Puigdemont egyelőre marad Belgiumban

Publikálás dátuma
2017.11.18 06:31
FOTÓ:
Fotó: /
A menesztett katalán vezető és kormányának négy tagja tegnap megjelent a bíróságon, ám napokig is eltarthat míg kiderül, hogy elrendelik-e az előzetes letartóztatásukat és kiadják-e őket Spanyolországnak.

Az ügyben eljáró belga bíró tegnap megvizsgálta az országban tartózkodó Carles Puigdemont egykori katalán vezető és négy egykori minisztere ellen kiadott európai elfogatóparancsot, az ügy végére azonban csak soká kerülhet pont. A vizsgálóbíró két héttel ezelőtt kapta meg a dokumentumot, ám a Katalán Hírügynökség (ACN) beszámolója szerint napokig is eltarthat, míg eldönti, hogy eleget tesz-e a spanyol hatóságok által – egyebek között – zendülés, lázadás és hűtlen kezelés miatt kiadott elfogatóparancsnak. A nemzetközi sajtó nagy figyelemmel kísérte a hetek óta Belgiumban bujkáló katalán politikusok felbukkanását, akik megjelentek a bíróságon, s tanúvallomást is tettek. Korábban egyébként azt nyilatkozták, nem térnek vissza Spanyolországba, ahol megítélésük szerint nincsenek biztosítva a fair eljárás feltételei.

Puigdemont a távolból sem tétlen. Rendszeresen publikál nemzetközi sajtóorgánumokban, és olykor a televízió képernyőin is feltűnik. Legutóbb csütörtökön sikerült megdöbbenést okoznia, amikor a Russia Today (RT) – az orosz kormány Kreml-barát narratívát követő nemzetközi televíziócsatornája – egyik talkshowjában tűnt fel. A műsorvezető az az Alex Salmond volt, aki a 2014-es függetlenségi népszavazás bukása után távozott a skót kormány éléről. Puigdemont igen megdöbbentő dolgokat osztott meg vele, így azt, hogy egy „ismeretlen erő” biztatja őt, hogy építsen egy új társadalmat”. Mint mondta, 13 éves volt, amikor először érezte, hogy a világ „felszólítja”, lépjen politikai pályára. „Franco halála után elindult egy demokratikus mozgalom. Úgy éreztem, hogy az új világ megszólít. Rólam és a jövőmről volt szó. Arról, hogy fel kell építenem egy új társadalmat” – mondta az 54 éves politikus Alex Salmondnak, aki következetesen az „ország elnökeként” hivatkozott Puigdemontra, a jelenleg madridi fennhatóság alatt álló régióra pedig „bátor új köztársaságként” utalt.

A Katalóniát a függetlenség útjára vezető politikus az interjúban azt is kifejette, hogy Mariano Rajoy spanyol kormányfő azért ellenzi a régió elszakadását, mert úgy tekint az ország egységére, „mint egy vallásra”. „Ez nem politikai, hanem… vallási ügy, ahol a hit a kérdés” – mondta Puigdemont.

Némiképp spirituális kijelentései sem tántorították el pártját, a PDeCAT-ot attól, hogy pénteken javaslatot tegyen: mindegy, hogy ki nyer a december 21-i előrehozott választásokon, Carles Puigdemontnak kellene a kormány élén maradnia. „Ő a legitim elnök és nagyon furcsa lenne, ha nem az a lista [a Junts per Catalunya koalíció] nyerne, amelyet ő vezet” – nyilatkozta a TV3-nak Marta Pascal, a PDeCAT koordinátora. Egyelőre nehéz megmondani, hogy Puigdemont neve mennyire vonzó. Belgiumi menekülését sokan árulásként értékelik, de akadnak szép számmal olyan függetlenségpártiak, akik úgy vélik, nem volt más választása, és jól tette, hogy elment, mert Spanyolországon kívül megfelelően tudja képviselni a katalán érdekeket a nemzetközi porondon is. További sorsa, s a belga hatóságok döntése erősen befolyásolhatják a megítélését az elkövetkező hetekben.

