„Nem veszítette el a Fidesz az alapértékeit, csak nagyobb lett”

Nem tudtuk meg Gulyás Gergelytől, hogy milyen kilátásai vannak a liberalizmusnak Magyarországon. Pedig a Fidesz-frakcióvezetője eredetileg erről vitázott Fodor Gáborral, a Liberálisok elnökével az Európai Liberális Fórum, a Republikon Intézet és a Liberális Magyarországért Alapítvány közös konferenciáján szerdán. Gulyás a liberalizmusra nem sok időt vesztegetett. Épp csak annyit állapított meg: az, hogy ma a liberalizmus szinte teljesen megszűnt létezni Magyarországon kizárólag az SZDSZ felelőssége. Bővebben beszélt viszont a szélsőségesekről. Azt mondta például, hogy nincs sok olyan állítás, amely a magyar jobboldal és a szélsőjobboldal közötti közösséget támasztaná alá, ráadásul sokkal több közösség van a mai baloldal és a szélsőjobb között. A Fidesz-frakcióvezetője ezt a vitát is pártja céljaira használta fel: a kormányzati propaganda igazolására, illetve a Jobbik ütésére.

Az európai uniós bevándorlás és menekültpolitika közötti feszültségpontról, a nemzeti szuverenitásról és a politikai korrektségről szólva azt fejtegette: szerinte az uniós liberális eszmét képviselők azok, akik a politikai korrektséggel szemben nem viselik el, hogy a konzervatívnak nevezett oldalnak – amelyhez persze Gulyás a Fideszt sorolja – lehet más a véleménye. A Fidesz-frakcióvezetője – miután kijelentette, hogy nem kívánja minősíteni az ellenzéki pártokat, mert ezt csak visszásan tehetné meg kormánypárti képviselőként – rögtön nekiment a Jobbiknak. Vona Gábor pártja szerinte megszűnt, hiszen elvesztették az identitásukat. Gulyás a Fidesz identitásváltozásáról azt mondta: a radikális párttól eltérően az egyáltalán nem hiteltelen, hiszen „a Fidesz nem veszítette el alapértékeit, így a konzervatív szabadelvűséget sem, csupán nagyobb lett.”

Nem sok olyan pontja volt a beszélgetésnek, ahol a kormánypárti résztvevő zavarba jött, az egyik ilyen a közönség soraiból érkezett. Krekó Péter, a Political Capital ügyvezető igazgatója felvetette a kabinet túlzott oroszbarátságát. Gulyás először elismert szoros gazdasági és energetikai viszonyt, majd hosszasan érvelt amellett, hogy semmiféle orosz befolyás nincs Magyarországon.

– Ez nem igaz – reagált már lapunknak Krekó. – Amikor a legfőbb ügyész Moszkvába utazik, és megállapodást köt orosz kollégájával, azt nem lehet gazdasági alapon magyarázni. Ahogy azt sem, hogy Putyin egyik látogatáshoz közeledve kiemelt támogatást kap a pravoszláv egyház.

Gulyás szerint egyébként az alaptörvény biztosítja a liberalizmus alapelveit. Természetesen szó esett Orbán Viktor kormányfő hírhedt tusnádfürdői megszólalásáról is az illiberalizmusról – Lehet egy demokrácia keresztény demokrácia is, nemcsak liberális – védte meg főnökét Gulyás, aki szerint ez nem a liberalizmus megtagadása, csak kritikája volt. A beszélgetés moderátora, Somos András ekkor felolvasta Orbánnak a liberalizmust elutasító kijelentéseit, amelyekre reagálva Fodor Gábor kijelentette, hogy „ami ma Magyarországon zajlik, az a liberális demokrácia nagyon sok alapértékével, alapeszméjével szembemegy.”

