Verték, de utána mindig kapott virágot

Publikálás dátuma
2017.11.25 17:46

Évente legalább ötven nő hal meg Magyarországon a családon belüli erőszak miatt, a bántalmazottak száma több százezerre tehető, ennek ellenére még mindig azért kell küzdeni, hogy a döntéshozók felfigyeljenek a családi és párkapcsolati erőszak, valamint a szexuális zaklatás problémájára is - hangzott el a 16 Akciónap a Nők Elleni Erőszak Ellen rendezvénysorozat szombati, az ELTE jogi karán tartott megnyitóján. 

Annak ellenére, hogy a családon és párkapcsolaton belül történő partnerbántalmazás a statisztikai adatok szerint az esetek 95 százalékában férfi elkövetőt és nő áldozatot jelent, a magyar kormány lassan négy éve nem hajlandó ratifikálni (vagyis a magyar jogrendbe átültetni) a 2014-ben aláírt Isztambuli Egyezményt. - A ratifikálással kimondanák, hogy elítélik a nők elleni erőszak minden formáját. A késlekedés érthetetlen, ez nem pártpolitika, ez a probléma mindenkit egyformán érint - mondta Winkler Zsuzsanna, a Nők a Nőkért Együtt az Erőszak Ellen (NANE) Egyesület munkatársa.

Sáfrány Réka, a Magyar Női Érdekérvényesítő Szövetség elnöke hozzátette: noha a kormány létrehozott egy, az Isztambuli Egyezmény ratifikálásának előkészítésével foglalkozó munkacsoportot, annak munkájáról semmit sem tudni, a területen dolgozó civil szervezeteket pedig nem hívták meg. Holott a legnagyobb tapasztalattal ők rendelkeznek, hiszen a nők elleni erőszakkal és a családon belüli erőszakkal szembeni átfogó és szakszerű állami fellépés teljesen hiányzik Magyarországon. A ratifikáció érdekében a szervezetek petíciót is indítottak, amit már több mint négyezren írtak alá.

A rendőrségen, bíróságokon gyakran nem a bántalmazókat, zaklatókat, hanem az áldozatokat fogadja ellenséges környezet. De az áldozathibáztatás nemcsak a hatóságok, hanem barátok, rokonok részéről is gyakran előfordul.

Sárosdi Lilla színésznő a Patent jogvédő egyesület egyik ügyfelének a levelét olvasta fel. Az áldozat azt írta: úgy tapasztalta, baráti közösségekben vagy családon belül hajlamosak a két fél magánügyeként kezelni a bántalmazást - így inkább kimaradnak belőle.

- Elkeserítő, hogy 2017-ben még mindig nem a zaklatók és a bántalmazók felelősségre vonásáról, hanem áldozathibáztatásról, az áldozatok szavahihetőségéről kell beszélnünk - fogalmazott Németh-Kiss Pálma, akit Tyukod polgármestere zaklatott. Az asszony - aki anyakönyvvezetőként dolgozik a tyukodi önkormányzatban - története bejárta a sajtót, miután feljelentette főnökét. - Nem volt más megoldás, nem bírtam volna még egyszer elviselni - mondta. Arra a kérdésre, hogy dolgozhat továbbra is az önkormányzatban, úgy felelt: nem futamodhat meg. A polgármester pedig nem tudja kirúgni, mert ahhoz a jegyző hozzájárulása kell.

A nyitórendezvényen bemutatták a Van Képem Hozzá fotóprojekt néhány alkotását. Ide olyan bántalmazott nőktől várnak képeket, akiket nem hallgatnak meg a környezetükben élők. Az egyik képen egy 2015-ös naptárrészlet látható, amelyen egyes napok be vannak karikázva. Mint kiderült, egy bántalmazott anyuka kislánya jelölte be azokat a napokat, amikor szülei veszekedtek. A nőt rendszeresen bántalmazta a férje, ám mint megtudtuk, a bántalmazások után mindig virággal kedveskedett neki. A fotókból december 9-én kiállítás nyílik a 2B Galériában.

Az első akciónap az elhunyt áldozatokra emlékező Néma Tanúk felvonulással folytatódott, majd Kossuth téri gyertyagyújtással ért véget. A további programokról a 16akcionap.org weboldalon lehet tájékozódni.

A felvonuláson készült képgalériánkat itt találja!

Havi 2,7 millió forintért bérel irodát Áder János ötfős alapítványa

Publikálás dátuma
2019.02.22 18:51
Képünk illusztráció
Fotó: AFP/ Mateusz Wlodarczyk
A kormány által évi másfél milliárd forinttal támogatott klímavédelmi alapítvány a Magyar Nemzeti Bank egyik alapítványától bérli a kitűnő fekvésű Duna-parti ingatlant.
2 millió 700 ezer forintért bérel irodát havonta Áder János alapítványa - írja az RTL Klub híradójának információira hivatkozva az Index. A Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány, amelyet a köztársasági elnök 2016-ban alapított, azt közölte, hogy a Magyar Nemzeti Bank egyik alapítványától bérli a Duna-parti ingatlant. Az iroda impozáns helyen fekszik, panorámával a Dunára és a Várkert Bazárra. A hírek szerint a 350 négyzetméteres irodában öt főállású munkatárs dolgozik. A szervezetet, amelynek célja felhívni az emberek figyelmét a klímaváltozás veszélyeire, évi másfél milliárd forinttal támogatja a kormány. A szervezet tavaly ősz óta aktívabb, amikor Csepreghy Nándor volt államtitkár lett az igazgatója.

RTL Híradó: meghalt a Nyugati-pályaudvarnál összeeső fiatal, akihez lassan ért ki a mentő

Publikálás dátuma
2019.02.22 18:41
Ezúttal lassan érkezett a segítség.
Fotó: Kállai Márton
A 17 éves férfi kedden lett rosszul mindössze pár száz méterre a mentősök budapesti központjától. Győrfi Pál korábban elismerte, volt olyan szabad kocsijuk, ami hamarabb elérte volna a beteget.
Az RTL Klub péntek esti híradója szerint meghalt az a 17 éves férfi, aki a kedden esett össze a Nyugati-pályaudvarnál - írja az Index. A fiatalemberhez akkori beszámolók szerint 25 perccel a bejelentés után érkezett meg az első mentő (közben civilek próbáltak küzdeni az életéért) - holott néhány száz méterre onnan, a Markó utcában található a Központi Mentőállomás.

Ahogy azt mi is megírtuk, Győrfi Pál az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) szóvivője péntek délelőtt egy sajtótájékoztatón bejelentette, az első vizsgálatok alapján emberi mulasztás miatt érkezett későn az ellátás.
"Az első vizsgálat szerint a riasztás pillanatában volt olyan szabad mentőautó, amely a beteget gyorsabban elérhette volna, mint a helyszínre irányított egység, mégsem riasztották. A hanganyagok és a számítógépes adatok elemzése alapján a mentésirányító és a mentésvezető hibázott, ezért őket a belső vizsgálat lezárulásáig az OMSZ főigazgatója felmentette a munkavégzés alól."
- mondta Győrfi.
A szóvivő az eseményen még nem közölte, hogy kedd óta változott-e a fiatalember állapota, most viszont úgy fest, bekövetkezett a legrosszabb. "Az OMSZ megteszi a szükséges lépéseket, hogy hasonló mentésirányítói hiba ne fordulhasson elő" - mondta még péntek délelőtt Győrfi Pál.