Moszkva Orbánt akarja

Publikálás dátuma
2017.12.01. 06:00
Oroszországot vonzóvá teszi a propaganda. FOTÓ: AFP/ALEXEI DRUZHININ

Miközben a kormányoldal bagatellizálja az orosz befolyást Magyarországon, a Political Capital és a Friedrich Ebert Stiftung közös, 33 oldalas friss tanulmánya arra mutat rá: hazánk Oroszországtól való függősége egyre inkább hasonlatossá válik a posztszovjet térség államaiéhoz. Az intézetek szerint a kelet-közép- európai államok még a „meghekkelt” nyugatiaknál (USA, Németország) is kiszolgáltatottabbak Putyin Oroszországának a magas fokú politikai és gazdasági függés miatt. Moszkva azt is nyilvánvalóvá tette, hogy az információs fegyver alkalmazásával a számára kedvező oroszbarát politikusokat, pártokat, köztük Orbán Viktort, vagy Heinz-Christian Strachét szeretné hatalomra juttatni vagy hatalomban tartani, ezáltal egy Kreml-barát uniós politikai blokkot létrehozni a krími agresszió elfogadtatására, illetve a szankciók feloldására.

A magyar társadalom politikailag és kulturálisan is kiemelkedően Nyugat-orientált, de a két intézet szerint ezek az érzések változnak, és Oroszország egyre vonzóbb a kormányzati propaganda hatására. Van azonban ellenszer: a nyugati tapasztalatok alapján az orosz beavatkozás megállítható, ha a megfelelő politikai akarathoz titkosszolgálati, büntetőjogi, törvényhozási vagy médiareakció társul. A „keleti nyitás” és a hozzá kapcsolódó korrupciós botrányok egy Nyugat-orientált társadalomban továbbra is tág lehetőséget adnak a kormány narratíváját kikezdő ellenzéki kommunikációnak és politikai lépéseknek. Információnk szerint a két intézet tegnap zártkörű workshopot tartott, amelyen a témával foglalkozó politikusokkal együtt megvitatták az orosz dezinformációs tevékenység jellemzőit, különös tekintettel a választási kampányra.

Ellenzék a célkeresztben

Az ellenzékről szóló kommunikáció az oroszbarát médiában (a kormánykommunikációra rezonálva) három fő érvelés mentén halad: az ellenzék kudarcra van ítélve, bűnöző, illetve a jelenlegi hatalommal szemben összeesküvő, nemzetáruló politikai aktivitást folytat.

Az ellenzéki pártokat az egyik legfontosabb oroszbarát összeesküvés-elméleti oldal, a Világlátó.info hét pontban találta bűnösnek:

1, Az ellenzék nem ismeri el a "migránsproblémát"

2, Szerintük nincs uniós "kötelező betelepítési kvóta"

3, Az ellenzék szerint, ha van is betelepítési kvóta, nincs vele baj

4, Nem volt szükség a migrációs népszavazásra

5, Nincs kapcsolat a migránsok és a terroristák között

6, Az ellenzék szerint meg kell büntetni a migránsok befogadát megtagadó államokat

7, Tagadják a Soros-terv létét

Szerző

Erős fagyokkal indul a december

Publikálás dátuma
2017.11.30. 22:59
FOTÓ: Shutterstock
Pénteken keleten marad a felhősebb, borongósabb idő, eleinte délkeleten gyenge havas eső, hószállingózás is előfordulhat, máshol viszont több lesz a napsütés. Gyenge marad a légmozgás. Hajnalban északon, északnyugaton és nyugaton a havas, derült tájakon -10 fok is lehet, máshol +1 és -6 fok között alakul a minimum-hőmérséklet. Reggelre többfelé képződik pára, zúzmarás köd. Napközben -2, +5 fokot mérhetünk. 

Szombaton is keleten lesz több felhő, a határhoz közeli tájakon gyenge havas eső, hószállingózás is kialakulhat, máshol több órára kisüt a nap. Hajnalban északon, északnyugaton ismét erősebben fagyhat, délután -1, +5, a hófödte, tartósabban ködös tájakon csak -3, -5 fokot mérhetünk. Nyugaton, valamint keleten és északkeleten feltámad az északias szél.

Vasárnap az erősen felhős, borult időben délen, délkeleten, keleten hószállingózás, havazás kialakulhat, északkeleten pedig havas eső valószínű. A kissé szeles időben -2 és +5 fok közötti értékekre számíthatunk.

Hétfőn csak helyenként alakulhat ki hószállingózás, gyenge havazás, délnyugaton havas eső lehet a jellemző. A kissé szeles időben -2 és +5 fok közötti értékeket mérhetünk. Kedden szeles időre, 1-7 fokra számíthatunk elszórt csapadékkal.

Szerző
Témák
időjárás

Az OTP a legnagyobb taódonor

Az elmúlt hat év során az OTP több mint 47 milliárd forintot fizetett az államkassza helyett látványcsapatsportokra - számította ki a G7. Ezzel a lap számításai szerint a bank a legnagyobb hazai taótdonor. Az OTP nem árulta el, a pénzt pontosan mely sportegyesületeknek adták. A Magyar Telekom csak kisebb szervezeteket támogatott, az ismert szponzornak számító Mol nem felelt, az E.ON néhány tízmilliót juttathatott vízilabdára. A Kúria szerint a tao közpénz, bár korábban Orbán Viktor ezt az álláspontot "kommunista dolognak" bélyegezte. 

Szerző
Témák
OTP TAO