ERC: Halállal és vérrel fenyegetőzött a kormány
Míg Carles Puigdemonték Belgiumban vallomást tettek, Spanyolországban sem unatkoztak - a szélsőbaloldali, függetlenségpárti Katalán Köztársasági Baloldal (ERC) súlyos vádakkal illette a madridi vezetést. A párt második embere, Marta Rovira azt mondta, az október 1-jei függetlenségpárti népszavazás után megfenyegették a regionális kormányt. Állította, Madridból azt az üzenetet kapták, hogy, ha nem hagynak fel a függetlenségi törekvésekkel „erőszak lesz az utcákon, sőt, halottak is”.
„Nyíltan kimondták, hogy vér fog folyni, s be kell fékeznünk, mert… ezúttal nem gumilövedékeket fognak használni” – nyilatkozta a Rac1-nek, utalva a referendum során tapasztalt erőszakra, ahol „csak” gumilövedékeket használtak a spanyol rendőrök. Rovira azonban nem árulta el, hogy a kormány részéről ki fenyegette meg őket, bár nem zárta ki, hogy később ezt is nyilvánosságra hozza. Madrid nem késlekedett a válasszal, hazugságnak nevezve a vádakat.

2017.11.18 06:31

Intő jel: leváltották Merkel bizalmasát a CSU/CDU éléről

Publikálás dátuma
2018.09.25 20:36
Volker Kuder (középen) a CSU/CDU távozó frakcióvezetője, 2018 szeptember 25-én
Fotó: AFP/ John MacDougall
Volker Kauder 13 év után kell elhagyja a frakcióvezetői posztot, utódja a kevésbé ismert Ralph Brinkhaus lesz.
Meglepetésre elveszítette a német Kereszténydemokrata Unió (CDU) és a testvérpárt bajor Keresztényszociális Unió (CSU) közös szövetségi parlamenti (Bundestag) képviselőcsoportjában kedden tartott frakcióvezető-választást Volker Kauder, az Angela Merkel kancellár bizalmasaként számon tartott politikusnak így 13 év után távoznia kell a tisztségből.    A CDU/CSU-frakcióban 1973 óta először volt egynél több jelölt a frakcióvezetői tisztségre. Volker Kauder kihívója egy kevéssé ismert politikus, Ralph Brinkhaus volt.    A választás után Alexander Dobrindt, a képviselőcsoport CSU-s tagjainak vezetője - a CDU/CSU pártszövetség közös frakciójának második embere - elmondta, hogy a szavazáson a 246 képviselő közül 239 adott le érvényes szavazatot. Ralph Brinkhaus 125 képviselő támogatását nyerte el, Volker Kauderre 112 képviselő szavazott, 2 képviselő tartózkodott - ismertette Alexander Dobrindt.
Angela Merkel kancellár, a CDU elnöke rövid sajtónyilatkozatában kiemelte: Volker Kauder újraválasztása mellett állt ki, mert nagyon jó volt az együttműködés a frakciót 2005 óta - kancellárságának kezdete óta - irányító politikussal.  Mégis Ralph Brinkhaus kapott több szavazatot, ezért "természetesen gratuláltam, és jó együttműködést kínáltam fel neki" - mondta a pártelnök-kancellár. Arra egyetlen politikai elemző sem számított, hogy a kihívó a titkos választáson legyőzheti a hivatalban lévő frakcióvezetőt, aki minden elődjénél hosszabb ideje volt a pozícióban. Arra viszont előzőleg valamennyi elemző előzőleg felhívta a figyelmet, hogy
a szavazatok megoszlása Angela Merkel tevékenységének megítélését jelezheti, vagyis Volker Kauder esetleges szűk többsége azt jelentheti, hogy számottevő az elégedetlenség a kormányfővel szemben. Ennek alapján Volker Kauder leváltása komoly elégedetlenséget jelezhet.
Ennek alapján Volker Kauder leváltása komoly elégedetlenséget jelezhet. Angela Merkel helyzetének megrendülésére utalhat az is, hogy a pártelnök-kancellár tőle szokatlan módon nyilvánosan kritikával illette kormányának tevékenységét. Egy hétfői sajtónyilatkozatában és egy keddi beszédében - az egyik legnagyobb gazdasági érdekképviselet, a német iparvállalatok szövetségének (BDI) berlini tanácskozásán - egyaránt hangsúlyozta, hogy a hosszúra nyúlt kormányalakítás után a koalíciós pártok túl sokat foglalkoztak saját magukkal, amin változtatni kell, a pártpolitikai viták után vissza kell térni a szakmai munkához. Ralph Brinkhaus 50 éves, pénzügyi szakember, 2009 óta tagja a Bundestagnak, az államháztartási politika területére szakosodott, tavaly óta a 10 frakcióvezető-helyettesi tisztség egyikét töltötte be.Megválasztását a Bundestag több pártja Angela Merkel gyengülésének jeleként értékeli az első reakciók alapján.  
2018.09.25 20:36

