Előfizetés

A magyar kosarasok megcélozzák a világbajnokságot

Publikálás dátuma
2017.11.22. 06:53
Az amerikai Govens Darrinnal oldják meg a honosított kérdést - mondta a szövetség elnöke tegnap Fotó: MTI/Ujvári Sándor

Noha története során még sosem szerepelt világbajnokságon, Ivkovics Sztojan szövetségi kapitány tegnap, a nemzeti együttes kecskeméti tréningjén arról beszélt, hogy a magyar férfi kosárlabda-válogatott célja a kijutás a pénteken kezdődő kvalifikációs sorozatban.

„Mindenképpen a vb-kijutás a cél, bármennyire is úgy tűnhet, hogy ez nem reális, ha ugyanis nincsenek céljaink, akkor teljesítmény sem várható el” – közölte a horvát származású, ám magyar állampolgárságú szakember, aki egyidejűleg bejelentette, hogy az eddigi évek munkája alapján a fehérvári Keller Ákost nevezte ki csapatkapitánynak a világbajnoki selejtezők előtt. – Ákos megérdemelten kap bizalmat, hiszen a legmegbízhatóbb játékos és egy nagyon jó fiú – mondta el az együttessel szeptemberben Európa-bajnoki nyolcaddöntőig jutó tréner, hozzátéve, hogy a döntéssel a Szolnok vezére, Vojvoda Dávid is egyetértett.

Szalay Ferenc, a hazai szövetség elnöke azt mondta, arra számítanak, hogy az elkövetkező három-négy évben egy ütőképes férfi válogatott alakul ki. „Ez persze nagyban azon múlik, hogy a fiatalok hogyan épülnek be a csapatba” – közölte, majd kiemelte: a világbajnoki selejtező kimenetele sem másodlagos kérdés, de az elsődleges mégis az, hogy összerázódjon és kialakuljon a csapat a következő időszakra. Szalay Ferenc elmondása alapján Ivkovics Sztojan iránt töretlen a bizalom, mert jól felkészült edző és pedagógus, aminek kiváló bizonyítéka a csapatkohézió. A sportvezető beszélt arról is, hogy jelenleg az egyes-kettes pozícióban kiválóan teljesítő Govens Darrinnal gondolják megoldani a honosított kérdést. Hozzátette ugyanakkor, hogy van más külföldi születésű játékos is a látókörükben.

A C csoportból az első három helyezett jut tovább a következő csoportkörbe. Ott a horvát, olasz, holland, román négyes első három helyezettjével kerülnek össze, a hatos csoportból a legjobb három válogatott jut ki a 2019-es vb-re.

Liu Shaolin Sándor élvezi a bizalmat

Hatos Szabolcs
Publikálás dátuma
2017.11.22. 06:51
Liu Shaolin Sándor (elöl) és a magyar váltó is szép reményekkel várhatja a jövő februári játékokat
Egyéniben és a magyar váltó tagjaként is sikeres lehet a jövő évi téli olimpián Liu Shaolin Sándor, aki ígéri: az eddigieknél is többet fog kiadni magából Pjongcsangban.

A tavaly 500 méteren világbajnok, a Világkupa-sorozatot múlt hétvégén záró szöuli fordulóban pedig az 1000 méteres távon elért diadalával összetettben vk-győztes rövid pályás gyorskorcsolyázó lapunknak elmondta: élvezi, hogy a közvélemény bízik benne.

- Az 500 méteren tavaly elért világbajnoki cím után a világkupa-sorozatban 1000 méteren is nyert Szöulban, ahol ráadásul a férfiváltó tagjaként kivívta az olimpiai kvalifikációt. Ezzel végleg a szívébe zárta a koreai várost?

- Abszolút! Habár én úgy voltam vele, hogy inkább az 500 métert szerettem volna megnyerni, ám ott most második lettem összetettben. Az is hozzátartozik az igazsághoz, hogy az 1000 méteres táv versenye előtt azért nem voltam teljesen nyugodt, még volt bennem egy kisebbfajta düh a váltóval kapcsolatban, nem tartottam ugyanis igazságosnak az elődöntő utáni döntést a kizárásról. Az előzetesen kitűzött célokat aztán végül elértük, szóval nem lehetek elégedetlen.

- Mi volt a titka annak, hogy a nyugtalansága ellenére mégis győzni tudott az ezres távon?

- Szerencsére teljesen a pályára tudtam koncentrálni, az utolsó versenynapon is úgy álltam fel a futamok rajtjára, hogy meg akarom nyerni azokat. Egyébként már reggel is magabiztosan és céltudatosan úgy mentem ki a pályára, hogy nyerni szeretnék.

- A váltóra visszatérve: minden jó, ha jó a vége?

- Nem gondoltuk volna, hogy ilyen nehézkesen fog megtörténni ez a kvalifikáció, kicsit talán magunknak tettük nehézzé ezt. Végül nem egy magabiztos eredménnyel jutottunk ki az olimpiára, de a legfontosabb, hogy a végén sikerült kivívni a kijutást.

- Furcsa lehetett egy olyan versenyen izgulni a szereplésért, amelyen részt sem vettek.

