Előfizetés

Dobrev Klára küzd és visszatámad

Cz. G.
Publikálás dátuma
2017.11.25. 06:09
FOTÓ: MTI, Ujvári Sándor

A beidézésem egy politikai alapú lejáratókampány része, amely felhasználja az ügyészség és az adóhatóság intézményeit – így fogalmazott kecskeméti meghallgatásán Dobrev Klára, és ugyanezt írta tiltakozó közleményében a Demokratikus Koalíció (DK) is. Gyurcsány Ferenc volt kormányfő feleségét tanúként hallgatta meg az adóhatóság dél-alföldi bűnügyi igazgatósága Czeglédy Csaba szombathelyi baloldali politikus ügyében. Dobrev szerint egyetlen olyan kérdést sem tudtak feltenni, amelyre a válasz már ne lett volna ismert a nyomozati anyagokból.

Elmondta, hogy Czeglédy Csabával ügyvédként állt kapcsolatban. Nem tudja, és nem is tudhatja, hogy a szóban forgó ügyben ártatlan vagy sem, azt viszont nem tartja kétségesnek, hogy Czeglédy szemben áll Orbán rendszerével, sikeresen küzd ellene. Dobrev Klára attól tart, valójában ez a legfőbb bűne.

A távirati iroda összefoglalója szerint Czeglédy Csaba és társai ellen bűnszervezetben, üzletszerűen elkövetett, különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette és más bűncselekmények gyanúja miatt folyik eljárás. A gyanú szerint az ügyvéd vezetésével diákmunka közvetítéssel foglalkozó hálózat jött létre, amely a közterhek megfizetésének elkerülésével csaknem 3 milliárd forint kárt okozott a költségvetésnek.

Dobrev Klára a jogállam megcsúfolásának minősítette, hogy a parlament olyan határozatot fogadott el, amely előre elkönyvelte bűnösnek Czeglédy Csabát. Kifogásolta azt is, hogy a kormánypárti sajtó korábban szerzett tudomást a meghallgatásáról, mint ő maga. Az pedig bűn – mondta Dobrev Klára –, hogy szolgálati titoksértés miatt még csak vizsgálatot sem indítanak a hatóságok.

A Fidesz ellenben állítja, az Országgyűlés csak abban foglalt állás, hogy vannak károsultak, és az ő kárukat meg kell téríteni a költségvetésből. Puskás Imre, a kormánypárt szóvivője kijelentette: Gyurcsány és felesége „nyakig benne vannak” a Czeglédy-botrányban.

A Népszava információi szerint újabb helyreigazításra köteleztek egy kormányközeli sajtóterméket az ügyben. A Ripostnak el kell ismernie a nyilvánosság előtt: hamisan írta címlapján Czeglédy Csabáról, hogy bűncselekményt követett el. A Fővárosi Ítélőtábla kimondta, hogy a valóságban nemhogy bírósági ítélet, de még vádemelés sem született a politikus ügyében.

Lapunk múlt hónap végén írta meg, hogy a Czeglédy Csabáról szóló valótlan állítások miatt az állami tévének hat sajtóhelyreigazítási kérelmet kell főműsoridőben felolvasnia, összesen legalább tizennyolc alkalommal. A szintén kormánypárti Origo is helyreigazításra kényszerült, amit a portál eldugva, a kulturális rovat legvégén tett közzé.

Felemás elszámoltatás
Alakul a szocialista börtönválogatott – kajánkodott az előző ciklusban az akkor még javában fideszes Magyar Nemzet. Az elszámoltatás azonban, amit az aktuális ellenzék mindig beígér választás előtt, a baloldali politikusokkal szemben is csak felemás eredményt produkált. Időnként pedig kifejezetten úgy tűnt, a cél nem az igazság kiderítése, hanem a sajtófelhajtás.

Nehezített ételosztás

Publikálás dátuma
2017.11.25. 06:07
A kép illusztráció. FOTÓ: Népszava
Módosítaná az ételosztások rendjét a humántárca, miközben Debrecenben adminisztratív terheket róttak az ezzel foglalkozó szervezetekre.

Elkészítette az ételosztások rendjét szabályozó miniszteri rendelet módosítását az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi), a javaslatot most egyeztetik más tárcákkal – értesült a Népszava. Az Emmi még nem tette nyilvánossá a tervet, de belső forrásaink szerint ennek lényege, hogy csak önkormányzati, állami és egyházi szervezeteknek adnának területfoglalási engedélyt, hogy rászorulóknak, például hajléktalanoknak szervezzenek rendszeres vagy alkalmi ételosztásokat. A civil szervezetektől pedig elvennék ezt a lehetőséget. Ennek előszele, hogy sok ételosztással foglalkozó egyesület már hónapok óta nem kap területfoglalási engedélyt pénzért sem, nemhogy ingyen, pedig korábban több fővárosi kerület méltányosságból elengedte a foglalási díjat.

Egy lapunknak nyilatkozó fővárosi karitatív civilszervezet képviselője elmondta: nekik még csak nem is válaszol az egyik budapesti önkormányzat a területfoglalási kérelmükre, pedig ez kötelességük lenne. Arra a kérdésünkre, hogy miért szúrhatják ennyire az ilyen szervezetek a hatalom szemét, forrásunk azt mondta: nem szeretnék, ha egyszerre sok ételért sorban álló szegény embert lehetne látni közterületeken. Mert akkor, hogy lehetne azt mondani, hogy minden virágzik, csak Soros a rossz? - tette fel a költői kérdést, majd hozzátette, hogy nem csak hajléktalanok állnak ezekben a szomorú sorokban.

