Előfizetés

Kövessük Tállait!

Publikálás dátuma
2017.11.15. 18:06
Fotó: Molnár Ádám

Az MSZP-s Szabó Sándor a saját körzetében élőknek igényel olcsóbb üzemanyagot az olajtársaságtól. A képviselő ennek érdekében közvetlenül a Mol vezérigazgatójának, Hernádi Zsoltnak írt (ironikus) levelet, amit a Facebookon is közzétett. Ebben úgy fogalmazott, "sajtóhírek szerint országgyűlési képviselőnek (Tállai András) a Mol vezetőivel történő közvetlen kapcsolatfelvétele hatékony módszer az üzemanyagárak csökkentésére. Erre, valamint arra is figyelemmel, hogy választókörzetemből nagy számban érkeztek állampolgári megkeresések, az alábbiakat kezdeményezem: Kérem, hogy a Csongrád megye 01., 02., 03., 04. számú országgyűlési egyéni választókerületeiben működő Mol töltőállomásokon – a mezőkövesdi megoldással azonosan – az október 31-i állapothoz képest a benzin árát 11 forinttal, míg a gázolajét 5 forinttal mérsékelni szíveskedjék."

Ahogy megírtuk, Tállai András, az adóhivatal elnöke maga számolt be szombaton a Facebook-oldalán, hogy arról tárgyalt a Mollal, csökkenjen Mezőkövesden az üzemanyagok ára. A hírről a világ egyik legbefolyásosabb üzleti hírügynöksége, a Bloomberg is beszámolt. Orbán Viktor kormányfő gratulált Tállainak az akcióért.  

Szijjártó: az Egyesült Államok beavatkozik a magyar belügyekbe

A külgazdasági és külügyminiszter szerint megdöbbentő és merőben szokatlan, hogy "egy demokratikus ország egy szövetséges demokratikus ország területén médiafinanszírozásba kezd saját költségvetési forrásból".

Szijjártó Péter ezt szerdán egy más témában tartott sajtótájékoztatón mondta arra a kérdésre, amely azt firtatta, miért kérették be a budapesti amerikai nagykövetség ideiglenes ügyvivőjét.

Az amerikai nagykövetség vidéki médiának meghirdetett pályázatát illetően a tárcavezető feltette a kérdést: "mi ez, ha nem belügyekbe történő beavatkozás?"  Mint mondta, sok kérdést tettek fel az amerikai külügyminisztériumnak, ezekre még várják a választ. Azt kérdezték például, hogy mely más szövetséges ország vonatkozásában tesz hasonlót az Egyesült Államok, és melyik washingtoni irodában tudják megítélni, hogy egy magyarországi megyében melyik médium "milyen pályázatot ad be, és milyen kiegyensúlyozott tájékoztatást akar folytatni" - tette hozzá.

A külügyminiszter kijelentette: visszautasítják azt a politikát, amely be akar avatkozni más országok belső ügyeibe, "mi sem tesszük ezt, és elvárjuk azt is a szövetségeseinktől, hogy ne tegyék". Megjegyezte: januárban akarnak döntést hozni a pályázatról. "Mi ez, ha nem a választási kampányba, Magyarország belső politikai folyamataiba történő beavatkozás?" - fogalmazott.

Egy másik kérdésre Szijjártó Péter arról is beszélt, csodálkozik azon, hogy Brüsszelben, amelyet sokan "a demokrácia fellegváraként szeretnek számon tartani", egy olyan lehetőséget - a nemzeti konzultáció folyamatát - bírálják, amely megteremti a lehető legtöbb ember bevonásának a módját a közügyekbe, és lehetőséget ad arra, hogy az ország sorsát alapvetően meghatározó kérdésekben véleményt mondjanak.

Ezek a kritikák "nem rólunk, nem a konzultációról állítanak ki bizonyítványt", hanem azokról, akik ezeket a bírálatokat teszik - fogalmazott. Megjegyezte: jó lenne, ha az Európai Parlament képviselői "a mi ügyeinkben való döntéseket ránk bíznák", és megjelenne a kölcsönös tisztelet elve.

Népszava-idézet a Soros-plakáton

Publikálás dátuma
2017.11.15. 14:50

Kőbányai Jánosnak a Népszava november 11-i, szombati számában, a Szép Szó mellékletben megjelent írásából származik az az idézet, amelyet a hvg.hu fotózott le egy Margit híd budai hídfőjénél lévő Soros-plakáton és osztott meg oldalán. Az idézet - "Egy öregember arcát feltenni az egész Magyarországot beterítő szégyentáblákra nemcsak a történelem bizonyos periódusait idézi, hanem a kisebbrendűség roppant mementója is egyben" - azonos tördeléssel, kiemelésként szerepelt a Totem és trauma című, a "Soros-plakát" jelenséget elemző cikkben. Kőbányai - a Múlt és Jövő című zsidó kulturális folyóirat főszerkesztője - elemzése szerint a Soros-plakát nem más, mint "a mástól, a kívülről jövőtől, az idegentől való irracionális félelem projekciója".

A hvg.hu azzal a szöveggel osztotta meg a képet, hogy az amúgy jellemző firkálásoknál és tépkedéseknél ez az elegáns kioktatás nagyobbat üt. Ezek szerint valóban nagyot ütött.