Mugabe ment is, maradt is

Publikálás dátuma
2017.11.27. 06:37
Fotó: AFP/Juan Barreto

Hiába mondott le posztjáról egy katonai puccsot követően Robert Mugabe egykori zimbabwei elnök, tanácsadóként a jövőben is részt vesz a politikai életben – ezt mondta a BBC-nek egy helyi pap, Fidelis Mukonori, akinek közvetítőként nagy szerepe volt Mugabe távozásában. Mukonori azt viszont nem erősítette meg, hogy a 93 éves egykori diktátor valóban kapott volna 10 millió dollárt, hogy átadja az elnöki széket Emmerson Mnangagwának.

Szerző

Fordulat Berlinben

Publikálás dátuma
2017.11.27. 06:35
Hogyan tovább? Martin Schulz felülbírálta korábbi álláspontját, de még akadnak megválaszolatlan kérdések Fotó: AFP/Tobias Schwar
Nem köti megvalósíthatatlan feltételekhez a német SPD esetleges kormányzati részvételét.

Már nem is az a kérdés, folytatódik-e Németországban az uniópártok és a szociáldemokraták kormányzati együttműködése, hanem az, kisebbségből támogatja-e az SPD a CDU/CSU kabinetjét, vagy folytatódik a nagykoalíció. Martin Schulz, az SPD elnöke felülbírálta korábbi, az Angela Merkelékkel való közös kormányzás elutasításával kapcsolatos merev álláspontját, s most úgy véli: ha már tárgyalnak a kereszténydemokratákkal, akkor keményen képviselik saját értékrendjüket.

Ralf Stegner, a párt alelnöke meg is nevezett néhányat az SPD feltételeiből. Mint fogalmazott, ha már folytatják a közös kormányzati munkát, akkor semmi sem mehet tovább a régi kerékvágásban. A Funke médiacsoportnak adott interjújában kifejtette rendkívül nehéz tárgyalásokra számít. Készek ugyan a megállapodásra, de a siker „nem magától értetődő”.

Az egyik fontos feltétel: ne szabják meg felső határban, hány menekültet engedjenek be Németország területére. „Ez az alkotmányba ütközik és megsértené a genfi konvenciót is” – érvelt a szociáldemokraták alelnöke. Stegner hozzátette, ahhoz sem járulnak hozzá, hogy megakadályozzák a menekültek családtagjainak az országba engedését. Utalt arra, ragaszkodnak a párt egyik alapvető követeléséhez, az úgynevezett polgári biztosításhoz, amely egy minden állampolgárra kiterjedő kötelező egészségügyi biztosítási rendszer lenne. (Ez a duális, állami- és magánbiztosítási rendszert váltaná fel, s mindenkinek azonos feltételeket biztosítana.)

Malu Dreyer, Rajnavidék-Pfalz szociáldemokrata miniszterelnöke is úgy véli, az SPD-nek határozottan kell képviselnie programját a CDU/CSU-val folytatandó tárgyalásokon. „Merkel asszony nincs abban a helyzetben, hogy ő határozza meg a feltételeket” – fejtette ki egy lapinterjúban. Hozzátette, még ha eleget tesznek is Frank-Walter Steinmeier elnök óhajának, s tárgyalnak az uniópártokkal, ez önmagában nem jelenti azt, hogy a nagykoalíció folytatása lenne a téma. „Világosan, megfogalmaztuk a párt programjában, mit kívánunk megvalósítani” – közölte.

Az említett feltételek elfogadása aligha jelentene gondot a kancellár számára. Angela Merkelnek valóságos felüdülés lesz tárgyalni a szociáldemokratákkal azt követően, hogy heteken át próbálta közös nevezőre hozni saját pártszövetsége, a liberálisok és a Zöldek érdekeit. Nem kell folyamatosan hadakoznia Christian Lindnerrel, az FDP öntörvényű elnökével, ehelyett az SPD politikusaival egyezkedik, akiket jól ismer, s akikkel a nagykoalícióban jól megértette magát. Nyilvánvalóan Merkel is megérti majd: a nagykoalíció, vagy bármely más együttműködés folytatásához komoly engedményeket kell tennie az SPD-nek, hiszen ez a jelenlegi szociáldemokrata vezetés túlélését is jelentené, s a mostani helyzetben a kancellárnak nem lehet érdeke az SPD gyengítése.

