Trump súlyos titkot fecsegett el az oroszoknak

Publikálás dátuma
2017.11.29 06:31
Donald Trump és Szergej Lavrov májusi találkozója. Az amerikai elnök nem bírta megtartani a titkot Fotó: AFP/Russian Foreign Min
Fotó: /
Szíriai területen végrehajtott izraeli kommandóakció nyomán sikerült szert tenni arra az értesülésre, amit aztán az amerikai elnök könnyelműen megosztott Moszkvával.

Trump elnök május 10-én fogadta az Ovális Irodában Szergej Lavrov orosz külügyminisztert és Szergej Kiszljak washingtoni orosz nagykövetet. Elárulta nekik, hogy fontos információ birtokába jutott az Egyesült Államok egy szíriai településről, amely akkor az Iszlám Állam (IS) nevű dzsihádista terrorszervezet kezén volt.

Trump konkrétan meg is nevezte a települést. Azt ugyan nem mondta ki, hogy melyik térségbeli szolgálattól származott az értesülés, de nem igényel különösebb találékonyságot, hogy ráhibázzunk a megfejtésre. Az információ pedig az volt, hogy az iszlamista terroristák tudnak olyan módszert, aminek a segítségével egy ártalmatlan laptop átalakítható pokolgéppé, és feltűnés nélkül fel is csempészhető repülőgép fedélzetére. Ez év elején a repülőtereken ezen értesülés birtokában a hatóságok keményen meg is szigorították azon laptopok ellenőrzését, amelyeket az utasok a fedélzetre kívánnak vinni – derül ki az amerikai médiában, így a legrészletesebben a Vanity Fair portálon frissen kiszivárogtatott információkból.

A magazin értesülései szerint még a tél végén, mintegy egy hónappal Trump januári beiktatása után, az éjszakai sötétség beálltával két, Sikorsky CH-53 típusú izraeli helikopter – alacsonyan, a radarok látószöge alatt – átrepült Jordánia fölött, majd észak felé vette az irányt, és a Szíriát kanyarogva átszelő Eufrátesz folyó felé tartott. A két helikopter fedélzetén a Szajeret Matkal nevű izraeli terroristaellenes elitkommandó tagjai, valamint a Moszad, az izraeli hírszerzés technikusai ültek. A küldetés célja az volt, hogy közelebbről tájékozódjanak arról az újszerű veszélyes eszközről, amelyet a feltételezések – de még nem eléggé kézzelfoghatóan konkrét információk – szerint Ibrahim al-Asziri, az Al-Kaida Jemenben tevékenykedő, szaúdi származású bombakészítője állított elő.

A két izraeli helikopter egy észak-szíriai településtől néhány kilométerre landolt, és utasai ott átültek szíriai katonai járműveknek álcázott gépkocsikba. Így közelítették meg az Iszlám Állam harcosainak – közelebbről meg nem nevezett – titkos sejtjét, ahol a Moszad technikusai lehallgató készülékeket helyeztek el és élesítettek be. Mindez nyilvánvalóan nem lett volna lehetséges intenzív helyi segítség nélkül. Az ilyen közreműködő pedig egyértelműen az életével játszik: Donald Trump pedig a település nevét minden aggályoskodás nélkül kiadta az oroszoknak.

A poloskaelhelyező misszió sikerrel járt, a két helikopter még pirkadat előtt észrevétlenül visszajutott Izraelbe. Ezután már csak türelemre volt szükség. A Golan-fennsík egyik izraeli harcálláspontján a speciálisan irányzott antennák rendben fogták a poloskák „adását”. A baj az volt, hogy egy álló hétig semmi érdekes dolgot nem hallottak a 8200-as egységnek nevezett lehallgató csoport tagjai. Egyszer csak azonban előkerült az „aranyrög”: egy iszlamista tisztán hallhatóan elmagyarázta társainak, hogyan lehet ártalmatlan laptopnak álcázott pokolgépet készíteni.

Ezután az izraeliek – bár súlyos aggályaik voltak Trump diszkrécióját illetően – az értesülés fontosságára tekintettel úgy döntöttek, hogy megosztják azt a CIA-vel, ahonnan már egyenes útja volt a jelentésnek az elnök iróasztaláig.

Pocahontasszal gúnyolódott az elnök
Gúnyosan „Pocahontasként" tett említést Donald Trump egy demokrata párti szenátornőről, aki azt állítja magáról, hogy ősei közt voltak indiánok. Az amerikai elnök azon a fehér házi rendezvényen viccelődött Elizabeth Warren vélt származásán, amelyen egyébként a második világháborúban kiemelkedő érdemeket szerzett, idős navajo törzsbeliek küldöttségét fogadta.