- Volt, aki ki sem jött a csarnokba, mások a lelátó tetejéről követték a riválisok versenyét, én pedig a pálya mellől néztem közvetlenül. Onnan egyébként nagyon izgalmas volt, kiabáltam, biztattam a kazahokon kívül a többi négy csapatot. Szerintem mi, magyarok voltunk a legboldogabbak Szöulban, miután biztossá vált a részvételünk.

- Talán tudja, hogy Magyarországnak még nincsen elsősége téli olimpián. Mit szól hozzá, hogy egyéniben máris az olimpiai aranyérem várományosaként emlegetik?

- Nagyon jó érzés, hogy ennyien bíznak bennem. Igyekezni fogok, ahogy legutóbb, Szöulban is tettem, azt pedig megígérhetem, hogy az eddigieknél is többet fogok kiadni magamból.

- Kimondott célja lehet az elsőség?

- Az a cél, hogy a maximumot nyújtva, a lehető legjobbamat tudjam teljesíteni.

- Csapatban milyen reményekkel vághatnak neki az ötkarikás játékoknak?

- Nagyon sokat dolgoztunk, szinte minden napot együtt töltünk, így nem hinném, hogy a dobogó legfelső fokánál alább kéne adnunk.

Példátlan tett, éremesély
Telegdi Attila, a MOKSZ gyorsasági szakágának vezetője a magyar delegáció hétfő esti hazatérésekor hangsúlyozta: „Óriási jelentősége van, hogy mindkét váltóval kint vagyunk, ilyenre még nem volt példa.” A szakágvezető mindkét nem esetében, de az egyéni megmérettetéseket illetően is éremesélyről beszélt a Dél-Koreában sorra kerülő játékokkal kapcsolatban.

Fucsovics jövőre is megőrizné pozícióját

Korom Milán
Publikálás dátuma
2017.11.22. 06:51

Nagyot fordult a világ Fucsovics Mártonnal, aki ahelyett, hogy visszavonult volna, ott van a férfi világranglista 85. helyén.

Fucsovics Márton rendkívül sikeres évet tudhat maga mögött. A 25 éves játékos tegnap egy sajtótájékoztató keretében, majd pedig az újságírókkal egyesével elvonulva is értékelte szezonját.

A Népszava érdeklődésére felelevenítette, hogy mennyire is döcögősen indult a közös munka azzal a Sávolt Attilával, aki korábban szintén top százas játékos volt. "Két éve kezdtünk el együtt dolgozni, akkor kb. 250. voltam a világranglistán. Korábban még sosem edzettem ennyit, négy-öt órákat készültünk. Fizikálisan ez sokat jelentett, idén pedig már inkább a mentális felkészülés került előtérbe, így a teniszhez való hozzáállásban, a meccsen történő gondolkodásban fejlődtem a legtöbbet – mondta a 25 éves teniszező. – Sokat változtattunk a szervámon, a fonákom sokkal stabilabb lett, de a védekezésemen is javítottunk, míg támadásban több szerva-röptét kell játszanom.

Idei legnagyobb sikerének az oroszok ellen megnyert szeptemberi Davis Kupa-párharcot – melynek révén a magyarok 1996 után visszakerültek a világcsoportba –, illetve a top 100-ba való bekerülést tartja. Mint mondta, maximálisan elégedett a szezonjával, különösen annak fényében, hogy nehezen indult az év számára.

– Már korábban is nagyon jól játszottam, de nem jöttek ki a jó eredmények, nem volt szerencsém a sorsolásokon, illetve a mérkőzéseken. Ez a második félévre teljesen megfordult. Attila a közös munka kezdetén megjósolta, hogy 2017 közepére fogom megközelíteni az első százat, én pedig minden nap úgy keltem fel, hogy hiszek ebben.

Fucsovics kiemelte, a magyar szövetség akkor is kiállt mellette, amikor a világranglista 250. helyen állt, és már-már a visszavonuláson gondolkodott. Megemlítette, hogy a keresett pénzdíjának egy részét "visszaforgatja" a sportágba, és a juniorok felkészülését kívánja segíteni.

Sávolt Attila 2018-as célként azt jelölte meg, hogy megszilárduljon tanítványának top 100-as pozíciója. – Az én szememben az ő pályafutása csak most kezdődik, amúgy is van még 8-10 éve a legjobbak között.

A tréner az elmúlt egy évből három időszakot emelt ki: amikor egy éve Stan Wawrinkánál edzettek, és a nagyjából tíz lejátszott szettjükből Fucsovics hetet-nyolcat megnyert. Ezt követően nagy lökést adott neki, hogy áprilisban felépült csaknem tíz hónapos térdsérüléséből, végül pedig sokat jelentett a stuttgarti korai búcsút követő megbeszélésük, melynek révén túljutott bizonyos mentális problémákon.

Fucsovicsnak az elkövetkezendő idényben már sok pontot kell megvédenie, de mint mondta, azzal hogy ATP-versenyeken, illetve az év első három Grand Slam-tornáján főtábláról indul, jó eséllyel őrizheti meg pozícióját. – Ha ezeken a nagy versenyeken egy-két meccset meg tudok nyerni, akkor már lesz annyi pontom, hogy nem eshetek ki az első százból - vélekedett a teniszező.