„Nem veszítette el a Fidesz az alapértékeit, csak nagyobb lett”

Nem tudtuk meg Gulyás Gergelytől, hogy milyen kilátásai vannak a liberalizmusnak Magyarországon. Pedig a Fidesz-frakcióvezetője eredetileg erről vitázott Fodor Gáborral, a Liberálisok elnökével az Európai Liberális Fórum, a Republikon Intézet és a Liberális Magyarországért Alapítvány közös konferenciáján szerdán. Gulyás a liberalizmusra nem sok időt vesztegetett. Épp csak annyit állapított meg: az, hogy ma a liberalizmus szinte teljesen megszűnt létezni Magyarországon kizárólag az SZDSZ felelőssége. Bővebben beszélt viszont a szélsőségesekről. Azt mondta például, hogy nincs sok olyan állítás, amely a magyar jobboldal és a szélsőjobboldal közötti közösséget támasztaná alá, ráadásul sokkal több közösség van a mai baloldal és a szélsőjobb között. A Fidesz-frakcióvezetője ezt a vitát is pártja céljaira használta fel: a kormányzati propaganda igazolására, illetve a Jobbik ütésére.

Az európai uniós bevándorlás és menekültpolitika közötti feszültségpontról, a nemzeti szuverenitásról és a politikai korrektségről szólva azt fejtegette: szerinte az uniós liberális eszmét képviselők azok, akik a politikai korrektséggel szemben nem viselik el, hogy a konzervatívnak nevezett oldalnak – amelyhez persze Gulyás a Fideszt sorolja – lehet más a véleménye. A Fidesz-frakcióvezetője – miután kijelentette, hogy nem kívánja minősíteni az ellenzéki pártokat, mert ezt csak visszásan tehetné meg kormánypárti képviselőként – rögtön nekiment a Jobbiknak. Vona Gábor pártja szerinte megszűnt, hiszen elvesztették az identitásukat. Gulyás a Fidesz identitásváltozásáról azt mondta: a radikális párttól eltérően az egyáltalán nem hiteltelen, hiszen „a Fidesz nem veszítette el alapértékeit, így a konzervatív szabadelvűséget sem, csupán nagyobb lett.”

Nem sok olyan pontja volt a beszélgetésnek, ahol a kormánypárti résztvevő zavarba jött, az egyik ilyen a közönség soraiból érkezett. Krekó Péter, a Political Capital ügyvezető igazgatója felvetette a kabinet túlzott oroszbarátságát. Gulyás először elismert szoros gazdasági és energetikai viszonyt, majd hosszasan érvelt amellett, hogy semmiféle orosz befolyás nincs Magyarországon.

– Ez nem igaz – reagált már lapunknak Krekó. – Amikor a legfőbb ügyész Moszkvába utazik, és megállapodást köt orosz kollégájával, azt nem lehet gazdasági alapon magyarázni. Ahogy azt sem, hogy Putyin egyik látogatáshoz közeledve kiemelt támogatást kap a pravoszláv egyház.

Gulyás szerint egyébként az alaptörvény biztosítja a liberalizmus alapelveit. Természetesen szó esett Orbán Viktor kormányfő hírhedt tusnádfürdői megszólalásáról is az illiberalizmusról – Lehet egy demokrácia keresztény demokrácia is, nemcsak liberális – védte meg főnökét Gulyás, aki szerint ez nem a liberalizmus megtagadása, csak kritikája volt. A beszélgetés moderátora, Somos András ekkor felolvasta Orbánnak a liberalizmust elutasító kijelentéseit, amelyekre reagálva Fodor Gábor kijelentette, hogy „ami ma Magyarországon zajlik, az a liberális demokrácia nagyon sok alapértékével, alapeszméjével szembemegy.”

Ellenzéki demonstráció volt Kiskunhalason

Publikálás dátuma
2019.02.22 21:45
Képünk illusztráció
Fotó: Szabad Pécs
A tüntetők nem egy konkrét intézkedés miatt zárták le a városhoz közeli főút egyik sávját, hanem úgy általában az Orbán-kormány ténykedése miatt tiltakoztak.
Ellenzéki pártok és civilek demonstráltak Kiskunhalas közelében lezárva a félpályát a város melletti főút egy szakaszán - írja az atv.hu. A Kiskunmajsára vezető úton 200-250 méter hosszan állták el az autók délután. A tüntetők az akció okaként külön megemlítették rabszolgatörvénynek nevezett jogszabály, de hozzátették, ezúttal általában véve bírálták az Orbán-kormányt.

"Vidéken is hajlamosak az emberek arra, hogy kifejezzék az ellenvéleményüket a kormány azon politikájával szemben, amellyel azt bizonyítja napi mint nap, hogy egyáltalán nem érdekli az ellenzék véleménye." - mondta az ATV-nek Marton Imre, az MSZP elnökségi tagja. A tudósítás megjegyzi, a tüntetés miatt komoly torlódás nem alakult ki, atrocitás nem történt.

Orbán Viktor felmentette a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala elnökét

Publikálás dátuma
2019.02.22 19:22

Fotó: Orbán Viktor hivatalos Facebook oldala
Luszcz Viktor Stanislaw megbízatása március 14-ei hatállyal szűnik meg.
Felmentették a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala elnökét, az erről szóló miniszterelnöki határozat a Magyar Közlöny pénteki számában jelent meg - írja az MTI. Orbán Viktor rendelete szerint Luszcz Viktor Stanislaw megbízatása március 14-ei hatállyal szűnik meg.