Akad egy kis gond - Pakson sem tudják, mivel hűtik majd az erőművet

Publikálás dátuma
2017.11.20. 06:00
MEGOLDÁS HELYETT - Alacsony dunai vízállás esetén majd visszafogják a blokkok teljesítményét - FOTÓ: MOLNÁR ÁDÁM
A szakmai érveket figyelmen kívül hagyja, és nem veszi komolyan az Orbán-kormány a bővítés során a reaktorok temperálásának kérdését. Ez még a környezeti hatástanulmány szerint is gondot okozhat. Pedig miután a bővítés egyik legnagyobb technológiai és biztonsági kockázata a hűtés, igen aggályos, hogy épp ezen területen látszik feltűnően tanácstalannak a két illetékes atomcég.

Nyaranta, a Duna egyre gyakoribb tartósan alacsony vízállása idején a meglévő négy reaktorblokk teljesítményét is rendszeresen csökkenteni kell, ezért is jutottak az előkészítést célzó Teller-Lévai projekt vizsgálatai egyöntetűen arra a következtetésre: a bővítés, valamint a régi és új blokkok együttes működtetése esetén a hűtést nem a Duna vizével, hanem úgynevezett hűtőtornyokkal kell megoldani. Az Orbán-kormány azonban a szakmai javaslatok ellenére elvetette azt a 400-500 milliárdba kerülő megoldást, és friss vizes hűtést akar, úgy, hogy kibővíti a Duna vizét az erőműbe szállító csatornát. Ez a megoldás azonban súlyos problémákat vet fel, még a környezeti hatástanulmány szerint is gondok lesznek a hűtéssel. A tanulmány – amelynek elemzését Jávor Benedek, a Párbeszéd EP-képviselője kérésére készítette el egy szakértő cég – rendre olyan dunai vízhozamokkal számol, amelyeknél az elmúlt évek bármelyikében lényegesen alacsonyabbak is kialakultak. És még így is rögzíti a tanulmány, hogy szükség lenne egy alternatív hűtésre, kiegészítő megoldásra a régi és az új blokkok együttes működésekor alacsony vízállás idején. Ilyen póthűtéssel azonban a beruházási terv nem számol.

A kormány szerint úgy kezelik majd a helyzetet, hogy amikor alacsony a vízállás, akkor visszafogják a blokkok teljesítményét – csakhogy ebben az esetben köddé válik az a példátlanul magas, éves átlagban 90 százalék fölötti kihasználtsági mutató, amire a megtérülési számításokat építették. Vagyis abból lehet majd választani, hogy az erőmű visszaterhelt állapotba, veszteségesen üzemel, vagy pedig megszegi a környezetvédelmi és a biztonsági előírásokat.

Van azonban egy másik, rövid távú kihívás is, amelyre szintén Jávor hívta föl a figyelmet: az új blokkok hűtővízellátását célzó csatornabővítést az engedélyezési tervek alapján Paks I. négy reaktorának működtetése közben, a reaktorok leállítása nélkül kívánják elvégezni. Azaz a nyaranta így is kifeszített hűtővízellátást tovább nehezítenék a hűtővízcsatorna medrében zajló építkezéssel. Az EP-képviselő adatkérést nyújtott be az atomerőműhöz illetve a Paks 2 projektcéghez, hogy megtudja, van-e szerződése a külön cégnek számító Paks 2-nek a Paks 1-hez tartozó hűtővízcsatorna használatára, milyen tervekkel rendelkeznek a tervezett új blokkok hűtővíz-ellátásának üzem közbeni kiépítésére, és milyen technológiai garanciák biztosítják, hogy a munkálatok ideje alatt nem lesznek hűtési problémák Paks 1 blokkjainál. A politikus a konkrét kérdésekre egyetlen érdemi válasz sem érkezett. A Paks 2 Zrt. által küldött válaszlevél szerint a „rendelkezésre álló szakértői kompetencia, továbbá az engedélyezési folyamatok miatti hatósági kontroll” jelenti a garanciát, a megállapodásokat pedig „a felek a szükséges időben megkötik” (vagyis még nem kötötték meg).