2017.11.29 06:31

Nők a politika csúcsain

Publikálás dátuma
2018.09.23 23:17

Fotó: AFP/ Martin Oulellet-Diotte
Társadalmaink politikai, gazdasági, szociális kihívásainak megoldásában alapvető láncszemek a nők, mondta Chrystia Freeland kanadai külügyminiszter annak a kétnapos, péntek-szombaton rendezett találkozónak a megnyitóján, amelyen a világ női külügyminiszterei vettek részt. Pillanatnyilag az ENSZ 193 tagállama közül 30-ban áll nő a diplomácia élén, a montreáli találkozón 18 ország és az Európai Unió képviseltette magát. Első alkalommal 2006. szeptember 23-án, az ENSZ Közgyűlés keretében, akkor hivatalban lévő Madeline Albright amerikai külügyminiszter kezdeményezésére ültek le egyeztetni a női külügyminiszterek. Tavaly december 4-én, Brüsszelben, az EU-Kanada miniszteri szintű vegyes bizottság első ülése arról is döntött, hogy az „EU és Kanada eltökélten együttműködik a nemek közötti egyenlőség és a nők és a lányok társadalmi szerepvállalásának növelése ügyében”. A bizottság megállapodott abban, hogy az EU és Kanada közösen fogja betölteni a 2018-as női külügyminiszteri találkozó elnöki tisztét, Federica Mogherini, az Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője illetve Chrystia Freeland kanadai külügyminiszter vezetésével. Idén májusban a G7-ek torontói külügyminiszteri találkozóján már azt jelezték, a nemek egyenjogúságának kérdése a G7 prioritásai közé tartozik. A hétvégi montreáli találkozón program szerint négy témakör szerepelt: a nők részvétele és női vezetők a politikában, a demokrácia megerősítése, a béke és biztonság, valamint a nemi alapú erőszak. Mogherini és Freeland  mellett jelen volt Dél-Afrika, Andorra, Bulgária, Costa Rica, Horvátország, Dominika, Ghána, Guatemala, Honduras, Indonézia, Kenya, Namíbia, Norvégia, Panama, Ruanda, Santa Lucia, Svédország. Amint a jelenlévők jegyzéke is mutatja, Európa nem éllovas a női vezető diplomaták tekintetében. De általában a nők politikai szerepvállalás terén sem az öreg kontinens áll a legjobban. Az Interparlamentárius Unió (IPU) összesítése szerint a 193 ENSZ tagállam közül a női parlamenti képviselet terén Ruanda az első 61,3 százalékkal. Második Kuba 53,2, harmadik Bolívia 53,1, negyedik Mexikó 48,2 százalékkal, az első tízbe egyetlen európai állam, Svédország került be a 9. helyen 43,5 százalékkal. Az első húszban még öt európait találunk - Finnország 11., 42 százalékkal, Norvégia 13., 41,4, Franciaország 14., 39,6 százalékkal, 16. Spanyolország 39,1 és 20. Macedónia 38,3 százalékkal. Az európai országok közül az utolsók Málta és Magyarország. Málta 150. helyen áll 11,9 12 százalékkal. Az áprilisi választásokon a budapesti parlament 199 mandátuma közül 23 került nőhöz, ami 11,53 százalék és a  158. helyet jelenti. Egy férfi képviselő visszalépésével előreugrottunk a 149. helyre 

Magyarország

Magyarország 20 év alatt a 42 helyről zuhant európai utolsóvá. Hazánkban egyetlen női külügyminiszter volt, Göncz Kinga 2006-2009 között Közvetlen szomszédaink mind megelőznek. Az IPU rangsorban Ukrajna a 148., 12,3 százalékkal, az uniós szomszédok közül legrosszabb Szlovákia helyezése, a 100. Olyan muszlim országok is megelőznek, mint Szaúd-Arábia (101.), Afganisztán (55.) vagy Albánia (54.). Jelenleg egy női miniszter van Magyarországon, az elmúlt ciklusban egy sem volt. Romániában, Szerbiában női miniszterelnök van, Horvátországban az államfő és a külügyminiszter is nő. Dél-Koreában például a védelmi miniszter és a külügyminiszter is nő. Magyarország a gender esélyegyenlőségi rangsorban a 103.   

