Előfizetés

Észak-Korea halálra ítélné Trumpot

Publikálás dátuma
2017.11.15. 10:03
Donald Trump ázsiai körútján, Manilában. FOTÓ: ERIK DE CASTRO / POOL / AFP
Az észak-koreai állami média újabb erős kritikát fogalmazott meg Donald Trumppal szemben, amiért inzultálta Kim Dzsong Unt. A Rodong Sinmum című kormánylap vezércikkében arról írt, hogy az amerikai elnök halálbüntetést érdemelne, majd gyávának nevezték, amiért ázsiai útján nem látogatott el a demilitarizált zónához - írja a 24.hu.

Az írásban rendkívüli dühüknek adtak hangot, amiért Trump dél-koreai látogatásán kegyetlennek nevezte az északi diktatúrát – írja a The Guardian.

A legdurvább bűncselekménye az volt, hogy merészen megsértette a legfőbb vezetőség méltóságát, és ezt soha nem lehet neki megbocsátani. Tudnia kell, hogy ő csak egy halálra ítélt szörnyű bűnöző a koreai nép szemében – fogalmaznak.

Trump a hatalomra jutása óta szóháborúban áll Kim Dzsongunnal. Múlt héten a vietnami Hanoiból üzent a Twitteren a diktátornak.

Miért kell inzultálnia engem Kim Dzsongunnak azzal, hogy öregnek hív, mikor én sosem neveztem őt alacsonynak és kövérnek? És igen, nagyon keményen dolgozom, hogy a barátja lehessek, és talán egy napon sikerül is majd! – írta.

A Kim-dinasztia gyakorlatilag isteni státuszban irányítja évtizedek óta Észak-Koreát, és többször bizonyították, hogy rendkívül érzékenyek a tiszteletlen megnyilvánulásokra.

Embertelen az EU-Líbia együttműködés

Bírálta a menekültek líbiai fogvatartási körülményeit és az Európai Unió és Líbia közötti, a menekülthullám megfékezését célzó együttműködését az ENSZ emberi jogi főbiztosa. Zeid Raad al-Husszein embertelennek nevezte azt, hogy az EU támogatja a líbiai parti őrséget a Földközi-tengeren átkelni igyekvő menekültek elfogásában és líbiai központokban való elhelyezésében. A Líbiában fogva tartott bevándorlók szenvedése az emberiség lelkiismeretének szégyene, fogalmazott a főbiztos.

Kaczynski ma is győzni tudna

Publikálás dátuma
2017.11.15. 06:38
Fotó: AFP/Mateusz Wlodarczyk

A lengyelek 45 százaléka támogatja a kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) pártot, amely így óriási fölénnyel vezeti a népszerűségi listát. A CBOS felmérése szerint 4 párt jutna parlamentbe, ah most rendeznének választásokat. A PiS-t Donald Tusk pártja, a Polgári Platform (PO) követi 17 százalékkal. Harmadik a szélsőjobboldali Kukiz'15 8 százalékkal, a Nowoczesna épp átlépné a küszöböt.