Több önkormányzat elengedte. FOTÓ: TÓTH GERGŐ

Több önkormányzat elengedte. FOTÓ: TÓTH GERGŐ

De nem csak a fővárosban szálka a hatalom szemében az ételosztás: a debreceni önkormányzat megszavazta, hogy az ezzel foglalkozó karitatív szervezeteknek, pártoknak jelképes, 35 forint/négyzetméter díjat kell fizetni a közterület igénybevételéért, akkor is, ha jótékony akciót szerveznek. Papp László, a város fideszes polgármestere azzal védekezett, hogy korábban is fizetni kellett a terület használatáért, igaz, külön nem volt megnevezve az ételosztás. - Nem a 35 forint a probléma, hanem az elv – reagált Bangóné Borbély Ildikó az ATV-ben. Az MSZP országgyűlési képviselője szerint az a gond, hogy a kormány nem az elesetteken segít, hanem rendeletben ró adminisztratív terhet az őket segítő szervezetekre.

Az MSZP Hajdú-Bihar megyei szervezete gúnyosan kommentálta a javaslatot: szerintük a területfoglalás napi költsége nagyjából egy adag töltött káposzta árának felel meg, ezért „kézenfekvőnek látszik a javaslat, hogy a területfoglalás díját ne költséges adminisztrációval, hanem természetbeni juttatással térítsék meg. Az ételosztó szervezetnek így alkalmanként csak egy adag töltött káposztát kellene adózás helyett félretennie az ellenőrzéssel megbízott közterület-felügyelőknek, akik maguk is beszállnának a jótékonysági akcióba az étel elfogyasztásával".

"A választók nem hülyék"

Zoltai Ákos
Publikálás dátuma
2017.11.25. 06:05
Az LMP és a Momentum is kevés lesz, a Jobbikkal is meg kell egyezni. FOTÓ: Molnár Ádám
A Fidesz csak akkor nem tud kormányt alakítani negyedszer is, ha a demokratikus ellenzék a Jobbikkal is tárgyal a 106 körzetben indulók "koordinált visszaléptetéséről" - ez egy szocialista számolás eredménye.

Ha az ellenzék külön indulna a 2018-as választásokon, a Fidesz a mai viszonyok között több, mint 70 százalékot kapna. A demokratikus oldalon ezért kötelező a lehető legszélesebb körű összefogás – mondta a Népszavának Bernáth Attila. Az MSZP választmányának egyik elnökhelyettese a választási rendszert szimuláló, matematikai modellekre épülő mandátumbecslő programot fejlesztett, amely a 2014-es voksolás adataira és az ismert párt támogatottsági változásokra alapoz. Azt vizsgálja, hogy a listán és egyéni körzetekben milyen eredmények várhatóak.

– Az MSZP-DK-Együtt-P-Liberális ötös az elmúlt hónapokban a biztos pártválasztók között 24-29 százalékon állt, az LMP-Momentum duó 7-9 százalékon, a Fidesz pedig 44-49 százalékon. Külön indulás esetén minden vizsgált hónapban 70 százalék feletti eredménye lett volna a kormánypártnak Bernáth szimulációja alapján. Az MSZP és a DK koordinált indulása esetén a Fidesz legalább 67, 3 százalékot kapott volna, ami még mindig kétharmad – magyarázta a politikus.

Sok minden múlik az LMP-n és a Momentumon a szocialista választmányi elnökhelyettes szerint. – Ha ez a két párt is bekapcsolódna legalább a koordinált indulásba, akkor biztonsággal megakadályozható a Fidesz kétharmada – állítja Bernáth, aki szerint a zöldpárt és most már a Momentum felelőssége ebben a kérdésben hasonló, mint amilyen 2014-ben volt. Akkor ugyanis 11 mandátummal többet nyert volna az összefogás, ha Szél Bernadették csatlakoznak hozzá. Mivel azonban nem így történt, kétharmada lett a Fidesznek.

Bernáth szerint 3-20 százalékos pártok önálló indulása esetén nincs esély a kormányváltásra. – A választók nem hülyék, tudnak számolni. Ha érzik a reményt arra, hogy van realitása a győzelemnek, akkor elmennek szavazni a bizonytalanok is. A szimuláció pedig egyértelműen megmutatja: van olyan algoritmus, amely a mai magyar valóságban alkalmas arra, hogy Orbán Viktor rendszerét parlamenti választások útján legyőzzük – hangsúlyozta a szocialista politikus. Ennek a politikai esélye azonban jelenleg csekély. – Tegyük fel, hogy a Jobbik hitet tesz a leendő IV. Köztársaság demokratikus alapértékei mellett, majd megegyezik a demokratikus oldallal a „koordinált visszaléptetésben”. Így nem válnak politikai szövetségesekké, de a szavazatok minél nagyobb arányú egyesítése mentén sokkal több egyéni körzetet lehet megnyerni – mondta az ellenzéki politikus, hozzátéve: ebben az esetben a Fidesz biztos, hogy nem tudna kormányt alakítani.