Merkel az SPD-vel folytatandó tárgyalások előtt a CDU Mecklenburg-Elő-Pomerániában tartott gyűlésén olyan kitételeket fogalmazott meg, amelyek nem érintik az SPD programját. Kifejtette ugyanis, ragaszkodnak ahhoz, hogy a költségvetés ne legyen veszteséges. Ennek elfogadása aligha jelent gondot az SPD számára, hiszen a nagykoalícióban is folyamatosan ezt a célt fogalmazta meg Wolfgang Schäuble volt pénzügyminiszter, a Bundestag jelenlegi elnöke. Merkel pénzügyi könnyítéseket is kilátásba helyezett, például a szolidaritási adó módosításával – ez sem lehet egy CDU/CSU-SPD együttműködés akadálya, amint az sem, hogy emelné a gyermekgondozási segély összegét, s javítaná a családok pénzügy helyzetét. Ezek mind olyan kitételek, amelyek akár az SPD programjában is szerepelhetnének. A kancellár azt is közölte, hogy a nagykoalíció kiváló munkát végzett.

A kancellár hallani sem akar előrehozott választásokról. Mint mondta, a pártok mandátumot kaptak a választóktól arra, hogy alakítsák meg a kormányt. A mostani ügyvezető kabinet is képes fontos döntéseket hozni – tett hozzá.

Szerényebb a karácsony a Brexit miatt

Publikálás dátuma
2017.11.27. 06:34
Fotó: AFP

A karácsonyi vásárok már Nagy-Britanniában is várják az érdeklődőket, sokan panaszkodnak azonban arra, hogy a Brexit árnyéka rávetül az ünnepekre. A helyzetet jól példázza egy nottinghami beszámoló, amelyből kiderül, hogy míg a közép-angliai városban egyesek forralt borért állnak sorban a vásárban, addig néhány utcával arrébb mások ételre várnak.

„Az árak az egekbe szöktek, a fizetések viszont lényegében nem változtak. Minden hónapban kénytelenek vagyunk visszavenni a kiadásainkból” – nyilatkozta Amy Cupit az AFP hírügynökségnek, miközben az egyik templomban ételt osztott. A 33 éves nő hozzátette: a helyi önkormányzatnak dolgozik, de karácsony előtt vállalt még egy részmunkaidős állást, hogy az ünnepekre legyen elég félretett pénze. Attól tart, hogy egyszer majd nem osztani fogja az ételt, hanem a másik oldalon lesz kénytelen sorban állni érte.

Miután tavaly júniusban búcsút intettek az Európai Uniónak, Nagy-Britanniában drágább lett az éle. A font értéke sokat romlott, s az élelmiszer importja igencsak megdrágult, ami az árakon is meglátszik. A The UK in a Changing Europe nevű kutatóintézet elemzése szerint a Brexit óta közel egy heti bérnek megfelelő összeggel jut kevesebb egy átlag családnak. Az infláció öt éve nem volt ilyen magas, és négy év után idén októberben először csökkent a brit fogyasztók vásárlóereje.

A 46 éves Anita Tull is jobban megfontolja, hogy mire költi a pénzét. „Az utóbbi időben vettem észre, hogy az egész országban felmentek az árak. Fokozatosan alkalmazkodtunk ehhez a helyzethez. Már csak akkor vásárolok meg valamit, ha nagyon jó ajánlatról van szó. Folyamatosan figyelem az árleszállításokat, az akciókat, és a kettőt fizet hármat kap jellegű promóciókat” – mondta a sebészeten dolgozó nő, aki tavaly júniusban szavazatával is támogatta az uniós kilépést. A friss elemzések ellenére mégsem gondolja azt, hogy a Brexitnek, és a mostanáig szerény eredményekkel, ám annál több bizonytalansággal járó elszakadási tárgyalásoknak közük lenne a gazdasági helyzethez. „Talán a jövőben hatással lesz rá, de azt gondolom, hogy az árak egyébként is emelkednek” – jegyezte meg.

Árulkodó azonban – emlékeztet a hírügynökség –, hogy az utóbbi fél évben az árak gyorsabban szöktek fel, mint ahogy a bérek emelkedtek. Ezt sokan megérezték, s a vásárlók jelentős része az élelmiszeren spórol: egyre többen fordulnak olyan, a szigetországban „gazdaságosnak” számító üzletláncokhoz, mint a Lidl. A legszegényebbek azonban élelmiszerbankokból szerzik be a betevő egy részét. A nottinghami székhelyű Hope élelmiszerban-hálózat képviselője arról számolt be, hogy már most 500 darabbal több ételcsomagot osztottak ki, mint tavaly. És az ünnepek még odébb vannak.

Szerző