A Paksi Atomerőmű Zrt. azt írta: nincs írásbeli megállapodás a két fél között, de „kellő időben” készek annak megkötésére. A technológiára vonatkozó kérdésre az a válasz érkezett: „egyelőre a koncepcionális szintű tervek állnak rendelkezésre”, „a két társaság szakemberei folyamatosan egyeztetnek”. Hogy az építés közbeni esetleges balesetek nyomán fellépő, a hűtővízellátás szünetelését eredményező helyzetek kezelésére milyen tervekkel rendelkeznek, arról semmilyen konkrétumot sem nyilatkoztak.

Jávor Benedek lapunknak úgy foglalta össze a kapott válaszokat: a két atomcég illetékeseinek fogalmuk sincs, hogyan fogják a politikai döntéssel rájuk oktrojált helyzetet kezelni, és egyelőre nem is akarnak vele foglalkozni.

Kicsit sem vonzó a projekt
Nehézségei vannak a bővítést menedzselő cégnek az új blokkok működtetését szolgáló képzési program feltöltésével. A Paks 2 Zrt. már az idén meg akarta kezdeni az első tanulócsoport oroszországi képzését, Jávornak Benedeknek a cég környezetéből származó információi szerint mintegy 50 fő kiküldésére készültek. Úgy tudni azonban, hogy nem várt nehézségbe ütköztek: a jelentkezők hiánya miatt a tervezett létszám töredékét tudták csak összeszedni a tanulmányi programra. A kérdés tisztázása érdekében adatkéréssel fordult a vállalathoz, azt tudakolva, mekkora a kiküldésre szánt létszám, hányan jelentkeztek a képzésre, és lehet-e kötelezni a munkatársakat az oroszországi képzésre. A válaszban a Zrt. csak a képzési program létét ismerte el, de arról semmilyen további információt nem adott – a létszámfeltöltési nehézségekről szóló értesülést viszont nem cáfolta.Szerző

A színpadon halt meg a Jóban Rosszban volt színésze

Publikálás dátuma
2017.11.19. 15:49

Életének 48. évében tragikus hirtelenséggel elhunyt Benkő Géza színművész, aki a TV2 Jóban Rosszban című sorozatában Száraz Emilt alakította.

Négy és fél év után saját kérésére hagyta ott a szappanoperát.  A halál Szerencsen a színpadon érte. Hirtelen leállt a szíve, az életét már nem tudták megmenteni. A megdöbbentő hírt a Külhoni Magyar Nemzeti Színház tette közzé, mely a saját halottjának tekinti. 

Szerző

Gyász! - Meghalt az ACDC alapítója

Publikálás dátuma
2017.11.18. 16:57
Angus és Malcolm Young 2000. márciusában - AFP fotó
Történt még 1963-ban, hogy a skót Young család úgy döntött: elhagyja otthonát és Glasgowból áttelepül az ausztráliai Sydneybe. William és Margaret Young nyolc gyermekük közül hetet magával vitt, közöttük volt az ekkor mindössze tíz esztendős Malcolm és a nyolc éves Angus is. Merész léptékkel ugyan, de gyakorlatilag ide vezethető vissza az, hogy 1973-ban a két testvér megalapította az ACDC-t. Amely csapat ma a közösségi portálon egy gyászhírrel sokkolta a rajongókat: Malcolm elhunyt. A közhiedelemmel ellentétben valójában ő volt a zenekar vezetője, nem Angus. Malcolm már 2014-ben jelezte, betegséggel küzd, azév szeptemberében végleg visszavonult. 64 évet élt.

 Angus így búcsúzott testvérétől: „Nagyon nehéz szavakba önteni, mit jelentett ő az életemben. Kapcsolatunk egyedülálló és különleges volt. Hatalmas öröksége örökké fog élni.”

Malcolm Young munkássága komoly hatással volt a rockzene fejlődésére. Az együttes közleményében úgy fogalmaz: „Elképesztő elkötelezettséggel dolgozott a zenekar mögött. Gitárosként, dalszerzőként és vizionáriusként a tökéletesre törekedett, különleges ember volt. Mindig azt mondta, amit gondolt. Minden tettét áthatotta a büszkeség. A rajongókhoz való lojalitása múlhatatlan volt.”

Szerző
Frissítve: 2017.11.19. 18:55