Órákig nem lehet majd e-matricát venni

Rendszerfejlesztés és karbantartás miatt akár órákra is leállhat vasárnap  hajnali 1 óra és délelőtt 11 óra között az úthasználati jogosultságok értékesítése - közölte a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. (NÚSZ Zrt.) pénteken.

Ismertették, hogy a beavatkozás az e-matrica értékesítést és a 3,5 tonna össztömeg feletti teherjárművekre érvényes e-útdíj rendszert (HU-GO) egyaránt érinti - utóbbinál az egyenlegek feltöltése is szünetel -, emellett a NÚSZ Zrt. ügyfélszolgálati irodáin igénybe vehető ügyintézési lehetőségek sem lesznek elérhetők.

A karbantartás a NÚSZ fedélzeti eszközt (OBU) használó ügyfeleit nem érinti, de nekik is gondoskodniuk kell elegendő fedezetről az útdíjak bevallásához - írták.

A díjköteles útszakaszokra csak érvényes úthasználati jogosultság birtokában lehet felhajtani, ezért ezeket a megjelölt időpont előtt elővételben kell megvásárolni a https://ematrica.nemzetiutdij.hu/, illetve a https://hu-go.hu/ weboldalakon, a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató (NÚSZ) Zrt. ügyfélszolgálati irodáiban és viszonteladó partnereinél, vagy a Nemzeti Mobilfizetés Rendszeren keresztül SMS-ben, weben vagy applikáció segítségével - áll a közleményben.

Szerző

Vonát is megkeresték Orbán bankszámlája ügyében

Publikálás dátuma
2017.11.17. 11:13
A parlamentben gyakran vitázik Orbán Viktorral. FOTÓ: Vajda József

Vajon mennyire néppártosodott a Jobbik, ha oda jutottunk, hogy Vona Gábor a pesti zsidónegyed egyik ismert intézményében, a Spinoza Színházban beszélget Rangos Katalinnal, miközben a közönség soraiban több a DK-kitűzős érdeklődő, mint a nagy-magyarországos? Nem véletlen, hogy csütörtökön este maga Vona is azzal kezdte, nem gondolta volna, hogy valaha részt fog venni egy ilyen beszélgetésen, de örül neki, mert ez azt jelenti, hogy siker az, amit a sajtó előszeretettel cukikampánynak nevez - írja a hvg.hu.

 Azt nem tudta megmondani, mi volt a néppártosodást előidéző konkrét pillanat, egy folyamatról beszélt, de azt tudja, hogy amíg a 2010-es Vona Gábornak tetszene, amit most az Orbán-kormány csinál, mára ez gyökeresen megváltozott. Önmagát ma már az 1998-as Orbán Viktorhoz hasonlítja, a miniszterelnök pedig szerinte a 2010-es Vona Gáborrá változott.

A beszélgetés sokszor visszakanyarodott Orbán személyéhez, Vona bevallotta például, hogy sokan köszönhet neki, ugyanis politikai változása kijózanítóan hatott rá, ahogy fogalmazott, komoly esettanulmány számára a miniszterelnök. Amikor pedig a parlamentben áll fel és tesz fel neki azonnali kérdést, többször meggyűlt vele a baja.

"Nem egyszerű felállni és Orbán szemébe nézni, az első ciklusban bénított is a köré épített mítosz. Rutin kell ahhoz, hogy a szemébe tudjam mondani, hogy tolvaj."

Vona elmondta azt is, hogy közelebbről meg nem nevezett emberek nemcsak Gyurcsány Ferencet, hanem őt is megkeresték, hogy eladjanak bizonyos papírokat, amik bizonyítják állítólag, hogy Orbán külföldön tartja a pénzét. Mivel Vona nem látott semmi bizonyító erejű dokumentumot ezzel kapcsolatban, az egészből nem lett semmi. De nagy tételben fogadna arra, hogy a kormányfőnek van külföldi bankszámlája. A kapcsolatfelvételről még annyit mondott, hogy egy közvetítőn keresztül kereste meg valaki Nyugat-Európából.

Szerző

Az állatorvosi ló

Morális és szakmai szempontból egyaránt elfogadhatatlan az LMP által újra benyújtott ügynöktörvény. Mindenekelőtt azért, mert bevallottan semmibe veszi a három évtized előtti akaratot a békés rendszerváltásra. Szimbolikus számonkérésnek tekintsük, hogy a közéleti szereplők mellett átvilágíttatnák az egykori Kerekasztal résztvevőinek múltját is? Ez a javaslat okkal tekinthető akár a hazai jogalkotás állatorvosi lovának is: kollektív felelősséget hangoztat, visszamenőlegesen ítélkezik, mellőzi az elévülési szabályokat, sérti a kegyeleti jogot. A hitelességére oly sokat hivatkozó párt nem vette észre, hogy a tervezet a "pártállam" kezdeteként 1944. december 21-ét, az Ideiglenes Nemzetgyűlés megalakulásának napját jelöli meg? Pedig ekkor szakítottunk „hivatalosan” a náci Németországgal, a nyilasokkal. A tervezet a „pártállami hatalomgyakorlók" közé sorol olyan politikusokat, akik soha nem álltak azonos platformon, vagyis ha élne, még képviselő sem lehetne Nagy Imre vagy Kéthly Anna. Az LMP, amelynek vezetői szinte egy levegőt sem hajlandók szívni a demokratikus ellenzék más pártjaival, e törvényjavaslat szerint együtt gondolkodnak a Jobbikkal.