Megismerésre váró élet

Publikálás dátuma
2017.11.14 06:46
Geraldine, aki gróf Apponyi Gyula és Gladys Virginia Stewart amerikai milliomos házasságából született, az albán királlyal házas
Fotó: /

Nem sokan tudhatnak arról, ki volt Apponyi Geraldine, noha a grófkisasszonyból albán királynévá vált asszony története igazán érdekes, mi több, tanulságos. Talán azóta, hogy két éve magyarul is megjelent a francia Joséphine Dedet életrajza a királynéról (Geraldine), többen lehetnek tisztában azzal, hogy I. Zogu albán király 1938-ban magyar grófnőt vett feleségül, sőt a politikai házasság – az asszony részéről hamar – valódi szerelem lett. A sajtóeseménynek számító frigykötést követően megkapta az albán királynéi címet, viszont azután, hogy a következő évben megszülte Leka koronaherceget, a dinasztiának – az egykori szövetségesek, az olaszok megszállása miatt – emigrálnia kellett a Balkánról.

Geraldine, aki gróf Apponyi Gyula és Gladys Virginia Stewart amerikai milliomos házasságából született, az előző korokban éltek számára Magyarország fehér rózsájaként ismert. Noha a hízelgő megszólítást kamaszként kapta egyik rokona birtokán, ahol mindenkit növény- vagy madárnéven szólítottak, a világsajtó az eljegyzés és házasságkötés idején tette népszerűvé. Ha ránézünk a bájos, kislányos vonásait mindvégig megőrző fotóira a Nemzeti Múzeumban, ahol Geraldine – Magyarország fehér rózsája címmel múlt csütörtökön nyílt időszaki tárlat az életéről, megérthetjük, honnan származik az elnevezés.

A királyné az esküvője előtt néhány hónappal még a Nemzeti Múzeum kioskjában képeslapokat árult, ennyiben egészen különös a mindössze három teremre korlátozott kiállítás. Ehhez kapcsolódik egy még élő szemtanú, a királynéval azonos évben – 102 éve – született Patay Pál régész beszámolója, amely hangzó formájú. A tárlat nem csak gazdag szöveganyaggal, hanem a múzeum, valamint Hunyor Imre, az Apponyi család ügyvédje által megtartott fotók, valamint a British Movietone és a British Pathé ’30-as évekbeli felvételei segítségével fest portrét a koronás főről. A körülrajongott Geraldine felvilágosultsága sem marad titok: kórházak, árvaházak felépíttetése, a nők emancipációjának támogatása, az Albán Vöröskereszt kiépítéséért tett erőfeszítése is a nevéhez fűződik. A tárlat egyedüli hiányossága, hogy a 2002-ben spanyol és dél-afrikai emigráció után Tiranában visszatért és ott elhunyt asszony száműzetésben töltött időszakáról keveset mond.

Infó

Geraldine - Magyarország fehér rózsája
A Magyar Nemzeti Múzeum tárlata január 7-ig látogatható

2017.11.14 06:46

A mozi is megsínylette, de az olvasás szinte kihalt a digitális korban

Publikálás dátuma
2018.09.19 15:27

Fotó: Shutterstock/
Amerikai kutatók tanulmánya szerint az elmúlt tíz évben a digitális média használata megduplázódott a fiatalok körében. Moziba is sokkal kevesebben járnak, de a legmegdöbbentőbb mégis az olvasás helyzete.
„A mai fiatalok nem olvasnak eleget.” Ismerősen hangzik? A könyvek fontosak az életben és a művelődésben, a szókincs gyarapításában, a gondolkodás formálásában és a morális értékek átadásában, manapság mégis úgy tűnik, elfeledésre vannak ítélve. Hiszen a közösségi oldalak átvették a szerepüket az időtöltésben, megelőzve a televíziót is. Egy negyven évet (1976–2016) felölelő amerikai tanulmányban a kutatók a fiatalok médiafogyasztását vizsgálták. A digitális média használata 2006 óta növekszik drasztikusan, tíz év alatt megduplázódott, és már napi hat órát tesz ki átlagban egy fiatal életéből. Minek a kárára történik ez? A moziba járás már korántsem annyira népszerű Amerikában a fiatalok körében, mint korábban, de nem a VHS és a DVD megjelenése okozta ezt a csökkenést. Akkor kezdett csökkenni ez a tevékenység, amikor megjelentek az első olyan online streaming-szolgáltatók, mint a Netflix 2007-ben. A legnagyobb csökkenés az olvasásnál figyelhető meg. 1980-ban a tizenkettedikesek 60 százaléka mondta azt, hogy olvasott olyan könyvet, újságot vagy folyóiratot mindennap, amelyik nem az iskolához kapcsolódott, 2016-ra pedig ez 16 százalékra zuhant – pedig ma már ezek is elérhetőek digitális formátumban. Megháromszorozódott az olyan fiatalok száma, akik nem olvastak az elmúlt évben időtöltésként könyvet. Három gyerek közül egy biztosan nem olvas szórakozásból egyáltalán.  A teljes cikkből, amely a Ténygyár oldalán olvasható, kiderül az is, miért rossz ez a folyamat, miért lenne fontos, hogy olvassanak a fiatalok.  
Szerző
2018.09.19 15:27

Ismét kórházban van Törőcsik Mari

Publikálás dátuma
2018.09.19 14:17

Fotó: / Németh András Péter
Jordán Tamás úgy tudja, a színésznő rutinellenőrzésen vesz részt.
Rövidebb időre kórházba került Törőcsik Mari – tudta meg a Bors. A lap forrásának információi szerint a színésznő immun- és vitaminterápiára feküdt be a kórházba, hogy felerősítsék, és ilyenkor ellenőrzik az egészségi állapotát is. Jordán Tamás, a szombathelyi Weöres Sándor Színház igazgatója azt mondta: hétfőn látogatta meg Törőcsik Marinál a kórházban.
„Kicsit aggódott, azt mondta, reméli, minden rendben van vele, és nem tartják benn hosszabb ideig. Nagyjából tíz percet voltam nála, beszélgettünk, egész jó hangulata volt. Tovább nem maradtam, nem akartam fárasztani. Úgy tudom, rutinellenőrzésen vesz részt”
– tette hozzá.
2018.09.19 14:17
Frissítve: 2018.09.19 14:17