Halljátok meg a gyerekek hangját is!

Publikálás dátuma
2017.11.20 06:47

Fotó: /
November 20-án tartjuk a Gyermekek Világnapját, amire sok helyen „fordított nappal” emlékeztetik az embereket. Ennek alkalmából ezt a cikket gyerekek készítették

November 20. van ma, a Gyerekjogok Világnapja. Ezt a napot sok helyen fordított nappal ünneplik, így a Népszavában is, ezért kaptunk most lehetőséget kipróbálni az igazi, felnőtt újságírást. Mai, „különleges” szerkesztőinket kérdeztük arról, hogy szerintük mit lehetne változtatni a jövőben, a gyerekek szempontjából.

Ajtók nyílnak meg
Az UNICEF-tagországok szervezetei november 20-án világszerte „ajtókat” tárnak ki a gyerekek előtt és arra törekednek, hogy felerősítsék az ő hangjukat. Az UNICEF Magyar Bizottsága Gyerekhang Programjában állami és magáncégekben, médiumokban, sportszövetségekben „veszik át a hatalmat” a gyerekek.

Mindannyian úgy gondoljuk, hogy a környezetszennyezést meg kell állítani, ha tönkre tesszük a Földet, azzal a jövő generációnak is elvesszük a jövőjét! Szerintünk fontos a jövőképet tisztázni már gyerekként is, hogy később tudjunk belőle építkezni. Azonban egy-egy rossz ember nagyon nagy károkat tud okozni a terveinkben, és ezt kell megakadályoznunk. Azonban mi nem vagyunk elegek ahhoz, hogy szembe szálljunk az ilyen emberekkel, ehhez a felnőttek, egészen pontosan a szüleink segítsége szükséges.

Nagyon fontos, hogy a felnőttek figyelembe vegyék a gyerekek szavát, megnyilvánulásait, mert ettől a gyermekek közérzete, hozzáállása és meglátása is változhat, javulhat, pozitív irányba fejlődhet.

Vannak olyan helyzetek, amiben a gyermek lehet, hogy pontosabb választ, megoldást ad, talál az adott kérdésre, a gyermeki meglátás egy szülőivel szemben, lehet, hogy jóval lényegretörőbb, jobban, tisztábban kimondja a helyzet valós nehézségét, őszinteségével mély tükröt adhat a felnőtteknek.

A testvér kapcsolatokban is van olyan, amikor egy gyermek, egy testvér, jobban át tudja látni, értelmezni tudja testvére problémáját, és segíteni tud lekommunikálni azt a szülőkkel. Ez egy jellegzetes szituáció, amit a szülők ritkán vesznek figyelembe.

A figyelem szülők részéről sok esetben erősen hiányos, egyes családok a technika rohamos fejlődése következményeképpen idegenülnek el egymástól, a szülők a gyerek kezébe nyomják a legmodernebb eszközöket, és el is van intézve. Hát nagyon nincs elintézve! A gyermeknek, főleg kisebb korban emberi kapcsolatokra és kulturált, példamutató felnőttekre, testvérekre, családra, mintsem agyba-főbe gépekre és technikára van szükségük.

A cikket írták és összeállították: a gyerekek - Várkonyi Huba, Csuhai Miki, Soltész-Nagy Liza, Babiczky Borbála, Babiczky Lujza, Borsodi Eszter, Papp Júlia a két szerkesztővel, Csepelyi Adriennel és Hompola Krisztával

A cikket írták és összeállították: a gyerekek - Várkonyi Huba, Csuhai Miki, Soltész-Nagy Liza, Babiczky Borbála, Babiczky Lujza, Borsodi Eszter, Papp Júlia a két szerkesztővel, Csepelyi Adriennel és Hompola Krisztával

A felnőttek sokszor nem értik meg, hogy a gyerek miért érzi magát kellemetlenül bizonyos helyzetekben. Erre a legmegközelítőbb válasz, hogy a gyermek sokszor nem meri kifejezni az érzéseit, nem meri elmondani a gondolatait, hiszen egy kisebb gyermek kommunikációja egy gyakorlatlanabb, kevésbé tapasztalt felnőtt számára erős, gyerekesen bántónak tűnhet, esetleg a „szemtelen” jelzővel illetik a gondolatait hangoztató, őszinte, bátor gyereket, aki a felnőtt, szülő negatív reakciójából azt a következtetést vonja le automatikusan, hogy a véleménynyilvánítás helytelen, hogy gyerek létére nem szólalhat meg bizonyos témákban, hiába érintett bennük ő maga is.

Álom
Ne legyenek rossz emberek,
jöjjön inkább sok szeretet,
sok embernek ez az álma,
ami rossz, az jóra válna.
- Soltész-Nagy Liza

Ami még mindezen okok mellett egy elsunnyogott, kendőzött, tipikus hiba, hogy sok szülő nem tudja helyesen kezelni a válást gyerek szemszögből. A gyermeket nagyon meghatározza a válás, sokszor jobban, mélyebben hat rá, mint a két érintett felnőttre, hiszen ő végighallgatta kívülről a válással járó rossz hangulatú beszélgetések, veszekedések, viták tömkelegét, és nem tudott velük mit kezdeni, hiszen kisgyerek agya – értelemre hangolva – még nem szokta meg az emberi helytelen, vagy kevésbé helytelen konfliktusait. Ha erre a felnőttek kiskorban történő válás esetén jobba figyelnének, a tinédzserkori nehéz korszak átvészelése mind a gyermek, mind a hozzátartozóik szemszögéből könnyebb, vagy ha ugyan könnyebb nem is, elviselhetőbb és átláthatóbb lesz.

