Vettel zárt az élen, de Kubica is örülhet

Publikálás dátuma
2017.11.30. 06:52
Fotó: Facebook/Williams F1 Team

Sebastian Vettel elsőségével zárult az utolsó 2017-es teszt Abu-Dzabiban. A Ferrari németje közel egy másodperccel volt gyorsabb, mint a második helyen végző Valtteri Bottas, ugyanakkor a legnagyobb figyelem mégis Robert Kubicára irányult. A lengyel pilóta a keddi100 helyet tegnap csak 28 kört teljesített, ezzel pedig a hetedik leggyorsabb volt a szerdán pályára guruló 14 pilóta közül.

Noha a rutinos pilóta csak a középmezőnyben végzett, több mint négy tizeddel gyorsabb volt annál a Szergej Szirotkinnál, aki a délelőtt folyamán ült a Williams volánja mögé.

„Robert nagyszerű munkát végzett”- értékelt Paddy Lowe, az istálló technikai igazgatója. „Nagyon elégedettek voltunk a futott körei számával és összességében a teljesítményével is. A visszajelzései is nagyon jók. Jelentős tapasztalattal és hatalmas tudással rendelkezik” - tette hozzá, s mint mondta, a tesztek végeztével összeülnek, hogy meghozzák a döntést a 2018-as pilótafelállásról.

Ezt követően azonban aligha kétséges, kié lesz Lance Stroll meleltt a második ülés.

Szerző

Most kell csak igazán szerénynek maradni

Publikálás dátuma
2017.11.30. 06:51

Kiss Tamás 16 évesen debütált a labdarúgó NB I-ben, az őszi idényben pedig fontos gólokkal segíti csapatát, a Szombathelyi Swietelsky-Haladást.

Az élvonalbeli bajnokság történetének első ezredforduló után született játékosaként tavaly decemberben bemutatkozó, azóta három gólt szerző játékost példaképe, Király Gábor is segíti.

- Minden gratuláló üzenetre sikerült válaszolnia szombat óta?

- Igen, igyekszem. A lefújás után megünnepeltük a csapattársakkal a győzelmet, majd amikor bekapcsoltam a telefonomat, már akkor este nagyon sok üzenetem volt, tényleg rengetegen gratuláltak.

- Mi történik akkor, ha kimegy az utcára?

- Egyre többen megismernek. Kedden például, amikor mentem vissza Szombathelyre, odajött hozzám a vonaton egy idősebb szurkoló, megkért, hogy írjam alá a füzetét. A napokban kimentem egy röplabdameccsre is, ott is megismertek, de így van ez a városban is.

- Alig 17 évesen már elmondhatja magáról, hogy fontos gólokkal segíti csapatát, érthetően egyre többek számára válik érdekessé. Hogyan tudja kezelni ezt a szituációt?

- Újszerű élmény ez nekem, de a szüleim is nagyon sokat segítenek ennek feldolgozásában, édesapámmal rengeteget beszélgetünk. Tisztában vagyok vele, hogy nagyon sokan nem tudnának a földön maradni azok után, ami velem történik, én viszont azon leszek, hogy továbbra se szálljak el magamtól, megmaradjak annak a szerény, alázatos fiúnak, aki vagyok. Édesapám sokat segít ebben.

- Hogyan kell elképzelni egy élvonalbeli, ám még középiskolás labdarúgó mindennapjait?

- Mióta Michal Hipp a vezetőedzőnk, nehezebbé vált az iskola, hiszen előfordul, hogy napi két edzésünk van, ám ha éppen csak egy, az is reggel. Így nehéz bejárnom az iskolába. Hosszú távon szeretnék magántanuló lenni, egyelőre viszont egyéni tanrendet szabtak ki nekem, ami azt jelenti, hogy amikor tudok, be kell mennem, ha pedig nem érek be, pótolnom kell az elmulasztott tananyagot. A számonkérések, a témazárók ugyanúgy vonatkoznak rám is.

- Ismert, hogy csapattársára, a válogatottsági rekorder kapusra, Király Gáborra példaképeként tekint. Ő segíti önt, ellátja hasznos tanácsokkal?

- Azon túl, hogy teljesen normális a viszonyunk, az öltözőben nem jellemző, hogy különösebb beszélgetésbe elegyednénk egymással, a pályán viszont mindig próbál segíteni, támogatni a meglátásaival. Ez sokat jelent nekem.

- Az őszi idényben gólt szerzett a bajnokcsapat ellen, majd Debrecenben is, legutóbb az FTC kapuját is bevette. Gondolta volna ezt akár az idényrajt idején?

- Valamilyen szinten ez az egész számomra még mindig egy kicsit álomszerű, hiszen nem gondoltam volna, hogy 16-17 évesen gólokat fogok elérni az NB I-ben. Nagyon jó, hogy így alakult, ez plusz impulzust jelent nekem a továbbiakra.

- Szokták mondani, hogy evés közben jön meg az étvágy – ha már kicsit előretekintünk, hol látja magát jövő ilyenkor, mennyire tervez előre?