Villogtatott a határ mellett, megbüntették a horvát aktivistát

Publikálás dátuma
2018.09.25 20:02
Illusztráció: Christopher Furlong/Getty Images
Fotó: /
A menekülteket segítő önkéntes állítólag reflektorral mutatott utat a határsértő migránsoknak, egy megyei bíróság több mint kétmillió forintnak megfelelő pénzbírsággal sújtotta.
Jelentős, 60 ezer kunás (2,6 millió forint) pénzbírságra ítélte a kelet-horvátországi Zupanja megye szabálysértési bírósága első fokon az Are You Syrious (Komolyan mondja?- vagy: Szíriuszi vagy, szójáték) önkéntes mozgalom egyik aktivistáját, amiért segített migránsoknak a szerb-horvát határ illegális átlépésében - írta az Index.hr című hírportál kedden. Horvátországban először szabtak ki pénzbírságot migránsokat segítő aktivistára.
Dragan Umicevicet bűnösnek találta a bíróság abban a vádban, hogy április 21-én éjjel Strosinci településnél fényjelekkel segített egy 14 fős afgán csoportot abban, hogy illegálisan Szerbiából Horvátországba jusson. Az ítélet szerint a kocsijában ülve, annak reflektorát használva irányította a migránsokat, hogy hol és mikor léphetik át a szerb-horvát zöldhatárt, idézi az ítéletet az MTI. A horvát törvények értelmében büntetendő a tiltott határátlépésben való közreműködés, illetve az illegálisan belépett külföldiek átszállítása az országon. Kivételt képez ez alól, ha az illető életmentésre szorul. A kihágásért 60 nap börtönbüntetés, valamint 23 ezer kuna pénzbírság szabható ki minden egyes személy után, aki illegálisan lépte át a határt. Az  Are You Syrious ugyanakkor gyakran tudósít olyan esetekről amikor horvát rendőrök menekülteket bántalmaznak – Facebook-oldalukon pedig arról is beszámoltak, amikor irodájukat érte támadás.
A Magyarországon elfogadott „Stop Soros”- törvénycsomag a horvát szabályozásnál is szigorúbb büntetéseket tesz lehetővé; a pontatlanul megfogalmazott, és épp ezért gumiszabályként alkalmazható szabályozás elviekben azt is megtorolja, ha valaki jogsegélyt nyújt menekülteknek, de akár egy szendvics átadása miatt is 5-90 napos elzárással sújthatja a bevándorlók támogatóit. Hogy a magyar hatóságok ezért konkrétan bírságoltak, büntetettek is volna, egyelőre nem ismert – a Népszava a NAV-nak küldött a témában kérdéseket. Az adóhatóság még nem válaszolt, ha érkezik reakció, frissítjük cikkünket.
2018.09.25 20:02