Semjén miatt vitatkoznak Ukrajnában

Ukrajna senkinek sem engedi meg, hogy "zsaroló hangnemben" beszéljen vele, s ez vonatkozik az új oktatási törvény körüli vitákra is - szögezte le Volodimir Hrojszman miniszterelnök pénteken a kijevi parlament plenáris ülésén.

A kormányfő ezt egy képviselői kérdésre válaszolva jelentette ki. Ihor Lapin, a kisebbik kormánypárt, a Népi Front képviselője vonta kérdőre az ukrán miniszterelnököt Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes azon szerdai kijelentése kapcsán, miszerint "a magyar társadalomban és a magyar parlamenti politikában teljes konszenzus van" arról, hogy a külhoni magyaroknak jár az autonómia, az állampolgárság, és az utóbbitól elválaszthatatlan a szavazati jog.

Hrojszman válaszában hangsúlyozta, hogy Ukrajna "toleráns, demokratikus" ország, amely tiszteletben tartja a területén élő nemzeti kisebbségek jogait. "Nem szabad elfelejteni, hogy ez az ország Ukrajna, az anyanyelve pedig az ukrán, amelyet Ukrajna minden állampolgárának tiszteletben kell tartania. Mi, mint nagy, 45 milliós európai ország, senkinek nem engedjük meg, hogy velünk zsaroló hangnemben beszéljen" - hangoztatta Hrojszman.

A honatya arra vonatkozó kérdésére, mit tesz a kormány Hennagyij Moszkal, Kárpátalja megye kormányzójával szemben, aki - szavai szerint - nem "veszi észre", hogy más országok zászlóit rakják ki ukrán állami intézményekre, ami szerinte szeparatizmushoz vezethet a régióban, a miniszterelnök leszögezte: senki nem engedheti meg magának, hogy átlépje a törvényesség kereteit. Közölte, hogy egyik helyettesét megbízta a kárpátaljai helyzet felmérésével. Arra azonban nem tért ki, hogy konkrétan kit bízott meg a feladattal. Megjegyezte viszont, hogy ha lesz alapja, kész Petro Porosenko elnökhöz fordulni a "kárpátaljai helyzet" rendezését kérve.

A Petro Porosenko ukrán elnök által szeptember 25-én aláírt új oktatási törvénynek az oktatás nyelvéről szóló 7. cikke több ország, köztük az Ukrajnával szomszédos Magyarország, Románia és Lengyelország heves tiltakozását váltotta ki. A jogszabály ezen része - amely egyébként 2020 szeptemberétől lép életbe - kimondja: Ukrajnában az oktatás nyelve az ukrán.

Ennek megfelelően a nemzeti kisebbségek anyanyelvű oktatása - az ukrán mellett - csak az első négy osztályban lesz engedélyezett, és csupán az önkormányzati fenntartású tanintézetek külön osztályaiban vagy csoportjaiban. Az 5. osztálytól felfelé minden tantárgyat ukránul oktatnak majd. Engedélyezi viszont a törvény egy, két vagy több tantárgy oktatását bármely európai uniós tagország nyelvén.

Az érintett nemzeti kisebbségek szervezetei szerint a 7. cikk sérti Ukrajna alkotmányát, több hatályos törvényét, továbbá nemzetközi egyezményekben és megállapodásokban vállalt kötelezettségeit.

Hennagyij Moszkal kárpátaljai kormányzó az utóbbi időben számos nyilatkozatában vette védelmébe a megyében élő magyar kisebbséget. Bírálta az oktatási törvényt, továbbá elítélte az ukrán nacionalisták múlt vasárnapi beregszászi tiltakozó akcióján tanúsított viselkedését, különösen a magyar zászló levételét a városházáról.

A megyei kormányzókat az államfő nevezi ki Ukrajnában.

Szerző

A Pángalaktikus gégepukkasztó nyert a falfestő fesztiválon

Publikálás dátuma
2017.11.17. 12:52
MTI Fotó: Szigetváry Zsolt
Véget ért a nyár végén indult Színes Város falfestő fesztivál, amelynek keretében hét budapesti és egy berlini falra kerültek magyar és külföldi művészek festményei. A közönség szavazati alapján a kedvenc alkotás FatHeat, Mr. Zero és ObieOne művészek Pángalaktikus gégepukkasztó fantázianevű alkotása lett.

Az idei, immár negyedik fesztivál témája a gasztronómia és a bor volt, a sorozat célja pedig, hogy magyar és külföldi alkotók festményei akár komplex felújítási program után kerüljenek fel a falakra. Az összesen mintegy 2000 négyzetméter nagyságú falfelület negyede hőszigetelést is kapott idén. A magyar, német és spanyol művészek saját stílusban alkothattak - közölte a Színes Város Csoport pénteken.

"Amikor az első ilyen fesztivált szerveztük négy évvel ezelőtt, nem hittük volna, hogy egyszer 30 felett lesz azoknak a projekteknek a száma, amelyek kifejezetten a fesztiválhoz kötődnek majd" - mondta el Flór Péter, a szervezet főtitkára.

Hozzátette: ezek a festmények a szponzorok, valamint a főváros és a turisztikai ügynökség támogatásával turisztikai és kulturális szempontból egyaránt meghatározó pontjai lettek Budapestnek. Nemcsak a magyarok, de már a turisták is szeretik és keresik ezeket a műveket, a külföldi sajtómegjelenéseknek köszönhetően. "Ezzel lassan a magyar főváros is felkerülni látszik a nemzetközi street art térképre" - fűzte hozzá.

MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

A közönség az interneten szavazhatott a neki legjobban tetsző alkotásra; a voksok felének begyűjtésével a versenyt a Kertész utca 27-es szám alatti parkoló falára felkerült, FatHeat, Mr. Zero és ObieOne alkotók Pángalaktikus gégepukkasztó fantázianevű tűzfalfestmény nyerte. A művészek ötszázezer forint értékű festéket kapnak.

A sorozat kezdete óta orosz, francia, spanyol, portugál, lengyel, brit, német, román, és argentin alkotók vettek részt a magyarok mellett a falfestésekben.

Szerző

Meneszthetik Eszenyi Enikőt?

Publikálás dátuma
2017.11.17. 10:23
FOTÓ: Molnár Ádám
Noha még nem járt le vezetői megbízatása, mégis mozog Eszenyi Enikő direktori széke a Vígszínházban. Okként vezetési stílusát és főrendezője zaklatási ügyét emlegetik - írja a Bors.

A felszínen már majdhogynem elült a Marton László körüli zaklatásos ügy, a felszín alatt azonban nagyon is forrnak az indulatok. Színházi körökben jó ideje arról pusmognak, hogy a Vígszínház igazgatója, Eszenyi Enikő is belebukik főrendezője botrányába, s most már kész tényként beszélnek erről. Újabban nem is a színész-rendezőnő sorsa, inkább az Eszenyi utáni korszak foglalkoztatja a szakmát, a Bors információi szerint ugyanis már megvan az utódja.

Állítólag csakis az igen kínos művelet levezénylése van hátra, Eszenyi mandátuma ugyanis még nem járt le. Nem olyan egyszerű őt elmozdítani a direktori székből: el kell bocsátani, ezt viszont alapos indoklás nélkül nem lehet megtenni. A lap szerint a Víg igazgatói székében – többen, a Fővárosi Közgyűlésben is – Rudolf Pétert látnák szívesen.

Szerző
Frissítve: 2017.11.17. 19:53