- Csapatszinten most biztosan jó helyen vagyok a Haladásnál, itt szeretném magam felépíteni, ennek érdekében próbálom minden edzésen a lehető legtöbbet nyújtani. A fizikai állapotomon szeretnék javítani, azon úgy érzem, még nagyon sokat kell fejlesztenem, ezzel párhuzamosan pedig az a célom, hogy minél több játékperc jusson nekem a Haladásban.

- Utánpótlás-válogatottként biztosan foglalkoztatja a válogatottság és akár a külföldi szerződés is.

- Igen, persze, ám úgy vagyok ezzel, hogy az idő majd eldönti. Noha pillanatnyilag csak a Haladás lebeg a szemem előtt, az álmom az, hogy egyszer profi külföldi karriert futhassak be. Egyelőre azonban Szombathelyen kell keményen dolgoznom.

- Szombaton a Puskás Akadémia otthonába látogatnak, az utolsó idei játéknapon pedig a Videotont fogadják. Főleg az utóbbi feladatra gondolva megjegyzendő, hogy a meghatározó hazai csapatok hálóját eddig mindig bevette…

- A két hátralévő mérkőzésünkön az egész csapat nevében mondhatom, hogy az a célunk, hogy a megszerezhető hat pontból minél többet gyűjtsünk. A Fradi ellen is a maximumot nyújtotta a csapat, a folytatásban is erre törekszünk. A hazai közönség támogatására számítunk a Videoton ellen is, reméljük, sokan kijönnek majd. A hazai pálya, a remek új stadion, egyszóval minden adott ahhoz, hogy eredményesek legyünk, a siker immáron csak rajtunk múlik.

- Tizenhat esztendősen debütált az élvonalban, ami kuriózum, eddig ráadásul nem vallott szégyent. Hogy érzi magát az NB I-ben és mit javasolna a kortársainak, mire helyezzenek különös hangsúlyt, ha megkapják a lehetőséget?

- Örülök, hogy ilyen fiatalon van lehetőségem megtapasztalni az NB I légkörét, a saját bőrömön érzem a különbséget az utánpótlás és a felnőtt futball között. Jóval nagyobb az iram, a párharcok felvétele is nehéz az idősebb játékosokkal szemben. Azt tudnám tanácsolni a kortársaimnak, hogy mindenki végezzen plusz munkát, dolgozzon keményen, mert jócskán van különbség az NB I és az utánpótlás-bajnokság között.

Névjegy
A csatár 2000. november 24-én született Győrben, majd jelenlegi lakóhelyén, Téten nevelkedett, ahonnan 2011-ben került el a szombathelyi Illés Akadémiára.  Két éve ő volt az év legjobb akadémiai játékosa. Tavaly többször edzett a Haladás felnőtt együttesével, a Videoton ellen minden idők legfiatalabb debütánsaként játéklehetőséget kapott az élvonalban is. Az első gólját a jelenlegi kiírás 12. játéknapján szerezte, azóta még kétszer köszönt be.

Szerző

Az EU-ban csökken a rezsi, nálunk nem

Publikálás dátuma
2017.11.30. 06:22
Fotó: Népszava

Egy év alatt átlag 6,3 százalékkal csökkent az uniós tagállamok lakossági gázára - tette közzé a 2017 első fél évi adatok alapján az EU statisztikai hivatala, az Eurostat. Míg a nemzetközi tőzsdék megfeleződése közepette a tarifa nálunk három éve nem változott, a horvátok közel húsz százalékot vágtak. Igaz, a románok és a bolgárok után a mi díjunk még így is a harmadik legkedvezőbb. Az észtek ellenben 21 százalékos emeléssel szembesültek. A termék az eleve háromszor annyit fizető svédeknél szintén kiugróan drágult. Így a vásárlóerő-kimutatások szerint rájuk a fűtés EU-szerte kiemelkedő terheket ró. A cechet a legkönnyebben a luxembourgiak állják.

Az áramár szintén mérséklődést mutat: átlag fél százalékost. A mi szintén változatlan tarifánk mellett az olasz díj több mint tíz százalékkal esett, Cipruson viszont több mint ötödével nőtt. Bulgária és Litvánia után itt is bronzérmesek vagyunk. A dánok közel háromszor többet fizetnek nálunk. Jövedelmükhöz képest a finneknek a legkisebb, a németeknek a legnagyobb teher a csekk befizetése.

Lapunk két hete ugyanakkor, még a hivatalosan közzé nem tett adatsor részletesebb elemzése nyomán arra jutott: helyezéseink a tényleges tarifák tekintetében többnyire romlottak, míg a vásárlóerőhöz képest kissé javultak.

???
Több gázvezeték, az atom- és a megújuló energia, a kiszámítható nemzeti szintű politikai keretek és támogatások, a gyors vitarendezés és a befektetőket védő Energia Charta mellett érvelt a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium tájékoztatása szerint Aradszki András az Energia Charta 28. miniszteri konferenciáján a türkmenisztáni Asgabatban. Az energiaügyért felelős államtitkár a digitalizáció térhódítása okán figyelmeztetett a nemzetközi együttműködés fontosságára is.

Szerző