Hírek – nem csak gyerekeknek
Mai szerkesztőink közül hárman (Borsodi Eszter, Papp Júlia és Várkonyi Huba) a Kidsnews.hu-tól érkeztek. Ezt a portált teljes egészében gyerekek készítik, így ők adták át tapasztalatukat a többieknek.
Különleges szerzőink így képzelik el a jövőt

Babiczky Borbála, 7 éves kislány szerint legyen a jövőben sokkal több állat és ne legyenek telefonok, számológépek, tévék.

Bori húga, a 4 és fél éves Lujza azt szeretné, hogy a jövőben legyenek zombik és boszik.

Soltész-Nagy Liza, 9 évesünk, úgy képzeli el a jövőt, hogy mindenki egészségesen él, nem eszik undorító gyors kaját, és nincs erőszak.

Csuhai Miki, 11 éves fiatalember válasza: „Környezetszennyezést kellene leállítani, ha ezt megoldottuk, és csak ezután kéne fejleszteni a technológiát, és akkor kijuthatnánk az űrbe.”

Várkonyi Huba (fedőnevén Ebosz Boss), 10 éves, úgy gondolja, ne legyen környezetszennyezés és háború (a háborúnak nincs értelme!).

Papp Júlia (alias Ms. Úszósapka), 13 éves szerkesztőtársunk: „Ne szennyezzük a környezetet, és ne a technikát helyezzük előtérbe a Földdel szemben!”

Borsodi Eszter (Tigirl), 12 így gondolja: „A technika fejlődésével valószínűleg kevesebb dolguk lesz a felnőtteknek, és én szeretném, hogy a gyerekekre jusson több idő, így majd ők is jobb felnőttekké válnak.”

Szerző
2017.11.20 06:47

Ti rabjai a földnek - megjelent Aranyossi Magda emlékirata

Publikálás dátuma
2018.12.15 12:30
Aranyossi Magda és Pál 1956 környékén Leányfalun
Fotó: /
Szembefordult osztályával, az úri Magyarországgal, lázadva a társadalmi igazságtalanság ellen: megjelent Aranyossi Magda emlékirata.
A cím, amit a kiadó választott, lírai, rezignált, melankolikus. Visszafogott nosztalgiát sejtet, diszkrét naftalinszagot áraszt, „ódon ritkaságok” hangulatát idézi. Ezt még fokozza a csupa báj és kellem borító is.
S mindezzel alaposan megtéveszti leendő olvasóját.
Mert a szerző lebilincselően izgalmas emlékirata mindennek éppen az ellenkezője. Határozott választások, kemény döntések, súlyos kockázatvállalások mozgatják ugyanis Aranyossi Magda életét. Férje oldalán fiatalon csatlakozik a kommunista mozgalomhoz. A Tanácsköztársaság bukása után együtt emigrálnak (itthon a fehérterror az életüket fenyegette), érvényes útiokmányok nélkül élnek Ausztriában, Olaszországban, Svédországban, Németországban és Franciaországban. mindenhol részt vesznek a hol fél-, hol illegális mozgalmi munkában. Majd a második világháború idején kalandos úton visszatérnek Magyarországra, s az antifasiszta ellenállás harcosai lesznek.
A szerző felnőtt életének jelentős része tehát permanens létbizonytalanságban, a teljes ideiglenesség állapotában, majd állandó életveszélyben telt. S mégis: az emlékezés egészét valami derű hatja át – az eszme vezérelte, értelmes cselekvés bizonyossága. Mert Aranyossi Magda tudatosan fordult szembe osztályával, az úri Magyarországgal, a szörnyű társadalmi igazságtalanságokkal, s legjobb meggyőződése szerint választotta a kommunisták által kínált megoldást. Reprezentatív típusba tartozik ezzel, példának Lukács Györgyöt vagy Déry Tibort említhetjük.
 
