Előfizetés

Világsztárok a VOLT Fesztiválon

Publikálás dátuma
2017.11.14. 06:49
FOTÓ: PATRICIA DE MELO MOREIRA / AFP

Két világhírű rockzenekar, a Depeche Mode és az Iron Maiden is fellép a jövő évi Telekom VOLT Fesztiválon Sopronban. Mellettük a Hurts és a Hollywood Undead koncertjét is bejelentették hétfőn a szervezők, akik minden eddiginél nagyobb érdeklődésre számítanak.

FOTÓ: VLADIMIR ASTAPKOVICH/SPUTNIK

FOTÓ: VLADIMIR ASTAPKOVICH/SPUTNIK

A Depeche Mode 1985-ben koncertezett először Magyarországon, legutóbb idén májusban voltak a Groupama Arénában és jövőre a VOLT előtt februárban is jönnek, akkor a Papp László Budapest Sportarénában játszanak. A szintén brit, heavy metált játszó Iron Maiden eddig tizenkétszer lépett fel Magyarországon, legutóbb éppen a VOLT-on tavaly. A soproni fesztivál 2018. június 26-án a nulladik napon a Depeche Mode koncertjével fog kezdődni.

Amerikából jöttem

Publikálás dátuma
2017.11.14. 06:48

A Modern Art Orchestra és Kálloy Molnár Péter „Amerikából jöttem” című új, havi rendszerességgel jelentkező családi jazz-színház sorozatának következő előadását november 19-én láthatják a BMC-ben. Műsorukban a jazz alapvetéseit kívánják bemutatni, a színház és a humor erejével közelebb hozni a műfajt a jövő zenehallgató közönségéhez.

A „legbecsületesebb” ember

Balogh Ernő
Publikálás dátuma
2017.11.14. 06:47

Kelen Károly Egy birodalom ébredése című kötetét jó sztorik, kifogyhatatlan anekdoták, poénok fűszerezik. Rendkívül élvezetes olvasmány.

1848 januárjában a pesti könyvkiadók rejtelmeiben már rutint szerzett Petőfi írja a még tájékozatlan Aranynak: „Énnekem valamennyivel volt már dolgom, s biztosítalak, hogy Emich a legbecsületesebb ember köztök”. – Kelen Károly műve e „legbecsületesebb” könyves pályáját tárja elénk, a ma már szinte elképzelhetetlenül alapos tanulóévektől, majd önálló vállalkozásának kezdetétől a kiteljesedésig, vállalatbirodalma megalapításáig. A szakma csúcsainak meghódításáig.

A szerző, noha szükségképp csak vázlatosan, fölvillantja hőse életének és munkásságának társadalmi, történelmi dimenzióit. Megelevenednek előttünk a reformkor, a forradalom és szabadságharc, a megtorlás, majd a kiegyezés fő eseményei, nagy személyiségei, melyek meghatározták Emich pályájának alakulását. A korrajz mellett a művelődés- és művészettörténeti adalékok avatják a kibontakozó összképet igazán szemléletessé.

Egyértelmű sikertörténet bontakozik ki előttünk: folyamatos értékgyarapodás – minden tekintetben. Ami mindenekelőtt azt bizonyítja: Emich jól ragadta meg a kor kínálta lehetőségeket, idejében – másoknál gyorsabban – reagált az új igényekre, az ízlés, a művelődési szokások változásaira. A könyv méltán ad tág teret Emich és Petőfi üzleti és munkakapcsolatának, melynek minden epizódja mára irodalomtörténeti jelentőségűvé magasodott.

Emich német származású volt, osztrák lányt vett feleségül, aki majd otthon anyanyelvén szólt a gyerekekhez. Mélyen gyökerezett tehát Goethe kultúrájában, mégis következetesen magyarnak vallotta magát, jövedelmező vállalkozását a magyar kultúra szolgálatába állította. A reformkor építő lendülete, a táguló tér, a megnyíló lehetőségek élménye gyorsíthatta az asszimilációt.

Kelen Károly műve roppant élvezetes olvasmány. Stílusa színes, élénk és oldott – előadásmódja olyan, mintha a szerző egy összeszokott baráti társaságban mesélne: jó sztorik, kifogyhatatlan anekdoták, poénok fűszerezik nagyon is komoly mondandóját. A könyv egészét áthatja valami ellenállhatatlan derű. Még „rosszkedvünk telén” is mosolyt fakaszt.