Halálba szálltak a darvak a köd miatt

Publikálás dátuma
2017.11.28. 11:28
Shutterstock illusztráció
A hirtelen leereszkedő, rendkívül sűrű ködben péntek délután elvesztették a darvak a tájékozódási képességüket. Mintegy negyven szenvedett balesetet. A többségük elpusztult.  Pont akkor ereszkedett le a köd, amikor a darvak az éjszakázóhelyükre, a Fehér-tóhoz húztak vissza - mondta Tokody Béla, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) projektmenedzsere, a Csongrád megyei szervezet titkára a Délmagyarországnak.

– Amellett, hogy hirtelen jött, nagyon sűrű is volt a köd. A darvak képtelenek voltak tájékozódni, semmit nem láttak. Ezért történt meg, hogy nekimentek a 120 kilovoltos vezetékeknek, jó néhány madár pedig épületnek repült, például egy ötemeletes ház falának.

A Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóságához is számos jelzés futott be a lakosságtól, hogy madártetemeket találtak. Ezeket a nemzeti park munkatársai gyűjtötték be, illetve ők gondoskodtak a sérült madarakról is. Tudomásuk szerint mintegy negyven madarat ért baleset. A többségük elpusztult, mintegy tucatnyi megsérült. A láb- és szárnytöréseket a vadasparkban kezelik.

Néhány daru úgy úszta meg a balesetet, hogy lakott területen szálltak le. Hódmezővásárhelyről és Szegedről is kaptunk jelzést, hogy darvak sétálnak az utcán, a házak között. A közösségi oldalon pedig többen arról számoltak be, hogy késő este és éjjel is hallották a darvak kétségbeesett krúgatását. Valószínűleg még akkor is keresték a tó felé vezető utat a ködben.

Idén rekordszámú daru éjszakázik a szegedi Fehér-tónál. Egy hete mintegy 65 ezret számoltak a szakemberek. Ilyen nagy létszám még nem fordult elő.

Szerző

Védett réti őszirózsát találtak

Publikálás dátuma
2017.11.23. 06:17

Körülbelül 8 ezer tő védett réti őszirózsát találtak a kiskunsági Böddi-szék szomszédságában lévő, egykor vele egységes szikes vizes területet alkotó Maka-széken.

A Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság botanikai felmérése során kiderült, hogy a Dunatetétlen melletti területen a szikeseken jellemző őszi virágmezőt nemcsak a szokásos sziki őszirózsa, hanem valójában három őszirózsa faj alkotja: a nagyobb termetű, védett réti őszirózsa, a hasonló, de kisebb sziki őszirózsa és a napsárga virágú aranyfürt, amely ugyanehhez a nemzetséghez, azaz az őszirózsákhoz tartozó növényfaj - olvasható az igazgatóság tájékoztatójában. Mint írják, a védett réti őszirózsát eddig még nem írták le a területről, most azonban egyszerre több ezres állományt találtak. A Maka-szék szikes rétjein és a magasabban fekvő hátakon már korábban is észlelték, hogy eltérő a növényzet, mint a környékbeli szikesek, például a Böddi-szék belsejében.

Hogy miért pont most jelent meg tömegesen a védett réti őszirózsa, arra az lehet a magyarázat, hogy a kaszálásból kihagyott területrész idén épp a réti őszirózsa élőhelyére esett, így a háborítatlan gyepterületen a korábban rendszeresen lekaszált növények most nagyobb tömegben kifejlődhettek.

Szerző

Szívritmusszabályzót kapott egy mosómedve

Publikálás dátuma
2017.11.22. 06:17

A hathónapos Jacky a világon az első és eddig az egyetlen mosómedve, aki pacemakert kapott. Szabálytalan szívműködést diagnosztizáltak nála, szívverése percenként csupán 60 volt, ami jóval elmarad a mosómedve esetében percenkénti 200-as átlagtól, ezért gyakran elájult.

Szerző