Előfizetés

Fidesz: Soros György rombol, kárt okoz

Soros György rombol, kárt okoz, és magyar családok százezreit sodorta nehéz helyzetbe - jelentette ki Puskás Imre, a Fidesz szóvivője szerdai budapesti sajtótájékoztatóján.

A kormánypárti politikus értékelése szerint Soros György az elmúlt napokban frontális támadást intézett Magyarország ellen, amiért az nem kíván bevándorlóországgá válni, s már nemcsak az általa finanszírozott civil szervezetek és a vele szövetséges EP-képviselőkön keresztül teszi azt, hanem személyesen is.

A szóvivő az üzletember RTL Klubnak adott nyilatkozatára úgy reagált: Soros György igyekszik magát a magyar nép nagy barátjának feltüntetni, miközben kárt okoz, rombol és magyar családok százezreit hozta nehéz helyzetbe.

Azt mondta: a "milliárdos spekuláns" egész életében mások tönkretételével szerezte vagyonát. Példaként hozta, hogy a gazdasági válság mélypontján intézett támadást a legnagyobb hazai bank, az OTP ellen, amelyet tőzsdei manőverekkel igyekezett gyengíteni arra játszva, hogy jelentős haszonra tegyen szert.

Ezzel a spekulációval több száz milliós hasznot ért el, miközben óriási kárt okozott a pénzintézetnek és veszélybe sodorta a devizahiteles családokat - tette hozzá Puskás Imre, jelezve: a pénzügyi felügyelet is megállapította a szándékos károkozást és közel 500 millió forint bírságra kötelezte őt. A milliárdos minden vagyonát, hatalmát, befolyását népek és országok meggyengítésével, tönkretételével érte el - hangoztatta a szóvivő.

A Soros-terv és Soros György "nyílt társadalma" megint mások tönkretételéről szól - vont párhuzamot Puskás Imre, kifejtve: el akarják árasztani migránsokkal Európát, hogy legyengítsék a nemzetállamokat. Ha az elképzelés sikerül, akkor olyan központi politikai-gazdasági hatalom jön létre Európában, amely támogatni tudná a spekulánsokat, Soros György pedig tovább növelné vagyonát.

Ennek jelei már látszanak Európában - mondta a kormánypárti politikus, megemlítve a közbiztonság és az életminőség romlását, a terrorveszélyt és az európai emberek hétköznapjait nehezítő kulturális és együttélési problémákat.

Puskás Imre a Soros-terv megakadályozását sürgette és azt kérte, aki még nem tette, töltse ki a nemzeti konzultációs kérdőívet, hogy a kormány minél nagyobb támogatás érezhessen maga mögött a Soros-tervvel szemben.

A szóvivőt kérdezték arról, hogy Soros György szerint a kormány félrevezeti az embereket. Az erre vonatkozó nyilatkozatot a valóság tagadásának minősítette, jelezve: éppen az Európai Parlament múlt heti fejleményei igazolják, amit a kormány állít. A konzultációban felvetett kérdések valóban megtörténnek, e mentén születnek a döntések az EU-ban - tette hozzá.

Arra a kérdésre pedig, hogy Soros György azt állítja, felülvizsgálta korábbi megnyilvánulásait, Puskás Imre azt válaszolta: leginkább maga a milliárdos erősítette meg, hogy állításokat tett a migránsok betelepítésével kapcsolatban, csak most nem évi 1 millió, hanem 300 ezer ember befogadásáról beszél.

MSZP: Budai Gyula mondjon le!

Mandátumáról való lemondásra szólítja fel az MSZP a fideszes Budai Gyulát a képviselő bírói karral kapcsolatban megfogalmazott véleménye miatt - közölte az Országgyűlés igazságügyi bizottságának szocialista tagja szerdán.

Bárándy Gergely szerint a Fidesz vezetésének álláspontját fogalmazta meg Budai Gyula, aki az igazságügyi bizottság egyik alelnöke, amikor "komcsinak nevezte a magyar bíró kart" a testület keddi ülésén. Ez egy bekapcsolva maradt mikrofonnak köszönhetően volt hallható.

Hozzátette: a miniszterelnöknek is ez a véleménye, hiszen 12 év alatt összesen háromszor 5 százalékos béremelést adott a bíráknak és nem is tervez többet. A bírói életpálya is várat magára - jegyezte meg.

