Újabb 318 millióval drágult a júliusban véget ért vizes vb

Publikálás dátuma
2017.11.21. 15:44
FOTÓ: MOLNÁR ÁDÁM
A BKK a rendezvény miatt újított fel utakat, de csak most tette közzé – írja az Átlátszó. 

Július végén volt az úszó világbajnokság zárórendezvénye, ám még mindig tartogat meglepetéseket a sportesemény - derül ki az Átlátszó cikkéből. A közbeszerzési adatbázisba október 24-én felkerült a BKK-tól egy eredménytájékoztató azzal a szolid címmel, hogy “Budapest, XIII. kerület Népfürdő utca (Dagály utca – Vizafogó utca között) és Vizafogó utca (Népfürdő utca – Váci út között) felújítása”. Alapvetően nincs ezzel semmi gond, mert teljesen normális a különböző utak és utcák felújítása, naponta jönnek ki ilyen témájú hirdetmények.

Ez a tender viszont a helyszín miatt gyanús, hiszen ott van a vizes vb-re épült Duna Aréna (egykori Dagály) mellett, tehát feltételezhető az összefüggés. Az eredménytájékoztató linkjét megnyitva, a szöveg átolvasásakor beigazolódik a sejtés: ez az útfelújítás a vizes vb miatt készült, tehát nyugodtan hozzácsapható az eddigi költségekhez.

Az Átlátszó cikkéből kiderül, hol tart az elszállt költségvetésű rendezvény végszámlája – eddig. 

Szerző

Újra kitiltották az Index munkatársait a Házból

Publikálás dátuma
2017.11.21. 14:05
Népszava-fotó
Határozatlan időre kitiltották az országgyűlésből, illetve a képviselői irodaházból az Index két videósát, mert a Parlament sajtófőnöke szerint rossz helyen interjúvolták meg Polt Péter legfőbb ügyészt. 

„Mivel Bakró-Nagy Ferenc és Fábián Tamás tudatosan, ismételt jelleggel vétett a vonatkozó szabályok ellen, a mai naptól felfüggesztem belépési lehetőségüket az Országház és az Országgyűlés Irodaházának helyiségeibe az őszi ülésszak végéig”– közölte az Index-szel kedden az Országgyűlés sajtófőnöke, Szilágyi Zoltán.

A portál két munkatársának múlt héten a sajtó elől amúgy bujkáló legfőbb ügyészt sikerült mikrofonvégre kapniuk. Polt Péter nem tagadta az interjúban, hogy egy ideig Fidesz-tag volt, de szerinte ettől még az általa vezetett szervezet nem áll a kormányzópárt szolgálatában.

Nem ez az első eset, hogy a Kövér László elnökölte országgyűlés újságírókat tilt ki a parlament épületéből. Rendre az a problémája a házelnöknek, hogy a médiamunkások nem azon a néhány méteren használják kameráikat, ahol elvileg interjú készíthető. 

Szerző

Klórgázmérgezés az uszodában - Fotók

Publikálás dátuma
2017.11.21. 13:31
Illusztráció. Fotó: Shutterstock
Vegyszerátfejtés közben szabadult fel a mérgező klórgáz a Nyíregyházi Egyetem uszodájában kedd délelőtt - közölte az intézmény.

Közleményükben azt írták, az uszodát kiszolgáló vegyszertárolóban végzett vegyi folyamat során észlelte a beszállító cég alkalmazottja, hogy tévedésből két, egymással reakcióba lépő, az uszoda vízkezeléséhez használt vegyszert öntött össze, ami következtében valószínűleg klórgázképződés indult el.

Az alkalmazott vízzel próbálta hígítani az elegyet, majd értesítették a katasztrófavédelmet. Az egyetem munkatársai a tűzoltók kiérkezése előtt elkezdték az uszodában tartózkodók kimenekítését, akik közül többen köhögtek, erős, szúrós szagot éreztek és fulladásra panaszkodtak.

Az egyetem információi szerint hat könnyebb sérültet láttak el a nyíregyházi kórházban, közülük négy embert már hazaengedtek. 

Az Országos Mentőszolgálat regionális orvos-igazgatója korábban azt mondta, kilencen szenvedtek klórgázmérgezést, a mentők két embert közepesen súlyos, hetet pedig enyhe fokú mérgezéssel szállítottak be a gyógyintézmény sürgősségi betegellátó központjába.

Dóka Imre, a térségi katasztrófavédelmi igazgatóság szóvivője elmondta, a Sóstói úton fekvő közintézmény uszodájának egyik helyiségében hypót és kénsavat öntöttek össze, ekkor szabadult fel a mérgező gáz. A helyszínre riasztott tűzoltók teljes légzésvédelmi felszerelésben három embert mentettek ki az épületből, a többieknek sikerült saját erejükből kimenekülni.
A szakhatóságok a Nyíregyházi Egyetemmel együttműködve megkezdték az eset kivizsgálását.

Szerző