Nekünk vezér kell

Kőbányai János írása a Szép Szó november 11-i számában jól mutatja, miért tartja hatalomban a magyar nép Orbánt és társait. A szerző undorodik ugyan az uszító sorosozástól és lebeszélné Orbánékat a társadalmunk "leggyökeresebb traumáját" jelentő kisebbrendűség erősítéséről, mégis szerinte "nincs a reformkor óta még egy raj, amely ennyi tehetséget és karizmát hozott volna a politikai életbe". Az ellenzék teljesítményéről viszont ilyen szavakkal ír: "az úgynevezett ellenzék haláltánca" és "tragikomikus önfelszámolása", "a történelemben is páratlan ellenzék- és alternatívahiány", stb.

Nekem úgy tűnik, hogy a kisebbrendűségtől való szabadulást a magyar nép többsége nem a kitartó tanulástól, az okos gondolkodástól, a szorgos munkálkodástól és a békés, építő együttműködéstől, hanem egy szabadítótól várja. Nem kellenek nekik olyan vezetők, akik hozzáértéssel, alázattal igazgatnák közös ügyeinket, nekik karizmás vezér kell, aki megóvja őket a bajoktól és a nemzet atyjaként vezeti őket a dicsőséges, boldog jövő felé, még ha csak egy virtuális valóságban is. Orbán jól alakítja a vezér szerepét, megbabonázva hisznek benne, és ha az ellenzék nem tud vezér-riválist felmutatni, akkor az a szemükben nem alternatíva. Ez az érzésvilág dominálja Kőbányai írását is.

2017.11.23 07:25

Orbán: Ha úgy tennék, mint Merkel, elüldöznének

Publikálás dátuma
2018.07.27 15:24

Fotó: AFP/ OMER MESSINGER
A miniszterelnök szerint rögtön mennie kéne, ha a német kancelláréhoz hasonló lenne a politikája menekültügyben. Azt is mondta, hogy büszke a Soros-kampányra.
A Bild című német lapnak adott interjút Orbán Viktor, melynek során Angela Merkel politikájáról is kérdezték a miniszterelnököt. Arra a felvetésre, hogy a német kancellár szigorú kritikusának tartják Európában, Orbán közölte: nem feladata értékelni Merkel munkáját, a kancellár sem kritizálta őt. Viszont őszintén vállalják, ha valamiben nem értenek egyet. A menekültkérdést említve hozzátette, hogy Merkel nem illetékes azzal kapcsolatban, ki élhet Magyarországon, ő se engedné meg magának, hogy eldöntse, ki él Németországban.
„Ha olyan menekültpolitikát folytatnék, mint az önök kancellárja, még aznap elüldöznének a hivatalomból”
– fogalmazott Orbán, és azt mondta, a magyarok – évtizedekig megszállt népként – nagyon érzékenyek a nemzeti függetlenségükre. A Sorossal kapcsolatos kampányról azt mondta, büszke rá, szerinte egy migrációt finanszírozó spekulánst támadtak, akinek a valós szándékait megmutatták a magyaroknak. Az interjú során újra elmondta, hogy a bevándorláspolitika nem az Európai Unió közös feladata, hanem minden tagállam nemzeti ügye. Szerinte a felelősség első sorban azoké, akik útnak indulnak, de azok az európai politikusok is hibásak, akik azt a benyomást keltik, hogy érdemes elindulni.
2018.07.27 15:24
Frissítve: 2018.07.27 18:04

Soros György: Túl sokat veszítek, túl sok helyen

Publikálás dátuma
2018.07.17 19:04
Soros György egy 2014-es, brüsszeli sajtóeseményen
Fotó: AFP/Nurphoto/ Wiktor Dabrowski
Az orbáni, putyini autokráciák hatékonyabbak, mint a nyílt társadalmak – mondta a Soros György a The New York Times-nak. A 87 éves üzletember, aki egykor dollárszázmilliókat költött Kelet-Európában a civil társadalom és a liberális társadalom erősítésére, most úgy érzi, ügye bukásra áll.
Soros György úgy érzi, elvein mára felülkerekedtek a nacionalizmusra, törzsi hiedelmekre építő autokráciák – az idős mágnás erről egy portrébeszélgetés során vallott a The New York Times újságírójának. Az egykori üzletember mára inkább filantróp gondolkodónak tekinti magát, és kissé zavarja is, hogy a média inkább gazdasági előrejelzéseire, mintsem társadalomkritikájára figyel. A szerző emlékeztet, Soros Györgyre leginkább Karl Popper nyitott társadalom-elmélete, liberális demokráciák iránti szimpátiája hatott, a pénzember pedig ezt a tézist próbálta a gyakorlatba is átültetni saját vagyonának segítségével.  
Hiába költött azonban a jelek szerint több száz millió dollárt a posztszovjet országok fejleszésére – így 440 millió dollárt magyar egészségügy és oktatás fellendítésére – most azt látja, hogy elveit már nem fogadják szívesen: Magyarország és Lengyelország is a putyini autokrácia útjára lépett, Donald Trump hatalomra jutásával pedig a Soros által legfontosabbnak tartott értékek az Egyesült Államokban is veszélybe kerültek.
Túl sok helyen veszítek túl sokat – jegyezte meg a beszélgetés során Soros György, aki annak sem örül, hogy ennyi ellenséget gyűjtött össze, de elvei mellett akkor is kitart. ha végül elbukik; harcának része, hogy vagyonának nagyobb részét, 18 milliárd dollárt a Nyílt Társadalom Alapítványoknak (OSF) adta, a  Mint mondta, csalódott a korábban Soros-ösztöndíjjal Angliában tanuló Orbán Viktorban is, aki fiatalként még demokratának látszott, az üzletember pedig ekkor még szívesen támogatta anyagilag pártját, a Fideszt is. 
Ehhez képest, ma Soros György a magyar kormánypárti propaganda főgonoszának számít – emlékeztet a lap. Mint hozzáteszik, Soros a jelen körülmények között nem is látogatna Magyarországra, amit most mérgező élménynek érezne; elhagyja Budapestet az O.S.F központi irodája is; pedig Soros 1994-ben, egy moldovai egyetemen még arról beszélt, azért önti a pénzt a magyar intézményrendszerbe, mert olyan olyan országgá fejlesztené Magyarországot, ahonnan másodjára már nem emigrálna, mint ahogy 1946-ban tette.
2018.07.17 19:04
Frissítve: 2018.07.17 19:10