Az MNB "rendelt" egy törvénymódosítást

Publikálás dátuma
2017.11.14. 17:26
FOTÓ: Népszava
A pénzügyi felügyeletről szóló törvénymódosítás kapcsán Bárándy Gergely, az MSZP országgyűlési képviselője azt mondta az Országgyűlésben, hogy az MNB ismét rendelt egy olyan jogszabály-módosítást, amelynek célja, hogy a jegybanknak vagy vezetőinek jobb legyen. 

A szocialista politikus kifogásként fogalmazta meg, hogy az igazságügyi tárca szerinte nem tudja úgy kodifikálni a nagy kódexeket, hogy azokhoz ne kellene időről időre hozzányúlni. 

Bárándy a tizenkettedik életévüket be nem töltött gyermekek sérelmére elkövetett szexuális erőszakkal szembeni fokozottabb büntetőjogi védelemről szóló előterjesztés kapcsán elmondta: valóban hiányzott a kiskorúak ellen elkövetett nemi erőszak minősített esetének szabályozása, amelyet a Kúria kísérelt meg jogegységi határozatba foglalni. Ezt azonban az Ab megsemmisítette - ismertette -, és az Országgyűlés feladatául szabta a minősítés újraértékelését.  A politikus furcsállta, hogy a kormány mindezek ellenére nem nyújtott be egy ennek megfelelő javaslatot, csupán képviselői indítványként került az a Ház elé. Emlékeztetett saját előterjesztésére, amely a mostaninál szigorúbb büntetést javasolt, ám a Ház nem tárgyalta azt. Megjegyezte: ha a Fidesz a legszigorúbb büntetést tartja fontosnak, akkor javaslatát kellett volna támogatniuk, ő azonban ennek elmaradása esetén is támogatja a kormánypárti módosítást - mondta.

Szerző

„Újabb álhírkampány” - Brüsszelből üzentek Orbánnak

Publikálás dátuma
2017.11.14. 16:52
FOTÓ: AFP
Hazugságokkal van tele és antiszemita felhangokat mutat a magyar kormányzat Soros-tervről szóló kampánya, amely a közelmúltbeli európai történelem legsötétebb időszakát idézi - állította Guy Verhofstadt, az Európai Parlament (EP) liberális frakcióvezetője kedden a Twitteren.

Az Orbán-kormány éles bírálójának számító volt belga miniszterelnök arról írt, hogy Magyarországon "újabb álhírkampányt indítottak az úgynevezett Soros-terv ellen", és ezen kampány "antiszemita felhangokat mutat, hazugságokkal van tele, és méltatlan egy demokratikus európai országhoz".

"Itt az ideje, hogy az Európai Néppárt felemelje a hangját Orbán Viktor ellen" - hangsúlyozta a frakcióvezető, rámutatva, hogy ezt Antonio Tajani, az EP ugyancsak néppárti elnöke már megtette, amikor kapcsolatba lépett a magyar uniós nagykövettel a nemzeti konzultáció ügyében.

Az Európai Parlament illetékes szóvivője múlt héten arról tájékoztatott, hogy az EP elnökének kabinetvezetője telefonon fog beszélni a magyar uniós nagykövettel a nemzeti konzultációról, maga Antonio Tajani pedig a pénteki göteborgi EU-csúcson találkozik majd Orbán Viktorral, akivel egyeztethetnek a kérdésről.

Verhofstadt a lengyelországi helyzetre is kitért, leszögezve, hogy amennyiben Varsó nem hagy fel "a jogállamisági elveket és az európai értékeket sértő politikájával", akkor az EU-nak pénzügyi szankciókat kell elrendelnie, de oly módon, hogy azokkal ne a lengyel állampolgárokat büntessék a kormány intézkedései miatt.

A liberálisok frakcióvezetője korábban is cselekvést sürgetett már az Orbán-kormány ellen. Májusban azt mondta Orbánról, hogy Jaroslaw Kaczynskivel, a kormányzó Jog és Igazságosság pártja elnökével együtt igyekeznek létrehozni illiberális államukat az EU-n belül. Orbán a 2010-es parlamenti választásokon szerzett többségét arra használta fel, hogy újraírja a magyar alkotmányos rendszert a saját érdekének megfelelően - jelentetette ki, hozzátéve: az értékalapú közösségekben, mint amilyen az EU, nincs helyük az olyan kormányok, mint amilyen Magyarországon és Lengyelországban regnál.

Szerző

Elítélték a focidrukkert, aki megverte az edzőt Tiszapüspökön

Felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte jogerősen a Szolnoki Járásbíróság a minap azt a 34 éves helyi szurkolót, aki a szeptember 2-án Tiszapüspökiben megrendezett Tiszapüspöki FC-Jászboldogházi SE megyei másodosztályú labdarúgó-mérkőzésen ököllel arcon ütötte az ellenfél, a jászboldogházi csapat edzőjét - tájékoztatott a Szolnoki Törvényszék kedden.

 A közlemény szerint a bíróság nyilvános rendezvényen elkövetett garázdaság bűntettében mondta ki bűnösnek, és nyolc hónap - másfél év próbaidőre felfüggesztett - börtönre ítélte a férfit. Az edző nyolc napon belül gyógyuló fejsérülést szenvedett, és nem kérte a szurkoló felelősségre vonását. A férfi cselekménye azonban így is bűncselekménynek minősült. Aki ugyanis olyan kihívóan közösségellenes, erőszakos magatartást tanúsít, amely alkalmas arra, hogy másokban megbotránkozást vagy riadalmat keltsen, garázdaságot követ el, amit a törvény szigorúbban rendel büntetni, ha nyilvános rendezvényen követik el - áll a közleményben.

Szerző