Előfizetés

Azeri panama - A szálak a Fideszhez vezetnek

Hargitai Miklós
Publikálás dátuma
2017.11.17. 06:00
FOTÓ: Szalmás Péter
Jávor Benedek az uniós bankhatósághoz, az Átlátszó az ügyészséghez fordul az azerbajdzsáni pénzmosási botrány, illetve az ügy magyar vonatkozásai miatt.

Az Átlátszó tényfeltáró portál – amely az OCCRP nemzetközi újságírószervezet magyarországi médiapartnereként vett részt az azeri pénzek útjának felderítésében - feljelentéssel fordult Polt Péter legfőbb ügyészhez pénzmosás, pénzmosással kapcsolatos bejelentési kötelezettség elmulasztása, valamint hivatali vesztegetés ügyében. Az ügyészség eddig azért nem vizsgálta az azeri miniszterelnök-helyetteshez köthető offshore cég több milliárd forint értékű magyarországi utalásait, mert úgymond „nincs hivatalos tudomása róla”. -Ezért feljelentést teszünk, hogy az információhiány ne legyen többé akadály – hangsúlyozta Bodoky Tamás, az Átlátszó főszerkesztője. Jávor Benedek, a Párbeszéd EP-képviselője bejelentéssel és kérdésekkel fordult az Európai Bankhatósághoz a pénzmosási ügy összeurópai kivizsgálását kezdeményezve. - A diktatórikus berendezkedésű Azerbajdzsán offshore hátterű álcégek segítségével, egy dán bank észt leányvállalatán keresztül juttat pénzt további EU-s országokba, többek között Magyarországra. A pénzt vesztegetésre használják, a nemzeti hatóságok pedig nem tesznek semmit – fogalmazott. Jávor szerint nem lehet eltűrni, hogy ázsiai diktatúrák vesztegetéssel ássák alá az EU és a tagállamok még meglévő demokratikus működését.

Az ügy bővelkedik magyar vonatkozásokban. Mint az utóbbi hónapokban kiderült, Azerbajdzsán mintegy 3 milliárd dollárt mozgató korrupciós hálózatot hozott létre Európában, és a pénzből Magyarországra is jutott, éppen akkor, amikor az Orbán-kormány úgy döntött, hogy az azeri baltás gyilkosként emlegetett Ramil Safirovot kiadjuk Azerbajdzsánnak, nem sokkal azután, hogy Jakub Ejjubov első miniszterelnökhelyettes fogadta Orbán Viktort. Jakub Ejjubov fia szerepel egyébként kedvezményezettként a megvesztegetés egyik érintettjének MKB-s bankszámláján, vagyis azon a számlán, amelyen a Magyarországra érkezett megvesztegetési pénz átfolyt.

Az azeri rezsim – amelyet a keresztényüldöző rendszerek között tartanak számon – komoly energiákat mozgósít érdekei európai képviselete érdekében. Az EP-ben jelentős „azeri-barát” lobbi működik, amelynek brüsszeli források szerint fontos figurája a fideszes EP-képviselő, Schöpflin György. 2012-ben Azerbajdzsánt elmarasztaló állásfoglalást fogadott el Strasbourgban a EP Safirov kiadatása után; a vitában Schöpflin azt mondta: „az Azerbajdzsánról szóló vita sajnos álvita”. Schöpflin honlapjáról származnak az alábbi idézetek is: „Az azeri kormány komoly erőfeszítéseket tett, hogy a témát feltegye az európai agendára. Többször beszéltem a nagykövettel és diplomatákkal (…) Egy nap Azerbajdzsán az EU tagja lehet.

