A részvétel a kulcs

Szinte mindenki a pártok összefogásáról, együttműködéséről beszél, ezt várja. Véleményem szerint ennek csak az egyéni jelöltek esetében van igazán jelentősége, de talán még ott sem igazán. A nagy kérdés: mennyien megyünk el választani, mégpedig a szó valódi értelemben, tehát nem szavazni, hanem választani! Az emberek döntő többsége ugyanis, ha vásárolni megy, általában előre eldönti, hogy mit is akar venni, aztán az üzletben megkeresi a megvásárolni kívánt terméket és a rendelkezésre álló kínálatból kiválasztja a neki legmegfelelőbbet.

Miért gondoljuk azt, hogy ugyanezt a választópolgár nem képes megtenni a választó fülkében? Ha ugyanis a választó tudja, hogy mit akar, márpedig a felmérések szerint a többség kormányváltást akar, akkor ki fogja tudni választani az erre legalkalmasabb jelöltet, akármelyik pártból. Ahhoz tehát, hogy kormányváltás legyen, a választáson való részvételi arány a legfontosabb. Azt ajánlom minden demokratikus ellenzéki pártnak, hogy a kampányoknak ez legyen a fő szempontja.

2017.11.15 07:25

Egy eset

1964-es születésű soltvadkerti lakos vagyok. Még 1987 október végén sérültem meg, combcsont törést szenvedtem. Kecskeméten az 1991, 92, 93-as felül vizsgálatok után 1994-ben úgymond véglegesítették a rokkant állapotomat. (Csak zárójelben jegyzem meg: 1990 után kormányok jöttek-mentek, de mindegyik elvett egy kicsit tőlünk, mozgáskorlátozottaktól.) 2014-ben elvette a Fidesz a véglegesített státuszom, bevezette a fél évenként bélyegeztetést. Nekem Kecskemét 50 kilométeres út. Ugyanakkor a rokkant nyugdíjam nevét átminősítette, és levette 76000 forintról 59000 forintra. 2018 márciusában került sor a kontroll felülvizsgálatra. Ekkor az immáron 63000 forintra nőtt pénzem levették 44000 forintra. Ha 1988-tól 2014-ig nem rendeződött az állapotom, akkor szerintük most minden rendbe fog jönni? Ráadásul 2019 márciusára újabb kontroll felülvizsgálatot rendeltek el. Félő, hogy ekkor elveszik a maradék pénzem is! Ebből én egymagam sem tudok megélni, de még van egy enyhén mentálisan sérült gyermekem is, akiről gondoskodnom kell.

Szerző
2018.06.30 08:32

Felcsúti kisvasút

Orbán Viktor a Felcsúton zakatoló kisvasút hosszabbítását tervezi. Híradásokból tudható, hogy a vasút kihasználtsága enyhén szólva gyér. Ennek ellenére, ha a miniszterelnök valamit a fejébe vesz, nincs Magyarországon olyan személy, hatóság, szervezet, amely ezt meg tudná akadályozni! Orbán megfeledkezik arról, hogy ő nem egy vidéki polgármester, aki szűkebb pátriájának felvirágoztatásáért cselekszik, hanem egy egész ország felelős vezetője. Hogyan lesz gazdaságos a kisvasút működése? Vagy ez is olyan beruházás, mint a stadionoké, hogy csak viszi a pénzt? Orbán az egyéni „hobbijainak" él, herdálva ezzel a közvagyont. Egy demokratikus államban ilyen nem létezhet, mert vannak szervezetek, amelyek megakadályozzák az ésszerűtlen költekezéseket.

Szerző
2018.06.30 08:31
Frissítve: 2018.07.01 08:38