2018.09.23 23:17

Irán a Nyugatra mutogat a véres támadás után

Publikálás dátuma
2018.09.23 22:26

Fotó: AFP/ MORTEZA JABERIAN
A perzsa állam vezetői szokás szerint az Egyesült Államokat és szövetségeseit tették felelőssé a 25 életet követelő terrortámadásért.
Még nem lehet pontosan tudni, hogy ki felelős az iráni ahvázi katonai parádén végrehajtott, legalább 25 életet követelő szombati terrortámadástért. A négy elkövető halott: hármat a helyszínen lőttek agyon, egy később halt bele sérüléseibe, így ők már biztosan nem vallanak, több információ legfeljebb azonosításuk után remélhető. A merényletet az Iszlám Állam és az Ahváz Nemzeti Ellenállás nevű arab, kormányellenes szervezet is magára vállalta, ám bizonyítékokkal egyikük sem szolgált. Az Iszlám Állam már tavaly júniusban is lecsapott, akkor a parlamentnél és a Khamenei-mauzóleumnál 18-an haltak meg. Teherán mégis inkább azt tartja valószínűnek, hogy ezúttal arab szeparatisták állnak a támadás mögött. Az említett csoport az olajban gazdag Huzisztán tartomány elszakadásáért és az arab kisebbség jogaiért küzd, és már korábban is hajtottak végre támadásokat a térségben, az utóbbi időben azonban főként olajipari létesítmények ellen. Iránban egyébként az arab kisebbség elenyésző, a lakosság alig 2 százaléka, mintegy 1,6 millió ember, ráadásul többségük ugyancsak az iszlám síita ágához tartozik. Az iráni vezetés haragja elsősorban nem is rájuk zúdult. Ali Hamenei ajatollah szokás szerint az Egyesült Államokat, és annak térségbeli „bábjait”, a Washington által támogatott Öböl-menti országokat tette felelőssé. Bár konkrétumokat nem mondott, elsősorban nyilvánvalóan a nagy riválisra, Szaúd-Arábiára és Izraelre gondolt. Dzsavad Zaríf külügyminiszter és Hasszan Róhani elnök ugyancsak „külföldi rezsimeket”, elsősorban az Egyesült Államokat vádolták azzal, hogy bizonytalanságot akarnak szítani az országban. Ugyanakkor Hollandia, Dánia nagyköveteit valamint egy magas rangú brit diplomatát is behívattak a teheráni külügyminisztériumba, amiért az országaik szakadár mozgalmak vezetőinek adnak otthont. Elfogadhatatlannak nevezték, hogy az Európai Unió nem terrorszervezetként tartja számon ezeket a csoportokat, csak mert Európában még nem követtek el terrorcselekményt. De nem kímélték a nyugati fősodrú médiát sem: az iráni sajtó a szemükre vetette például, hogy csak egyszerű támadásként számoltak be az eseményekről, nem pedig terrortámadásként. A merényletet egyébként az Egyesült Államok is elítélte. A perzsa államtól nem szokatlan az effajta vádaskodás: a tavalyi teheráni terrortámadás, vagy az idei év eleji utcai tüntetések után is rendre külföldi beavatkozást emlegettek.    Nem meglepő a hangnem sem, hiszen az utóbbi időben ismét élesedik a szembenállás Irán és az Egyesült Államok, Izrael, és a térségbeli szunnita államok között. Utóbbiak érdekeit sérti, hogy úgy tűnik, a perzsa állam sikerrel alakítja ki a „síita félholdat”: Szíriában segítségükkel Bassár al-Aszad maradt hatalmon, Libanonban a Hezbollah működik meghosszabbított kezükként, és Irakban is erős befolyást szereztek. Ráadásul a húszi lázadók támogatásával Jemenben is komoly fejfájást okoznak Szaúd-Arábiának. Ugyanakkor Teheránnak aggodalomra adhat okot, hogy Donald Trump felmondta a 2015-ben tető alá hozott úgynevezett atomalkut, mely az iráni nukleáris program korlátozásáért cserébe szankciókat oldott fel. Különösen, miután az amerikai elnök az egész világtól újratárgyalást és nagyobb szigort követel, miközben a megegyezés eddig nem hozta meg a kívánt gazdasági eredményeket, amely miatt egyre nagyobb a társadalmi feszültség Iránban.      

A viszály oka

Szombaton a Szaddám Huszein iraki diktátor által indított iraki-iráni háború végének 30. évfordulóját ünneplő teheráni katonai parádén fegyveresek a tömegbe lőttek. A támadásban legalább 25-en meghaltak, és 70-en megsebesültek. Az áldozatok többsége a közvetlenül a legfelsőbb vezető irányítása alá tartozó elit alakulat, a Forradalmi Gárda katonái közül került ki, de több civil is megsérült, legalább egy nő és gyermek életét vesztette.

2018.09.23 22:26