Amikor az EP idén szeptemberben egy korrupcióellenes állásfoglalásról, illetve az ahhoz benyújtott, az azeri pénzmosás és megvesztegetés szigorú kivizsgálásáról szóló módosítóról szavazott, a Fidesz képviselői a nem gombot nyomták meg, pedig akkor már ismert volt az azeri megvesztegetési botrány. Nem sokkal később a Privátbankár portál írta meg, hogy a nemrég egész Európát megrázó máltai újságíró-gyilkosságnak is volt azeri kapcsolódása: a máltai a miniszterelnök felesége, Michelle Muscat cége egymillió dolláros összeget kapott egy olyan dubai banktól, amelynek tulajdonosa az azeri diktátor, Ilham Alijev lánya, Lejla Alijeva, és tavaly három hónapon át hetente többször érkeztek titokzatos, 100 ezer dolláros „hitelösszegek" az azeri diktátor lányától a máltai miniszterelnök feleségének cégéhez. Ugyancsak a Privátbankár idézte föl: egy örmény képviselőnő nemrég azt követelte az Európa Tanácstól, hogy hozzák nyilvánosságra a Ramil Safarov kiadatásakor köttetett „korrupciós ügyletet., a magyar parlamenti képviselőcsoporttól pedig azt, hogy kérje számon a magyar kormány tagjain azt a 7,6 millió dollárt, amit az azeri Metastar Invest számlájáról az MKB-n keresztül juttattak el illetékesekhez, s amelynek eredményeképpen visszaengedték hazájába az azeri gyilkost. A portál azt is megírta: Lévai Anikó, a miniszterelnök felesége idén márciusban látogatta meg Mehriban Alijevát, az elnök feleségét és egyben az ország alelnökét. Az Orbán- és az Alijev-család kiváló kapcsolatokat ápol, 2016-ban a miniszterelnök előterjesztésére Alijeva megkapta a Magyar Érdemrend középkeresztje a csillaggal polgári tagozata kitüntetést

Jávor szerint az azeri gyökerű botránysorozat szálai Európában nagyon messzire nyúlnak, Máltától Dánián és Észtországon át Magyarországig. - Üzemszerűen működik az azeri pénzek terítése Európában – hangsúlyozta, azt is hozzátéve: az azeriek a letelepedési üzletben is érintettek, az eddigi adatok alapján több azerbajdzsáni állampolgár is kapott letelepedési lehetőséget Magyarországon kötvényvásárlással.

Borongós, szomorú idővel indul a hétvége

Publikálás dátuma
2017.11.17. 00:55
Illusztráció: Shutterstock
Pénteken borongós, nyirkos, szürke időre számíthatunk, szitálás, kisebb eső többfelé kialakulhat. Az északi-északnyugati szél csak a Dunántúli-középhegység területén élénkülhet meg. Hajnalban -1 és +6, napközben 4 és 9 fok között alakul a hőmérséklet.  Nem lesz front térségünkben - írja az Időkép.

Szombatra egy hidegfront érkezik, így kezdetben sokfelé várható csapadék, hajnalban az Északi-középhegység legmagasabb csúcsain havas eső, kisebb havazás sem kizárt. A csapadékmező napközben kelet felé távozik, és a Tiszántúl kivételével északnyugat felől egyre többfelé felszakadozhat a felhőzet. A Dunántúlon feltámad az északnyugati szél. Délután 6-10 fokot mérhetünk. 

Vasárnap a felhős-napos időben elsősorban a Dunántúlon elszórt záporok, a hegyekben esetleg futó hózáporok is kialakulhatnak. Kissé szeles lesz az idő, 5-9 fok valószínű.

Hétfőn a megerősödő északnyugati szélben a futó záporok mellett hózáporok már nemcsak a hegyekben fordulhatnak elő. Délután 4 és 9 fok közötti maximumokat mérhetünk. Kedden vegyes halmazállapotú csapadékra van kilátás.

Nyílt levelet írt a Momentum Pintérnek

Nyílt levelet írt a Momentum Pintér Sándor belügyminiszternek, miután a UPC bevette a kínálatába a Russia Today (RT) tévéadót.

A Momentum szerint az orosz állami tulajdonú RT a Kreml meghosszabbított karjaként működik, közismerten az orosz propagandagépezet része, bekerülése a UPC kínálatába pedig nemzetbiztonsági kérdés.