségeinek átláthatóvá tételéről szóló törvény módosítását.

Az MSZP támogatását azzal indokolta, hogy az Országgyűlés bizottságai támogatták a szocialisták módosító javaslatát - amely a Közös Ország Mozgalom elképzelései között is szerepel -, miszerint a választáson egy százalékot el nem érő pártoknak vissza kell fizetniük az állami támogatást.

Megengedhetetlen, hogy több száz millió forint közpénzt ezek a kamupártok eltüntessenek 2018-ban - közölte. Arra a kérdésre, mit szólnak ahhoz, hogy az adóhivatalt vezető Tállai András, a Nemzetgazdasági Minisztérium parlamenti államtitkára elintézte, hogy választókörzetében csökkenjenek az üzemanyagárak, Tóth Bertalan azt mondta, arra kéri az államtitkárt, hogy szóljon a Molnak, mind a 3200 településen csökkentse az üzemanyagárakat.

Szerinte az a fogyasztóvédelmet is érdekelné, miért árulja drágábban a Mol az üzemanyagot, mint amennyibe az kerül. A frakcióvezető közölte, ki kellene vizsgáltatni, nem adócsalásról van szó, ha a Mol olcsóbban adja az üzemanyagot, mint amennyibe az kerül. Szerinte áfacsalásról is szó lehet, mert elmarad a költségvetés bevétele. Ha Tállai András a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnökeként adócsalásra biztatta a Molt, akkor akár büntetőjogilag is felelnie kell - mondta.

Szerző

Új hírek érkeztek Schumacherről

Publikálás dátuma
2017.11.13. 15:25
Egy kép 1012-ből. FOTÓ: JEAN MICHEL LE MEUR / DPPI MEDIA / DPPI
A család egyik barátja szerint a körülményekhez képest "jól van".

Michael Schumacher  2013 decemberében szenvedett súlyos, életveszélyes agysérüléssel járó síbalesetet Franciaországban. A német autóversenyző-legendát kilenc hónapig ápolták kórházban, azóta a család Genfi-tó partján lévő otthonában ápolják, de az állapotáról hivatalos információ nem jelent meg.

Most a német Bunte magazinnak a család egyik barátja annyit árult el, hogy a körülményekhez képest "jól van" Schumacher - írja a maszol.ro.

"Corinna és a gyerekek még mindig abban bíznak, hogy orvosi csoda történik" - mondta a barát a lapnak. Ápolók és orvosok profi csapat vigyázza Schumachert otthonában - árulta el, és Michael sportos testalkatának és edzettségének köszönhetően viszonylag jó állapotban van. Ez ad reményt a családnak.

Szerző

Botladozós első lépések az EIHC-tornán

Publikálás dátuma
2017.11.13. 15:11
A Magyarország-Japán összecsapás MTI Fotó: Czagány Balázs

A harmadik helyen végzett a magyar jégkorong-válogatott a Budapesten rendezett négycsapatos EIHC-tornán.

"A csapat teljesítménye napról napra javult, így optimista vagyok a jövőre nézve. Elsősorban azon kell dolgoznunk, hogy javítsunk a hatékonyságunkon nemcsak az ellenfél kapuja előtt, hanem a korong nélküli játékban is" – összegezte Jarmo Tolvanen, a magyar nemzeti csapat szövetségi kapitánya a tanulságokat. A magyarok egy-egy rendes játékidős győzelem és vereség mellett egy szétlövéses vereséget könyvelhettek el.

Tulajdonképpen ezzel a viadallal vette kezdetét az új éra a válogatott életében, hiszen az elmúlt években észak-amerikai szakemberek dirigálták a nemzeti csapatot, a tavaszi divízió-1-es világbajnokság sikertelensége után azonban a szövetség irányt váltott, s a skandináv stílus mellett tette le a voksát. Melynek elsajátítása értelemszerűen hosszabb időt vesz igénybe, a játékosoknak hozzá kell szokniuk megváltozott feladatkörükhöz.

A végül tornagyőztes lengyelek elleni nyitómérkőzésen például kevéssé sikerült megvalósítani a korongbirtokláson alapuló, sokpasszos játékot, valamint, hogy a középső harmadot – elsősorban a védekezés hatékonysága miatt – uralja a válogatott. Ehelyett rengeteg egyéni hiba, s lassú játék jellemezte a csapatot, így a nagyjából komplett együttessel érkező ellenfél könnyedén győzött 4-1-re. Egy nappal később, az olaszok ellen viszont elégedett lehetett a kapitány, hiszen taktikai elképzeléseit a jégen is viszontláthatta, így az A-csoportból frissen kiesett taljánoknak egy laza ötöst ütöttek a házigazdák két bekapott találat ellenében. Még ennél is nagyobb lehetett volna a különbség Japán ellen, ám a gyalázatos helyzetkihasználás visszaütött, s 3-3 után büntetőkkel az ázsiaiak nyertek.

A közös munka nyitásaként tehát közepes, de nem reménytelen produkciót nyújtott a magyar csapat, melynek nagyjából öt hónapja lesz elsajátítani a tolvaneni taktikát. A kapitánynak pedig ez idő alatt meg kell találnia a megfelelő játékosokat és a kapusokat – főleg utóbbiakat nem lesz egyszerű…

Szerző