Előfizetés

Ismét egy "biztonsági őr" kerül a vádlottak padjára

Életveszélyt okozó testi sértés miatt emelt vádat a Pécsi Járási és Nyomozó Ügyészség egy biztonsági őr ellen, aki tavasszal, a Pécsi Egyetemi Napok (PEN) fesztiválon úgy meglökött egy fiatalembert, hogy az a földhöz csapódva nyílt koponyatörést szenvedett - tájékoztatta a vádhatóság kedden az MTI-t.

A Baranya Megyei Főügyészség közleménye szerint a vádlott a PEN egyik rendezvényen biztonsági őrként dolgozott. A későbbi sértett budapesti egyetemista az eseményen nagy mennyiségű szeszesitalt fogyasztott, ittassága miatt pedig ki kellett vezetni a helyszínről, mert tánc közben "többször a levegőbe boxolt" - ismertették az esetet. Az egyetemistát az egyik barátja és a vádlott vezette ki az épület elé.

Miután a vádlott elengedte a sértett karját, az szidalmazni kezdte a biztonsági őrt, aki ekkor ököllel homloktájon ütötte a fiatalembert. Az egyetemista ettől hanyatt esett, feje pedig a földhöz csapódott és nyílt koponyatörést szenvedett. Az ügyészség szerint a sérülés életveszélyes állapotnak felel meg, így a biztonsági őr cselekménye életveszélyt okozó testi sértés megállapítására alkalmas, amelynek büntetési tétele kettőtől nyolc évig terjedő szabadságvesztés.

A Fidesz-frakció hazug közleménye miatt jogi lépéseket tervez az LMP

Publikálás dátuma
2017.11.28. 08:39
Forrás: Fidesz/Facebook
Lehet, hogy Szél Bernadettéknek most lett elegük. Pedig csak a szokásos metódus zajlott. 

Az LMP jogi lépéseket tesz a Fidesz-frakció hazug közleménye miatt - közölte az ellenzéki párt hétfőn az MTI-vel. A Fidesz hétfő délutáni közleményében - miután Szél Bernadett találkozott és megbeszélést folytatott Philippe Lamberts-cel, az Európai Zöldek frakcióvezetőjével - azt írta: az LMP társelnöke és miniszterelnök-jelöltje futószalagon tárgyal Soros embereivel, akik korábban támadták Magyarországot. Egyre világosabb, hogy az LMP is kész a Soros-terv végrehajtására, azt is nyíltan elmondták, hogy nem tudják máshogy elképzelni a migrációs válság megoldását, csak a kötelező kvóta bevezetésével.

Az LMP közleményében leszögezi: Szél Bernadett ma pont arról beszélt, hogy az LMP nem támogatja a felső korlát nélküli kvótát, a kormánypárt mégis ennek ellenkezőjét állította és kezdett kényszeredett sorosozásba. Az LMP ragaszkodik a tényekhez, ezért felszólították a hírt az LMP megkérdezése nélkül átvevő sajtóorgánumokat, hogy mihamarább közöljék a valóságot is, vagy számoljanak a jogi következményekkel.

Kínai kapcsolatunk

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter aligha osztotta meg a Budapesten vendégeskedő Li Ko-csiang kínai miniszterelnökkel azt a tavaly felidézett brüsszeli élményét, amikor – saját állítása szerint – veszélyben érezte az életét, miközben testőrök nélkül kocogva a bevándorlók lakta környékre tévedt. Persze egyáltalán nem biztos, hogy kínaiak is élnek e negyedben, és különben is, az európai kultúrát nyilván csak a muzulmánok fenyegetik, bár a kínaiakat sem nevezhetjük tősgyökeres keresztényeknek. A kínai bevándorlókat azonban szívesen befogadjuk, kivált, ha jókora summát fizetnek a letelepedési kötvényért. Arra pedig már senki sem emlékszik, hogy fideszes vezetőink 2010 előtt kifejezetten a kommunista fertő államának tartották Kínát, sőt Balog Zoltán még tüntetett is Tibet mellett.

Kétségtelen, hogy igen fontos az ázsiai kapcsolat. Peking a világpolitikában és a világgazdaságban is megkerülhetetlen, és tény: a „keleti nyitás” óta fejődött ez a viszony. Amikor 2012-ben Ven Csiao-po akkori kínai kormányfő meghirdette a Kína és 16 közép-kelet-európai ország fórumát, rögtön sejteni lehetett, hogy az Uniótól folyamatosan távolodó, s az illiberális államban követendő példát látó Magyarország éltanulója lesz a kezdeményezésnek. 2015-ben már Magyarországra irányult a térségbe szánt kínai befektetések 80 százaléka, Peking csődközeli magyar vállalatokba is bevásárolta magát.

A nagy barátkozást jelzi, hogy Budapest az elsők között üdvözölte Kína új selyemút tervét, amely 65 országot magában foglaló fejlesztést céloz. Ennek lenne része a kínai tőkével Budapestet és Belgrádot összekötő vasútvonal, amelynek elsődleges feladata, hogy a kétharmadrészt kínai tulajdonban lévő pireuszi kikötőből a lehető legegyszerűbben az EU területére juttassák az olcsó ázsiai árukat.

Csakhogy a 3 milliárd dolláros befektetés messze nem úgy halad, ahogy azt Peking remélte. A vasút megépítése csak Kínának állna érdekében, és szinte semmi sem igazolja, hogy a pekingi hitelből építendő beruházással Magyarország és Szerbia is jól járna.

Miközben kormányunk lelkesedik a kínai kapcsolatért, mondván, milyen remek alternatívát jelent az EU-s tagsággal szemben, Peking igen kemény feltételeket (akár politikaiakat) is meghatároz, mielőtt pénzt ad egy befektetéshez, amint ezt számos afrikai példa is igazolja. Állami garanciát követelnek a projektek teljesülésére, és - szembemenve az EU versenyszabályaival - azt is ki akarják kötni, hogy a beruházások megvalósítását kínai cégekre bízzák.

A kínai és a budapesti kormány stratégiája között óriási a különbség. Peking előre gondolkodik, Magyarország csak azért fontos a számára, mert ugródeszka lehet az uniós gazdasági kapcsolatok elmélyítése szempontjából. A magyar kormánynak viszont semmiféle víziója nincs. Csak Brüsszelt akarja sakkban tartani: ezért politikai okokból olyan megállapodásokat, szövetségeket köt, melyekből az ország hosszabb távon semmit sem profitál, csak ráfizet.