Az MSZP-s politikus azt mondta, ha a Fidesz a látszatát is meg akarja őrizni annak, hogy a bírói karról nem ugyanazt gondolja, mint Budai Gyula, akkor lemondásra szólítja fel a politikust bizottsági alelnöki posztjáról, illetve országgyűlési képviselői mandátumáról.

Bárándy Gergely úgy értékelte, a bírói kar máig független tudott maradni, ez a testület a jogállamiság bástyája. Szerinte Orbán Viktor személyes ellenségének tartja a bírói kart, mert nem sikerült azt az uralma alá hajtania.

A szocialista politikus Budai Gyulának a személyére vonatkozó megjegyzéseiről kérdésre azt mondta, "Budai Gyula intellektusával mi már régóta tisztában vagyunk", most már a széles közvélemény is megismeri azt. Hozzátette: nem egyedi esetről van szó, hasonló beszólásokat szokott tenni a fideszes politikus az igazságügyi bizottság ülésein, ahol nagyjából mindenki legyint rá. Azt mondta, ő túllépett ezen a kérdésen.

Kapcsolódó
Pert indít Budai Gyula ellen a DK

Érinthetetlen a Debreceni Egyetem rektora?

Doros Judit
Publikálás dátuma
2017.11.22. 14:42
A Debreceni Egyetem a Google Street View-en
Etikai eljárást kezdeményezett Szilvássy Zoltán rektor ellen az elhíresült "balfácános" nyilatkozat és az oktatók raportra hívása miatt a Debreceni Egyetem hallgatóinak Natív nevű csoportja. Az Etika Bizottság azonban visszadobta a labdát, szerintük nincs az ügyben jogköre. 

„Szerencsétlen, világtalan, tehetetlen balfácánoknak” nevezte a Vlagyimir Putyin díszpolgári címéről döntő szenátusi határozat ellen felszólaló egyetemi oktatókat Szilvássy Zoltán rektor - ez váltotta ki a hallgatók felháborodását. Mint arról a Népszava elsőként számolt be, a Debreceni Egyetem díszpolgári címmel tisztelné meg az orosz elnököt, ami ellen több tanszék is tiltakozott. Később raportra rendelték be a tiltakozó munkatársakat, majd Mészáros József az intézmény kabinetfőnöke egyenként akarta behívatni „elbeszélgetésre” a díszpolgári cím ellen tiltakozó oktatókat, ám az érintettek ezt megtagadták.

A debreceni fiatalokból és egyetemi hallgatókból álló Natív nevű közösség - amelynek hitvallása szerint célja a helyi társadalmi élet fejlesztése, a kulturális élet fellendítése, a környezettudatos szemlélet népszerűsítése és város élhetőbbé tétele - októberben Szilvássy Zoltán elhíresült "balfácános" mondata miatt etikai eljárást kezdeményezett a rektor ellen. Levelükre azt a választ kapták az Etikai Bizottságtól, hogy a rektorra nem vonatkozik az Etikai Kódex, s nem hajlandók megindítani az eljárást. Ezt követően a hallgatók elküldték az egyetem vezetőinek és az etikai bizottság elnökének az intézmény Szervezeti és Működési Szabályzatának vonatkozó szakaszát, amely szerint a rektor sem állhat minden szabály felett, s az őt érintő etikai ügyekben a rektorhelyettes hivatott eljárni. Az utóbbi egy hónapban azonban nem kaptak választ, így e levelezésüket szerdán megosztották közösségi oldalukon.

A Natív petícióban is kezdeményezte Vlagyimir Putyin Civis Honoris Causa címének visszavonását. "A Debreceni Egyetem a tudomány temploma. Az objektív, konstruktív tényeken alapuló vita helyszíne megalapítása óta. Mind jogelődjei, mind az aktuális intézmény hatalmas szerepet játszott és játszik nem csak a magyar és nemzetközi tudományos életben, hanem a magyar demokráciában is. Ezzel a hagyománnyal és szellemiséggel - és minden volt és jelenlegi polgárától - szögesen szemben áll az, ha most egy olyan személy kap az intézménytől díszpolgári címet, aki mindezeknek ellensége. Vlagyimir Putyin nem tiszteli sem a tényeket, sem az ellenvéleményeket, sem a demokráciát" - írták indoklásukban.