Az emlékirat másik hőse – természetesen és méltán – a férj, a szellemi és harcostárs: Aranyossi Pál, aki szintén megtagadta a kiváltságosok világát, aki megannyi nyelven beszélt akcentus nélkül, aki nyomdakészen fogalmazott, aki – valami lenyűgöző könnyedséggel, eleganciával – a legveszélyesebb helyzetekben is feltalálta magát. A kommunista mozgalom kicsit csodabogár européer értelmiségije: lapokat szerkeszt, fordít, fedőállásokban dolgozik, röpcédulákat gyárt. A szerző leánykori neve: Nádas Magda. Korunk egyik legnagyobb írójának, Nádas Péternek a nagynénje. Az unokaöcs széljegyzetekkel egészíti ki a memoárt, ezek sosem tolakodóak, leginkább kiegészítik egy-egy emlék tényeit, helyenként vitatnak is egy-egy megállapítást, amitől csak izgalmasabb, gazdagabb lesz az eredeti mű. (Nádas Péter a Világló részletek című gigantikus alkotásában magától értetődően kulcsszerepet szán legendás nagynénjének.) A kötetet a szerző válogatott levelezése, családi fotógyűjtemény teszi teljessé, a szerkesztés Nagy Boglárka munkája.
A felszabadulással záruló memoár tehát egy mindvégig hithű kommunista életének meghatározó szakaszát tárja elénk (lapjain egyébként megelevenedik a nyugati emigráció szinte teljes munkásmozgalmi Pantheonja). Ma visszatekintve, tudom, sokan legyintenek: illúziókergetés, önbecsapás az egész, idejétmúlt ügy.
Ne siessünk ezzel a legyintéssel!

Mert a társadalmi igazságtalanság elleni lázadás egyáltalán nem anakronizmus. Miként a kiszolgáltatottakkal, a kisemmizettekkel, a lent világával vállalt szolidaritás vagy az antifasiszta ellenállás sem. Az egyenlőség – nem konjunktúra kérdése. Márpedig Aranyossi Magda emlékiratában ezek a vezérlő, sorsformáló eszmények. S aki ezekre tette fel az életét, az történelmi léptékben nem válhat megcsalatottá.

Info

Aranyossi Magda: Én régi, elsüllyedt világom – Nádas Péter széljegyzeteivel Jelenkor, 2018

Témák
irodalom
2018.12.15 12:30
Frissítve: 2018.12.15 12:30

A szolgálólány meséjének írója megelégelte, hogy Trumpék vegzálják az újságírókat

Publikálás dátuma
2018.12.15 09:30
Margaret Atwood
Fotó: AFP/ ANGELA WEISS
A nyolcvanéves kanadai írónő, Margaret Atwood arra szólította fel a különböző nemzetek íróit, köztük a magyarokat is, hogy saját hazájukban ne engedjék csorbulni a sajtószabadságot.
Az elmúlt évek Nobel-díj várományosa, Margaret Atwood egyre gyakrabban hallatja hangját közéleti ügyekben, legutóbb a #metoo-ügyek kapcsán nyilatkozott. A szolgálólány meséje című világsiker szerzője szerint a szexuális zaklatásokat nyilvánosan tárgyaló #metoo-akciók a hibás jogrendszerből adódnak. Mivel a szexuális zaklatási ügyek áldozatai a legtöbb esetben nem kapnak segítséget az intézményektől, ezért az internethez, a teljes nyilvánossághoz kezdtek fordulni. Ez nagyon hatékony eszköz ugyan, de mivel kilóg a jog által szabályozott térből, ezért Atwood szerint még komolyabb problémákhoz vezethet. „Ha túllépünk a jogrendszeren, mert nem hatékony, akkor mi jön helyette? Kinél lesz a hatalom? A szélsőségesek nyernek, és az ideológiájukból vallás lesz, és aki nem követi, azt eretneknek tartják. A regényírók különösen gyanúsak ilyenkor, mert emberekről írnak, és az emberek morálisan bizonytalanok. Az ideológiák célja pedig, hogy eltöröljék a bizonytalanságot.” Atwood szerint a demokrácia visszaszorulásával hasonló belső logika vezet a szólás- és sajtószabadság csorbulásához illetve szándékos csorbításához is. Az írók nemzetközi szervezetének, a Nemzetközi PEN Clubnak jelenlegi alelnökeként levélben fordult a napokban kollégáihoz, hogy felhívja figyelmüket a meggyilkolt vagy kivégzett újságírók életére. „Világszerte nő az erőszakkal elhallgattatott újságírók száma, ezért kerültek ők a Times magazin címlapjára, mint 2018 legfontosabb tanúi.” Atwood szerint semmi értelme azt hajtogatni, hogy „ez nálunk nem történhet meg”, hiszen a jelenség egyre szerteágazóbb, a Trump-adminisztráció listázza, le- és kihallgatja a médiában dolgozókat, és naponta akadályozza a munkájukat, ellehetetlenítve az igazsághoz és az információhoz hozzáférés alkotmányos jogát. Az író egyúttal felhívja a figyelmet a legújabb veszélyre is, a sajtóba vetett bizalmat szétziláló, központilag irányított hazugságok és álhírek (fake news) szaporodására. Atwood szerint ez éppen a demokráciadeficites országokra a legjellemzőbb. Nagyjából ezzel egy időben jelent meg a világsajtóban Michel Houellebecq francia író cikke, melyben leszögezi, hogy az amerikaiak ma már egészen biztosan nem adnák életüket a sajtószabadságért, és ez szerinte szorosan összefügg a jelenlegi vezetés módszereivel. Az író azt állítja, hogy eddig nem ismert Donald Trumpnál jobb amerikai elnököt.
Szerző
2018.12.15 09:30
Frissítve: 2018.12.15 09:30