Hivatalban maradhat a román kormány

Hivatalában marad a román kormány, mivel a parlament csütörtökön nem fogadta el az ellenzék által beterjesztett bizalmatlansági indítványt.

Az indítvány elfogadása mellett 159 törvényhozó szavazott, de a kormány megbuktatásához 233 támogató voksra lett volna szükség. Az ellenzék főleg a január 1-én hatályba lépő, módosított adótörvény miatt kezdeményezett bizalmi szavazást a kabinet ellen.

A törvényhozás épülete előtt mintegy ötezer ember tüntetett a kormány ellen, ők a bizalmi szavazást kezdeményező ellenzéki Nemzeti Liberális Párt (PNL) felhívására vonultak utcára. Gyalogosan és autókkal egyaránt körbejárták a parlament hatalmas épületét.

Mihai Tudose miniszterelnök a parlamenti vitán elmondta, hogy szerinte az ellenzék hamis hírekkel riogatja a lakosságot, mert Romániának stabil gazdasága van, a bérek és a nyugdíjak nőttek. Úgy vélte, az adómódosításoknak kedvező hatásuk lesz, mert 6 százalékponttal, 10 százalékra csökken a személyi jövedelemadó. A társadalombiztosítási járulékoknak áthárítása teljes egészében az alkalmazottakra hosszú távon magasabb nyugdíjat fog eredményezni a dolgozók által befizetett járulék megnövekedése miatt.

Rámutatott: az idei év első nyolc hónapjában a munkavállalók vásárlóereje 12 százalékkal, a nyugdíjasoké 14 százalékkal nőtt, és a jövő évtől bűncselekménynek fog számítani, ha a cégek visszatartják a dolgozók által fizetett tb-járulékokat. A szigorítás következtében egymilliárd lej (67 milliárd forint) többletbevételre számítanak.

Tudose kifejtette, a bruttó minimálbérnek 1450 lejről (97 150 forint) 1900 lejre (127 300 forint) tervezett emelése 9,1 százalékkal nagyobb jövedelmet fog eredményezni mintegy 1,7 millió dolgozónak, akiket minimálbérért foglalkoztatnak.
A liberális Raluca Turcan frakcióvezető, az ellenzék fő szónoka szerint az állampolgárok érdeke ellen kormányoz a szociálliberális koalíció. Szerinte a kabinet fő erejét képező szociáldemokraták a demokrácia ellenségei. Azzal vádolta őket, hogy ki akarják vezetni Romániát az Európai Unióból. Az ellenzék azt is a kormány szemére vetette, hogy folyamatosan támadja az igazságszolgáltatás függetlenségét.

Szerző

Intimpistáskodhatott a bécsi magyar követség

Publikálás dátuma
2017.11.23. 09:42
FOTÓ: ASKIN KIYAGAN_ANADOLU AGENCY
Az osztrák államfő bizalmas információkat osztott meg az uniós tagállamok nagyköveteivel, erről a tanácskozásról szivárogtak ki részletek, amivel a magyar nagykövetséget gyanúsítják – szúrta ki a hírt a 444.

Diplomáciai vihar is lehet abból, hogy Alexander Van der Bellen osztrák köztársasági elnök zárt körű tájékoztatójáról bizalmas információk szivárogtak ki - írja az osztrák Standard alapján a 444.hu. Az osztrák államfő a bécsi Imperial Hotelban az uniós országok nagykövetei előtt például arról beszélt, hogy a kancellári poszt várományosa egy idegesítő fiatalember, bűnei közt sorolta az államfő, hogy alig iszik alkoholt, nem dohányzik és még csak kávézni sem szokott.

Az osztrák sajtóhoz eljutott bizalmas jegyzőkönyv szerint az államfő az Osztrák Néppárt és a Szabadságpárt közt zajló koalíciós tárgyalásokról is beszámolt, jelezve nem igaz, hogy ellenezné, hogy a szélsőjobboldali Szabadságpárt kormányzati tényezővé váljon. Ugyanakkor elmondta, kik azok az esetleges miniszter aspiránsok, akiket bizonyosan vissza utasítana.

Az osztrák sajtó tudni véli, hogy a kiszivárogtatót a bécsi magyar nagykövetség környékén kell keresni, de nem maga a nagykövet a gyanús, hiszen nem ő vett részt a találkozón.  

További részletek a 444-en. 

Szerző

Putyin optimista Szíriát illetően

Reális esélye van a közel hét éve tartó szíriai polgárháború befejezésének – nyilatkozta Vlagyimir Putyin orosz elnök, aki szerdán találkozott Hasszán Rohani iráni, és Recep Tayyip Erdogan török elnökkel Szocsiban. Az orosz államfő azért látta vendégül szövetségesit, hogy a jövő héten kezdődő, genfi béketárgyalások előtt a háború utáni politikai rendezésről tárgyaljanak. Putyin a hét elején Bassár el-Aszad szír elnökkel is egyeztetett a Fekete-tenger partján fekvő városban. Aszad biztosította az orosz vezetőt – emlékeztetett a Bloomberg –, hogy elkötelezett a rendezést illetően, és nyitott egy új alkotmányra, valamint a parlamenti és az elnökválasztásra.

Szerző