Előfizetés

Puigdemont egyelőre marad Belgiumban

Körösi Ivett
Publikálás dátuma
2017.11.18. 06:31
FOTÓ:
A menesztett katalán vezető és kormányának négy tagja tegnap megjelent a bíróságon, ám napokig is eltarthat míg kiderül, hogy elrendelik-e az előzetes letartóztatásukat és kiadják-e őket Spanyolországnak.

Az ügyben eljáró belga bíró tegnap megvizsgálta az országban tartózkodó Carles Puigdemont egykori katalán vezető és négy egykori minisztere ellen kiadott európai elfogatóparancsot, az ügy végére azonban csak soká kerülhet pont. A vizsgálóbíró két héttel ezelőtt kapta meg a dokumentumot, ám a Katalán Hírügynökség (ACN) beszámolója szerint napokig is eltarthat, míg eldönti, hogy eleget tesz-e a spanyol hatóságok által – egyebek között – zendülés, lázadás és hűtlen kezelés miatt kiadott elfogatóparancsnak. A nemzetközi sajtó nagy figyelemmel kísérte a hetek óta Belgiumban bujkáló katalán politikusok felbukkanását, akik megjelentek a bíróságon, s tanúvallomást is tettek. Korábban egyébként azt nyilatkozták, nem térnek vissza Spanyolországba, ahol megítélésük szerint nincsenek biztosítva a fair eljárás feltételei.

Puigdemont a távolból sem tétlen. Rendszeresen publikál nemzetközi sajtóorgánumokban, és olykor a televízió képernyőin is feltűnik. Legutóbb csütörtökön sikerült megdöbbenést okoznia, amikor a Russia Today (RT) – az orosz kormány Kreml-barát narratívát követő nemzetközi televíziócsatornája – egyik talkshowjában tűnt fel. A műsorvezető az az Alex Salmond volt, aki a 2014-es függetlenségi népszavazás bukása után távozott a skót kormány éléről. Puigdemont igen megdöbbentő dolgokat osztott meg vele, így azt, hogy egy „ismeretlen erő” biztatja őt, hogy építsen egy új társadalmat”. Mint mondta, 13 éves volt, amikor először érezte, hogy a világ „felszólítja”, lépjen politikai pályára. „Franco halála után elindult egy demokratikus mozgalom. Úgy éreztem, hogy az új világ megszólít. Rólam és a jövőmről volt szó. Arról, hogy fel kell építenem egy új társadalmat” – mondta az 54 éves politikus Alex Salmondnak, aki következetesen az „ország elnökeként” hivatkozott Puigdemontra, a jelenleg madridi fennhatóság alatt álló régióra pedig „bátor új köztársaságként” utalt.

A Katalóniát a függetlenség útjára vezető politikus az interjúban azt is kifejette, hogy Mariano Rajoy spanyol kormányfő azért ellenzi a régió elszakadását, mert úgy tekint az ország egységére, „mint egy vallásra”. „Ez nem politikai, hanem… vallási ügy, ahol a hit a kérdés” – mondta Puigdemont.

Némiképp spirituális kijelentései sem tántorították el pártját, a PDeCAT-ot attól, hogy pénteken javaslatot tegyen: mindegy, hogy ki nyer a december 21-i előrehozott választásokon, Carles Puigdemontnak kellene a kormány élén maradnia. „Ő a legitim elnök és nagyon furcsa lenne, ha nem az a lista [a Junts per Catalunya koalíció] nyerne, amelyet ő vezet” – nyilatkozta a TV3-nak Marta Pascal, a PDeCAT koordinátora. Egyelőre nehéz megmondani, hogy Puigdemont neve mennyire vonzó. Belgiumi menekülését sokan árulásként értékelik, de akadnak szép számmal olyan függetlenségpártiak, akik úgy vélik, nem volt más választása, és jól tette, hogy elment, mert Spanyolországon kívül megfelelően tudja képviselni a katalán érdekeket a nemzetközi porondon is. További sorsa, s a belga hatóságok döntése erősen befolyásolhatják a megítélését az elkövetkező hetekben.

ERC: Halállal és vérrel fenyegetőzött a kormány
Míg Carles Puigdemonték Belgiumban vallomást tettek, Spanyolországban sem unatkoztak - a szélsőbaloldali, függetlenségpárti Katalán Köztársasági Baloldal (ERC) súlyos vádakkal illette a madridi vezetést. A párt második embere, Marta Rovira azt mondta, az október 1-jei függetlenségpárti népszavazás után megfenyegették a regionális kormányt. Állította, Madridból azt az üzenetet kapták, hogy, ha nem hagynak fel a függetlenségi törekvésekkel „erőszak lesz az utcákon, sőt, halottak is”.
„Nyíltan kimondták, hogy vér fog folyni, s be kell fékeznünk, mert… ezúttal nem gumilövedékeket fognak használni” – nyilatkozta a Rac1-nek, utalva a referendum során tapasztalt erőszakra, ahol „csak” gumilövedékeket használtak a spanyol rendőrök. Rovira azonban nem árulta el, hogy a kormány részéről ki fenyegette meg őket, bár nem zárta ki, hogy később ezt is nyilvánosságra hozza. Madrid nem késlekedett a válasszal, hazugságnak nevezve a vádakat.

Rekordáron kelt el Schumacher autója

Publikálás dátuma
2017.11.17. 19:42
FOTÓ: Anthony WALLACE / AFP

Világrekordnak számító összegért, mintegy 7,5 millió amerikai dollárért kelt el a Sotheby's New York-i árverésén az a versenyautó, amellyel a hétszeres Forma–1-es világbajnok Michael Schumacher a negyedik összetettbeli győzelmét aratta 2001-ben. Az összeg egy részét a 2013-as síbalesete óta a külvilágtól elzárva kezelt német klasszis nevével fémjelzett Keep Fighting Alapítvány kapja.

Michelisz jó formában, riválisa előtt

Publikálás dátuma
2017.11.17. 17:48
Forrás: Facebook/Michelisz Norbert
Michelisz Norbert másodikként zárta a nemzetközi túraautó-bajnokság (WTCC) idei szezonjának utolsó előtti, makaói időmérőjét, így a magyar idő szerint vasárnap hajnalban sorra kerülő fő futamot a második, míg a ma reggel 7 órakor elrajtoló első viadalt a kilencedik pozícióból kezdheti a Honda világbajnoki címre is esélyes magyar pilótája. Mindkét eseményt élőben közvetíti az M4 Sport és az Eurosport1.

Az időmérőt a 2012-es világelső brit, Rob Huff nyerte a Citroen volánja mögött, ám ami Michelisz szempontjából lényegesebb: a Volvót vezető bajnoki éllovas, Thed Björk csak a negyedik rajtkockából várhatja a főverseny rajtját. Pillanatnyilag 16,5 pont az északi rivális előnye összetettben a másodikként álló Michelisz Norbert előtt.

A sorozat két másik magyar résztvevője, a Zengő Motorsport autóit vezető Nagy Dániel a 15., Szabó Zsolt a 14. helyen zárták a makaói kvalifikációt.