2017.11.22 16:37

DK: Rendkívüli ülést tart a Néppárt vezetősége a Gruevszki-ügy miatt

Publikálás dátuma
2018.11.16 21:58

Fotó: AFP/ MARKKU ULANDER / LEHTIKUVA
A tervezett ülésről Molnár Csaba, a Demokratikus Koalíció EP-képviselője beszélt, szerinte a konzervatív pártcsaládban betelt a pohár, amiért Orbán Putyint próbálja utánozni macedón kollégája befogadásával.
Rendkívüli ülésre összehívják a Gruevszki-ügy miatt az Európai Néppárt elnökségét- közölte az ATV Egyenes beszéd című műsorban Molnár Csaba. A DK EP-képviselője szerint azért ül össze a Fideszt is soraiban tudó pártcsalád vezetése, mert „van egy olyan renitens közöttük, megint Orbán Viktor, aki nem hajlandó elkötelezni magát az európai értékek mellett”. Az ellenzéki politikus arról is beszámolt a műsorban, hogy a héten, Strasbourgban szinte csak emiatt az ügy miatt állították meg azok, akik a magyar helyzettel kapcsolatban érdeklődtek – olvasható a csatorna honlapján.
Molnár szerint a magyar miniszterelnök ugyanazt próbálja tenni, mint Vlagyimir Putyin, aki sok balkáni vezetővel jóban került, és megígérte nekik, ha bajba kerülnek, majd mehetnek hozzá Oroszországba, így például Macedóniából is vannak ott egykori politikusok.
A DK politikusa úgy véli, ha nem lenne ez az egész történet „mélységesen lelombozó és egész Magyarországra nézve szégyent borító, nevetni lehetne rajta”, mivel szerinte a magyar kormány James Bond-filmekbe illő akciók próbált végrehajtani, csak közben folyamatosan lebuktak.  Elmondta, miközben egyik diplomata adta a másik kezére a menekülő volt macedón miniszterelnököt, aki előtte még a bankszámláit is kiürítette hazájában, az albán és macedón sajtó az egész összeesküvést 24 óra alatt leleplezte. Molnár szerint ez körülbelül a szittya Moszad-színvonal. „Bénán csinálják azt is, amit csinálnak”- fűzte hozzá. 
 Hozzátette: azok alapján, ahogy az elmúlt napokban a kormányközeli média az ügyet kezeli, biztosra veszi, hogy menedékjogot fognak adni Nikola Gruevszkinek. „Miért vennének részt egy nettó embercsempészetben, ha az lenne a vége, hogy utána hazaküldik?”- tette fel a kérdést.
2018.11.16 21:58
Frissítve: 2018.11.16 22:06

„Hősnek tartom Orbánt”: Trump volt főtanácsadója a Fidesszel gyúr az EP-választásra

Publikálás dátuma
2018.11.16 21:17
Steve Bannon
Fotó: AFP/ MIKE THEILER
Steve Bannon egy edinburgh-i konferencián mesélt arról, hogy mozgalma együttműködik a magyar kormánypárttal.
Orbánt barátomnak és hősnek is tartom, még 2015-ben, a menekültválság kezdetén figyeltem fel rá – mondta Steve Bannon Edinburgh-ban, ahol egy konferencia résztvevőjeként nyilatkozott újságíróknak.
Orbán Viktort előbb a BBC-nek méltatta, és a riporter kérdésére azt mondta, nem hiszi, hogy Magyarországon korlátoznák a sajtószabadságot. 
Bannon gyorsan rájöhetett, hogy téved, mert ezután az RTL Klub hírigazgatója kérdezte – egyúttal elmondta neki, hogy a csatornát nem engedték be a Terror Házába, amikor Steve Bannon ott Schmidt Mária társaságában lépett fel.
Bannon sajnálatosnak tartotta, hogy így történt, mint mondta, ő örült volna, ha kemény kérdéseket kap a televíziótól.
A csatornának később interjút is adott, amiben elárulta, hogy a 2019-es EP-választásokig többször fog Magyarországra látogatni, és populista pártokat támogató mozgalma, a Movement közös közvélemény-kutatásokat készít majd a Fidesszel.
2018.11.16 21:17